Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μειώσεις μισθών, εκβιασμοί και πιέσεις από την εργοδοσία σε ΜΚΟ

Τις μειώσεις μισθών στις οποίες προχωρά η ΜΚΟ «Solidarity Now», καθώς και τους εκβιασμούς που επιστρατεύει για να τις επιβάλει, καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες η ΜΚΟ ανακοίνωσε μειώσεις μισθών στους φροντιστές (επόπτες στέγασης) του προγράμματος SIL. «Με τη συνηθισμένη πλέον δικαιολογία - καρμπόν που χρησιμοποιούν όλες οι ΜΚΟ, πως μειώνεται η χρηματοδότηση, οι συνάδελφοι καλούνται να πληρώσουν ακόμα μια φορά τα σπασμένα για τα αλισβερίσια με κυβερνήσεις και ΕΕ, να υπογράψουν συμβάσεις με μειώσεις μισθού που φτάνουν το 15%», τονίζουν ο Σύνδεσμος και η Επιτροπή Αγώνα που λειτουργεί στο πλαίσιό του.

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις μειώσεις. Την Παρασκευή 14/1 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση, παρουσία του σωματείου, με εκπροσώπους της ΜΚΟ, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων και του σωματείου στα γραφεία της οργάνωσης. «Ακολούθησαν τηλεφωνήματα σε συναδέλφους και συναδέλφισσες μέσα στη νύχτα, με τη ΜΚΟ να ασκεί πίεση ώστε να υπογράψουν είτε μηνιαία σύμβαση χωρίς μείωση μισθού είτε τρίμηνη με μειώσεις!», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό, οι εργοδοτικές πιέσεις συνεχίστηκαν.

Τη Δευτέρα 17/1, πριν από την ορισμένη συνάντηση μάλιστα, η ΜΚΟ ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει δεκτή την αντιπροσωπεία εάν σε αυτή υπήρχαν εκπρόσωποι του Σωματείου, ενώ δεν δίστασε να θέσει στους εργαζόμενους τελεσίγραφο πως «εάν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις, θα απολυθούν όλοι!».

Οπως εξηγεί ο Σύνδεσμος, οι μειώσεις μισθών δεν αποτελούν μεμονωμένη εξέλιξη αλλά μέρος «της γενικότερης αναδιάταξης που γίνεται στο Προσφυγικό» και τμήμα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι του χώρου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ετσι, «εκατοντάδες απολύσεις έχουν γίνει πανελλαδικά σε ΜΚΟ, στα πλαίσια περικοπής προγραμμάτων, μείωσης χρηματοδοτήσεων και "μείωσης των προσφυγικών ροών"», με άμεσο αντίκτυπο «στις υπηρεσίες που παρέχονται στον πληθυσμό που εξυπηρετούμε, του οποίου η καθημερινότητα χειροτερεύει όλο και περισσότερο».

«Εργαζόμενοι και πρόσφυγες δεν είμαστε αναλώσιμοι και παιχνίδι στις επιδιώξεις κανενός εργοδότη!», ξεκαθαρίζει ο Σύνδεσμος και τονίζει πως θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, κόντρα στους εκβιασμούς και την πίεση της εργοδοσίας. Διεκδικεί να μη γίνει καμία μείωση μισθού και να αποσυρθούν οι Συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Να υπογραφούν Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ