Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
«Ψίχουλα» και «κόφτες» για τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους

Νέες κινητοποιήσεις από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Το λιγότερο προκλητικές είναι οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τις αποζημιώσεις και τη στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων της βόρειας Εύβοιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας να προαναγγέλλει σειρά κινητοποιήσεων σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα από ανακοινώσεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το ύψος της αποζημίωσης για τις καμένες ελιές στη βόρεια Εύβοια θα ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 100 ευρώ ανά δέντρο και περίπου 67 ευρώ για τις υπόλοιπες πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, συκιές κ.λπ.). Ακόμα πιο προκλητικό είναι το ποσό της αποζημίωσης για τα καμένα αιγοπρόβατα, το οποίο θα ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά ζώο! Κι αυτά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους, και εφόσον είχαν δηλώσει τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους στο ΟΣΔΕ.

Για όσους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και διαθέτουν αγροτικές καλλιέργειες, η αποζημίωση που θα λάβουν είναι ακόμα μικρότερη, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος της, ενώ προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει τις καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ. Επίσης, οι μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα θα πάρουν ως αποζημίωση 20 ευρώ για κάθε καμένο ζώο, ενώ οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί έμμεσα θα πάρουν επίσης 20 ευρώ για κάθε ζώο και 10 ευρώ οι μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι.

«Ψιλά» γράμματα

Την ίδια στιγμή, ακόμα και σε αυτά τα «ψίχουλα» των αποζημιώσεων στους κατεστραμμένους αγρότες και κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας η κυβέρνηση έχει φροντίσει να βάλει μια σειρά «κόφτες», ώστε είτε να μειωθούν ακόμα περισσότερο είτε να εξαιρεθούν δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα λάβουν προκαταβολή του 50% της αποζημίωσης μέσα από το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής και τη δυνατότητα που δίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες.

Ωστόσο η τελική εκτίμηση της ζημιάς θα γίνει μετά από τον εξατομικευμένο έλεγχο σε κάθε καλλιέργεια. Αν δηλαδή στον τελικό έλεγχο - που για τις ελιές θα ξεκινήσει την άνοιξη - οι ελεγκτές εκτιμήσουν ότι ένα δέντρο δεν έχει πάθει ολική καταστροφή, τότε το ποσό της αποζημίωσης θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για μικροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους που δεν δήλωναν τα λιγοστά τους δέντρα και ζώα στο ΟΣΔΕ, καθώς για αυτούς δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόβλεψη για αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις, πάνω από 100.000 ελαιόδεντρα που υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια δεν δηλώνονταν.

Παράλληλα, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στη βόρεια Εύβοια δεν έχουν πάρει ακόμα καμία απάντηση για το πώς θα μπορέσουν να ζήσουν τα ζώα τους από τη στιγμή που τα βοσκοτόπια καταστράφηκαν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές.

Εξαγγελίες - αέρας κοπανιστός

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας χαρακτηρίζει «αέρα κοπανιστό» τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις σε φυτικό κεφάλαιο από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στη βόρεια Εύβοια, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες σειράς δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία παρουσιάζεται η κυβέρνηση με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, όπως γράφουν, ότι προχωρά σε επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Ολα αυτά είναι αέρας κοπανιστός! Οι αποζημιώσεις αυτές βέβαια, όπως αναφέρεται στα ψιλά γράμματα, καταρχήν δεν είναι στο 100% της ζημιάς και επίσης δεν είναι για όλους, παρά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα», τονίζει ο Σύλλογος, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην περιοχή χάθηκαν χιλιάδες δέντρα από την πυρκαγιά, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων μένει εκτός αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κλάδου αλλά και την τεράστια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, έχουν διαμορφώσει εκρηκτική κατάσταση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας. Τονίζει επίσης ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τον υπόλοιπο λαό της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις στα τέλη Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ