Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δουλειά χωρίς αργίες και μισθοί πείνας, η άλλη όψη των κερδοφόρων επενδύσεων

«Η εταιρεία που τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα να διαφημίζει τον τεράστιο πακτωλό επιδοτήσεων από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, για να στηρίξουν τις επενδύσεις της, καλεί τους εργαζόμενους να περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες "οικογενειακά" στο εργοστάσιο, στη βάρδια». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ με αφορμή το «δώρο» που επιφύλασσε η εργοδοσία της επιχείρησης «Sunlight» στους εργαζομένους της, τους οποίους κάλεσε να δουλέψουν τις μέρες τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σημείωσε το 2021 την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της, αυξάνοντας τα κέρδη προ φόρων κατά 180% και τον κύκλο εργασιών κατά 68% σε σχέση με το 2020, ενώ την ίδια ώρα έχει επιδοτηθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, για τη στήριξη των επενδύσεών της στην παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει παρουσιάσει πλάνο επενδύσεων που την επόμενη διετία θα φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ και θα την καταστήσουν τον μεγαλύτερο παραγωγό μπαταριών μολύβδου - οξέως στον κόσμο, ενώ την επόμενη 5ετία οι επενδύσεις της με επίκεντρο τις μπαταρίες λιθίου θα αγγίξουν τα 560 εκατ. ευρώ.

«Δεν αποτελεί παρά ακόμα μια τρανή επιβεβαίωση ότι η περιβόητη συζήτηση για ανάπτυξη και επενδύσεις δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο τους εργαζόμενους», σχολιάζει η ΤΕ Ξάνθης και προσθέτει ότι την ίδια ώρα που λαμβάνει χώρα αυτός ο «"μεγαλοπρεπής" χορός εκατομμυρίων», όπως τον χαρακτηρίζει, «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (...) συνεχίζει να δουλεύει με τους μισθούς πείνας των 600 και 700 ευρώ που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις (...) ανταμείβεται με δουλειά και στις αργίες, με εκβιασμούς και υποσχέσεις για "δωράκια", που δεν αλλάζουν την κατάσταση των άθλιων μισθών».

Και συνεχίζει: «Ολο αυτό δεν είναι παρά το νόημα της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Οσοι πανηγυρίζουν για τις επενδύσεις, πανηγυρίζουν για τα κέρδη που τους περιμένουν. Οι εργαζόμενοι όπως αποδεικνύεται δεν έχουν τίποτα να περιμένουν», αναφέροντας πως την ίδια «ανάπτυξη» βιώνουν και οι εργαζόμενοι των «Πετρελαίων Καβάλας», που την πληρώνουν με απολύσεις, εργολαβοποίηση και μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι των Μαρμαράδικων της Δράμας, που θρηνούν κάθε λίγο και λιγάκι έναν νεκρό εργάτη, κ.ά.

«Μόνη λύση είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Μόνο οι αγώνες μπορούν να δώσουν απάντηση στις ορέξεις όλων αυτών που χτίζουν την ανάπτυξη πάνω στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ