Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους

Αντιμέτωποι με τα πρωτόκολλα της «ανοσίας της αγέλης» χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι

Τον αγώνα για μέτρα προστασίας από την έξαρση της πανδημίας οργανώνουν σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στα πρωτόκολλα της «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόζει η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους είναι αποκαλυπτικές για το πώς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι δουλειάς, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούν την υγεία και τη ζωή τους είναι η διεκδίκηση, η συγκρότηση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας ή με όποια άλλη μορφή αποφασίσουν οι εργαζόμενοι. Θυμίζουμε ότι και επίσημα από χτες, με την ΚΥΑ της κυβέρνησης, ο εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό δικαιούται να λείψει 5 μέρες αντί για 10, αφού αυτό απαιτούσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στην έξαρση της πανδημίας και τη μείωση εργατικών χεριών από τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Ετσι, προσφέρεται περισσότερη κάλυψη στην εργοδοσία να καλεί για δουλειά εργαζόμενους που είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ σε αυτό το έδαφος επιβάλλεται η δουλειά ακόμα και σε ασθενείς με συμπτώματα. «Αλλοθι» για αυτή την αθλιότητα η εργοδοσία και η κυβέρνηση ψάχνουν στις εκτιμήσεις για «ηπιότερα συμπτώματα» που προκαλεί η μετάλλαξη «Ομικρον», κάτι για το οποίο βέβαια χωράει πολλή συζήτηση, την ίδια στιγμή όμως που κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει με ποια μετάλλαξη νοσεί, ενώ ο κορονοϊός παραμένει πολύ επικίνδυνος, επηρεάζοντας μια σειρά λειτουργίες του οργανισμού.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αρρωστήσουν λόγω των λειψών έως και ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας, αφού οι εργοδότες κρυμμένοι πίσω από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, τα οποία μοιάζουν με «χρησμούς της Πυθίας», δρουν με μοναδικό κριτήριο τη στήριξη της κερδοφόρας δράσης τους και αυτό μεταφράζεται σε ένταση της εκμετάλλευσης και εξουθένωση των εργαζομένων, σε αυξημένη έκθεσή τους στον ιό. Οι ίδιες οι συνθήκες εργασίας συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, όπως συμβαίνει με το ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας, την ανάληψη μεγαλύτερου όγκου δουλειάς από λιγότερους εργαζόμενους, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που, μεταξύ άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή μέτρων.

«Ανέκδοτο» η τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας

«Ιχνηλάτηση, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση, αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο» στα καταστήματα, σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τονίζει πως οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται «ακόμα και αν στο σπίτι μας έχουμε κρούσμα, επιβαρυνόμαστε με το κόστος των τεστ και των μέτρων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά). Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, λείπουν συνάδελφοι και όταν ρωτάμε, μας λένε ότι έχουν άδεια, ενώ εμείς γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί θετικοί. Μεταφερόμαστε από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψουμε κενά λόγω κρουσμάτων. Περιμένουμε για ώρες στις ουρές των κατά τόπους διαγνωστικών κέντρων για να κάνουμε ένα τεστ. (...) Η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακυκλώνει μέτρα ενίσχυσης της "ατομικής ευθύνης" και του κοινωνικού αυτοματισμού. Συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, φτάνοντας στο σημείο να μειώνει την καραντίνα στις 5 μέρες στους ασυμπτωματικούς ασθενείς!», σημειώνει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους να τον ενημερώνουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Δεκάδες είναι τα κρούσματα σε μεγάλες βιομηχανίες, όπως στην Ενέργεια, κάτι που καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορίνθου - Εύβοιας, τονίζοντας ότι συρροές κρουσμάτων παρατηρούνται στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται σε υπερωριακή 12ωρη απασχόληση και εργασία στα ρεπό τους για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό και το Σωματείο απαιτεί να μπει τέρμα στις απειλές της εργοδοσίας, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ακόμα και μείωση της παραγωγής, άμεσες προσλήψεις για κάλυψη των οργανικών και έκτακτων κενών.

H Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σημειώνει ότι «στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου και στα λογιστήρια μεγάλων εταιρειών η τηλεργασία παρουσιάζεται ως φάρμακο διά πάσαν νόσο». Κάποιες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε τηλεργασία ακόμα και για βδομάδες, ενώ όσες δίνουν την «επιλογή» «αυτό γίνεται με αποθέωση της ατομικής ευθύνης και του εκβιασμού». Ως προς την τηλεργασία «εφαρμόζεται με τους χειρότερους όρους για την πλειοψηφία των συναδέλφων: Απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, ακατάλληλοι χώροι ή εξοπλισμός, αυξημένα κόστη (θέρμανση, ηλεκτρισμός, ίντερνετ)». «Για να "βγει" η δουλειά, οι συνάδελφοι ακόμα και αν νοσούν αναγκάζονται να εργάζονται», σημειώνει η ΕΛΕΠΑ.

Συνολικά, σε μεγάλους και μικρούς χώρους δουλειάς δεν υπάρχει ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος, δεν γίνεται παντού απολύμανση, δεν γίνεται σωστά η ιχνηλάτηση, «και τελικά εργαζόμενοι που θέλουν να κάνουν τεστ, πληρώνουν από την τσέπη τους (...) καθώς τα κέντρα ελέγχου του ΕΟΔΥ είναι ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές και να απαιτείται πολύωρη αναμονή».

«Υγειονομικές βόμβες» τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Κι αν οι εργαζόμενοι τη «γλιτώσουν» από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, δεν θα τη γλιτώσουν από αυτή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τη μετατροπή των λεωφορείων του ΟΑΣΘ σε «υγειονομικές βόμβες» καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και καλεί τα Σωματεία και τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, με ασφαλή οχήματα και άμεσα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση του εργαζόμενου λαού.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μετρούν ακόμα μια απώλεια συναδέλφου τους από κορονοϊό, τον όγδοο μέχρι σήμερα. Ηταν ένας 58χρονος εργαζόμενος που κατέληξε λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2021.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει για την «εξοργιστική εικόνα» που παρουσιάζει ο ΟΑΣΘ:

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις οχημάτων, που βγάζουν μάτι ειδικά τις ώρες αιχμής, και ιδιαίτερα από και προς περιοχές με υψηλή συγκέντρωση εργαζομένων, όπως στην ΒΙΠΕ Σίνδου, στα εμπορικά κέντρα "COSMOS", "ONE SALONICA", στα εμπορικά πάρκα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αλλού.

Τα "νέα" λεωφορεία του στόλου δεν έχουν επαρκή εξαερισμό, δεν ανοίγουν τα παράθυρά τους, μετατρέποντάς τα σε χώρους όπου η υπερμετάδοση κάνει... πάρτι.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, η διοίκηση του ΟΑΣΘ επενδύει σε πολλαπλασιασμό των ελεγκτικών μηχανισμών, με αύξηση των ελεγκτών, χωρίς να παίρνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία της υγείας οδηγών και του λαού που μετακινείται μέσα στα αστικά».

Στην πράξη, λοιπόν, όπως αναφέρει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, «ο εργαζόμενος "διαλέγει" ή να μπει στα λεωφορεία "υγειονομικές βόμβες" ή να πληρώσει χρυσάφι τη μετακίνησή του για την εργασία του (ενδεικτικά το ταξί από το κέντρο της πόλης για την ΒΙΠΕ της Σίνδου ξεπερνά τα 10 ευρώ, προς την περιοχή "ΙΚΕΑ" τα 6, το "COSMOS" τα 8), ή να επιλέξει την μετακίνηση με το ΙΧ του, αν έχει, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τσέπη του».

Τέλος, σημειώνει ότι ένοχοι για την τραγική κατάσταση στις συγκοινωνίες της πόλης «είναι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που μετρούν την ανάγκη του λαού για φθηνές, ποιοτικές και ασφαλείς μετακινήσεις με τη λογική κόστους - οφέλους. Η λογική που από τη μια χρυσώνει μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις για την καθυστερούμενη κατασκευή του ΜΕΤΡΟ και από την άλλη αφήνει τον στόλο του ΟΑΣΘ να σαπίζει και ανεβάζει την τιμή των εισιτηρίων. Ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τα αστικά λεωφορεία συναγωνίζονται τους χώρους δουλειάς για τα πρωτεία ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού».

Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση για τους ίδιους και τα παιδιά τους, καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, να παλέψουν οργανωμένα και μαζικά για την αύξηση δρομολογίων με ασφαλή οχήματα, για τακτικές απολυμάνσεις, για την ασφαλή μετακίνηση στους χώρους με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων, μαζικά - επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης για ουσιαστική ιχνηλάτηση στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ και τους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους, εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ