Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Απλώνουν δυνατό πλέγμα αλληλεγγύης σε όσους το έχουν άναγκη

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, κάνοντας πράξη το «Κανένας μόνος του!»

Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Ανάσα αισιοδοξίας και έμπρακτη βοήθεια δίνουν οι δεκάδες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο των γιορτών, που οι ανάγκες στήριξης οικογενειών μεγαλώνουν.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση της αλληλεγγύης αποδεικνύεται μια πολύ σημαντική πλευρά της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων, για να μείνει ο λαός όρθιος και μέσα στην πανδημία, με το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας να τσακίζει το εισόδημά του. Χέρι - χέρι λοιπόν σωματεία από κλάδους και χώρους δουλειάς, φορείς στις συνοικίες όπως Στέκια, Σύλλογοι Γυναικών κ.ά. γίνονται «κυψέλες» οργάνωσης, αλληλεγγύης και διεκδίκησης, ώστε να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, που τις υπονομεύει.

Με ανακοινώσεις και καλέσματα, συνδικάτα και φορείς που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης για μέτρα πραγματικής στήριξης των εργαζομένων και του λαού απευθύνονται ταυτόχρονα στα μέλη τους, συνολικά στους εργαζόμενους, με σκοπό να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λπ.) αλλά και παιχνίδια, τα οποία διανέμουν σε εργαζόμενους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα, σε λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Στέκι Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»
Στέκι Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»
Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα απέναντι και στο νέο κύμα ακρίβειας, να μη μείνει ανυπεράσπιστη μπροστά στον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις από τις εξαντλητικές ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι εκατοντάδες οικογένειες που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα από φυσικές καταστροφές και χρειάζεται να βοηθηθούν, παράλληλα με την ενίσχυση του αγώνα τους για πλήρεις αποζημιώσεις, ουσιαστικά μέτρα στήριξης κ.λπ. Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι της αλληλεγγύης αφορά και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής: «Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα»

Ανυποχώρητη μάχη δίνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια στο σκοτάδι, παίρνοντας και ...πρακτικά μέτρα για την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια όπου έχει κοπεί, ενώ διαρκώς παρεμβαίνει στη ΔΕΗ και στους άλλους παρόχους ενάντια στις διακοπές.

Οπως εξηγεί ο Γιάννης Μούτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και επικεφαλής της Επιτροπής Αλληλεγγύης, «τα αυξανόμενα τιμολόγια δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και τους τσακισμένους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστια ποσά και οι εταιρείες παροχής Ενέργειας να προχωρούν σε διακοπές σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Μάλιστα οι συνθήκες στις οποίες προχωρούν σε διακοπές ρεύματος πολλές φορές είναι ακραίες (καύσωνες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες). Ετσι, μπροστά και στις γιορτές είμαστε σε διπλή επιφυλακή, για να αντιμετωπιστούν τέτοιες ενέργειες». Αλλωστε, συνεχίζει, «το Εργατικό Κέντρο έχει καταφέρει παρά πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες, όλο το προηγούμενο διάστημα, και την αποτροπή απαράδεκτων διακοπών σε άλλες».

ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα
ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα
«Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι μπροστά στα κέρδη δεν λογαριάζονται οι λαϊκές ανάγκες», προσθέτει και επισημαίνει: «Για το Εργατικό Κέντρο είναι ξεκάθαρο ότι η Ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα αλλά ανάγκη και δικαίωμα του λαού, και ότι πρόσβαση πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτόν τον λόγο είμαστε δίπλα σε όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ούτως ή άλλως υπέρογκα τιμολόγια, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αφήσουμε τον 21ο αιώνα κανέναν στο σκοτάδι».

Γιορτές για παιδιά

Μια σημαντική δράση που αναπτύσσουν σωματεία στην Αττική και αλλού είναι οι γιορτές για παιδιά. Μια τέτοια γιορτή οργάνωσαν η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την περασμένη Κυριακή, με παιδιά να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο και να παρακολουθούν παράσταση Καραγκιόζη, ενώ συγκεντρώθηκαν και παιχνίδια που θα διατεθούν ως ένδειξη αλληλεγγύης. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους καλωσόρισαν στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, που διαμορφώθηκε κατάλληλα, οι πρόεδροι των σωματείων, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και Σταύρος Τουμανίδης. Στη συνέχεια η εκδήλωση περιλάμβανε πρόγραμμα ψυχαγωγίας για τα παιδιά.

Ζωντανό κύτταρο αλληλεγγύης το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»

Ζάκυνθος: Από εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου
Ζάκυνθος: Από εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου
Σημαντική είναι η δράση που αναπτύσσει χρόνια τώρα το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Στην καρδιά της Αθήνας, σε γειτονιές όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες, η συνεισφορά του είναι πολύτιμη, με την Τούλα Ζαχαρέλου, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, να μας λέει: «Ηδη μπροστά στις γιορτές συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 60 οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών της περιοχής, ενώ αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξούμε να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες. Είναι σημαντικές αυτές οι πρωτοβουλίες του Στεκιού και προσπαθούμε να αγκαλιαστούν, απευθύνοντας κάλεσμα σε σωματεία και φορείς της περιοχής, συλλόγους γυναικών κ.λπ.».

Θυμίζει άλλωστε ότι «το Στέκι εδώ και χρόνια έχει αντίστοιχη δραστηριότητα και με πιο σταθερές δομές αλληλεγγύης, όπως το Λαϊκό Φροντιστήριο, που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά καθηγητών και παρακολουθείται δωρεάν από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ή αντίστοιχα το σχολείο του Στεκιού, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε άλλο πάρα φιλανθρωπικό χαρακτήρα έχουν. με την έννοια ότι το Στέκι σε όλους βάζει επί τάπητος το ζήτημα της κοινής δράσης, διεκδικώντας ευρύτερα μέτρα ανακούφισης αλλά και την κάλυψη συνολικά των λαϊκών αναγκών, αναδεικνύοντας ότι δεν γίνεται τον 21ο αιώνα, με τόσο παραγόμενο πλούτο, να υπάρχουν οικογένειες που στην κυριολεξία δεν έχουνε να φάνε».

Στη Θεσσαλονίκη

Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Στην οργάνωση της αλληλεγγύης, για την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν ακόμη και στα βασικά έξοδα για την επιβίωσή τους, πρωτοστατεί για δεύτερη χρονιά φέτος το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ). Με οδηγό ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών, για πρώτη φορά φέτος προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΣΕΤΗΠ ενημέρωσε τους εργαζόμενους του κλάδου και τους κάλεσε να κάνουν πράξη το σύνθημα που αποτυπώνεται στα πλακάτ και τα πανό των Συνδικάτων: «ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ», μπροστά στην ανεργία, στην απληρωσιά, στα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, που καθημερινά παίρνουν μεγάλες διαστάσεις.

Συγκεντρώνει δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, οι οποίες θα δοθούν σε απλήρωτους εργαζόμενους, σε ανέργους και στις οικογένειές τους, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα, να ηρεμήσουν αυτές τις μέρες και να ξαναμπούν στον αγώνα, τη νέα χρονιά, με νέες δυνάμεις.

Οι δωροεπιταγές που θα προσφερθούν συγκεντρώνονται μέχρι και σήμερα Πέμπτη 23/12, για να μπορέσουν να δοθούν έγκαιρα σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στα παρακάτω τηλέφωνα (και μέσω Viber): 6979906522 για κέντρο, 6978963738 για Ανατολική Θεσσαλονίκη και 6971897770 για Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης με email, στο setipthess@gmail.com.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων συγκέντρωσε υλική βοήθεια (τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από κινητοποίηση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν συγκινητική. Συνέβαλαν από το υστέρημά τους στη συλλογή τροφίμων και παιδικών παιχνιδιών, τα οποία ήδη διανεμήθηκαν και θα διανεμηθούν σε οικογένειες εργαζομένων και ανέργων που έχουν ανάγκη.

Πάτρα: «Κυψέλες» λαϊκής αλληλεγγύης και προσπάθειας να στηριχθεί ο λαός

Στην Πάτρα των πολλών φτωχογειτονιών, της ανεργίας από τα κλειστά εργοστάσια ακόμα και πριν την τελευταία οικονομική κρίση, των συσσωρευμένων προβλημάτων που εντείνονται λόγω του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, η προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους όλοι όσοι έχουν ανάγκη αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσπάθειας συνδικάτων και άλλων φορέων της πόλης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και Περιχώρων, που εδρεύει στα Προσφυγικά, μία από τις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης. Στις δομές του, εκτός από τα πολιτιστικά τμήματα (χορευτικά, μουσικά κ.λπ.) λειτουργεί τράπεζα τροφίμων όλο τον χρόνο. Σε μεγάλες εκδηλώσεις του, όπως τα Μικρασιάτικα, σταθερά συγκεντρώνει τρόφιμα με καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και καθημερινά έχει τα «μάτια» στραμμένα στον λαϊκό κόσμο που δυσκολεύεται.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες «τα πόδια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου, έχουν πάρει "φωτιά" προκειμένου να είμαστε κοντά σε όλους όσοι μας χρειάζονται», σημειώνει η πρόεδρος του Παμμικρασιατικού, Χριστίνα Κονδάκη, προσθέτοντας: «Θέλουμε να τους πούμε πως είμαστε δίπλα τους, τους σκεφτόμαστε, δεν είναι μόνοι».

Αυτή η προσπάθεια στηρίζεται συνολικά στις προσφορές σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κ.λπ. από τα μέλη του φορέα, αλλά και από δεκάδες φίλους του, που ο καθένας προσφέρει από το υστέρημά του.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, που μέσα από τις δομές του παραχωρεί μερίδες φαγητό που περισσεύουν. Το φαγητό παραδίδεται την ίδια μέρα μέσω του Παμμικρασιατικού Συλλόγου σε αρκετά σπίτια στην πόλη.

«Εχουμε πολλούς ηλικιωμένους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίζει, οικογένειες ανέργων αλλά και μονογονεϊκές», εξηγεί η Χρ. Κονδάκη. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσφέρουμε αλληλεγγύη, αλλά μέσα από αυτήν την προσπάθεια, που έχει ενταθεί λόγω και της αύξησης των αναγκών τα τελευταία χρόνια, να βοηθήσουμε στην οργάνωση της διεκδίκησης, εξηγώντας ότι τότε θα έχουμε σημαντικότερα αποτελέσματα».

Χτες στα γραφεία του Παμμικρασιατικού είχε στηθεί ένα μικρό «μελίσσι», με τον καθέναν από την πλευρά του να βοηθάει, με όποιο μέσο μπορούσε, ώστε να φτάσει γρήγορα στους προορισμούς της μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων και άλλων αναγκαίων που είχε συγκεντρωθεί. Αλλος με αυτοκίνητο, άλλος με μηχανάκι, ακόμα και χέρι - χέρι, περπατώντας στις γειτονιές, στόχος ήταν να στρωθούν γιορτινά τραπέζια σε σπίτια όπου μπορεί να μην υπήρχε τίποτα για τις γιορτές.

«Αυτή μας την προσπάθεια δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε όσο υπάρχουν τέτοιες ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος, καταλήγοντας: «Κάθε φορά, όπου κι αν βρεθούμε, τονίζουμε πως θέλουμε να είναι η τελευταία χρονιά που βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε πίστη και καλούμε ο λαός να κερδίσει με την πάλη του, τελικά, όλα όσα του ανήκουν, και σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλουμε».

Συμβάλλοντας από τη δική του πλευρά, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας οργάνωσε φέτος για πρώτη χρονιά το δικό του στέκι αλληλεγγύης στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης. Στον ειδικό χώρο που λειτουργεί συγκεντρώνονται τα αναγκαία και το κάλεσμα είναι πλατύ στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, συνολικά στον λαό της Πάτρας. Τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κ.ά. θα συγκεντρώνονται μέχρι και αύριο Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στην πλατεία, ενώ για τρίτη χρονιά φέτος, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα πραγματοποιηθεί γιορτή για παιδιά την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην έδρα του ΕΚΠ.

Το ΕΚΠ και όλοι μια γροθιά για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη

Δεν είναι μόνο οι παραπάνω φορείς που συνεισφέρουν σ' αυτήν τη μεγάλη λαϊκή προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος του. Τα τελευταία χρόνια και φέτος πρωτοβουλία έχει λάβει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Με σύνθημα «Αλληλεγγύη, όπλο των εργαζομένων - Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας», απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο τον λαό, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους όσοι αυτές τις γιορτινές μέρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά για την επιβίωσή τους.

Γι' αυτόν τον λόγο, συγκεντρώνονται τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα αναγκαία, καθημερινά μέχρι αύριο και όλη την επόμενη βδομάδα (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), στην έδρα του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα, επιδιώκοντας να χαρίσει ορισμένες στιγμές χαράς για μικρούς και μεγάλους, το ΕΚΠ από κοινού με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου και με τη συμβολή καραγκιοζοπαιχτών της πόλης οργάνωσε δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη, που συνεχίζονται μέχρι και αύριο.

Τη δική του προσπάθεια κάνει και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Αχαΐας, που καταγράφοντας ανάγκες εργαζομένων του κλάδου μέσα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και ανέργων, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης. Μπροστάρης η διοίκησή του, που στοχεύει να στηρίξει όσο περισσότερα σπίτια μπορεί, μέσα και από το κάλεσμα που απηύθυνε στους εργαζόμενους σε σειρά επιχειρήσεων της Πάτρας.

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου: Δέκα χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Δέκα χρόνια δράσης συμπληρώνει το 2022 η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που από τον πρώτο χρόνο σύστασής της έχει βρεθεί στο πλευρό εκατοντάδων εργαζομένων, ανέργων, λαϊκών οικογενειών που είχαν ανάγκη, αποδεικνύοντας με τον πιο παραδειγματικό τρόπο ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Στη δράση της έχει να επιδείξει «ραδιομαραθώνιους», πληθώρα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη όλων όσοι χρειάζονται βοήθεια, αλλά και της πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Δεν το πιστεύαμε πόσο μεγάλες ήταν οι ανάγκες»

«Οταν φτιάχτηκε η επιτροπή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας πόσο μεγάλες ανάγκες υπήρχαν», περιγράφει η Βούλα Καρακώστα, μέλος της Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΕΚΖ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Ειδικά το πρώτο διάστημα, σχεδόν καθημερινά βοηθούσαμε 10 οικογένειες».

Πρόκειται για προσπάθεια που στήθηκε από τη δράση του Εργατικού Κέντρου σε συνεργασία με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και η οποία αγκαλιάστηκε άμεσα από τα συνδικάτα και εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προσφέροντας σημαντική βοήθεια πέραν του νησιού, ακόμα και πέραν της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή στάθηκε αλληλέγγυα όπου υπήρχε ανάγκη. Βοήθησε με αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, αντίστοιχα στον Λίβανο, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίησή της μετά τους σεισμούς στη γειτονική Κεφαλονιά, αλλά και στους πληγέντες από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη Ζάκυνθο η προσπάθεια της Επιτροπής να σταθούν στα πόδια τους όσοι έχουν ανάγκη είναι γνωστή. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άλλες που μέλη τους ταλαιπωρούνται από σοβαρά ζητήματα υγείας, εργαζόμενοι που λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε πολύ δύσκολη θέση.

«Η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται στις γιορτές,ίσα - ίσα, τότε εντείνεται», λέει η Β. Καρακώστα και προσθέτει: «Σχεδόν όλο τον χρόνο βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και έκτακτα όποτε χρειάζεται».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα τελευταία δύο χρόνια, με την εμφάνιση της πανδημίας, η Διονυσία Βλαχιώτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Επιτροπής, εξηγεί ότι «οι ανάγκες αυξήθηκαν ειδικά από ένα μέρος εργαζομένων στον Τουρισμό - αλλά και σε άλλους κλάδους - που έμειναν άνεργοι».

«Η δράση της Επιτροπής ειδικά την τελευταία πενταετία είναι πιο έντονη, λόγω των νέων συνθηκών», προσθέτει. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή είχε ενεργή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια όπου είχε κοπεί, συνολικά σε δράσεις στήριξης όσων πλήττονται.

«Η φωνή όσων έχουν ανάγκη είναι και δική μου φωνή»

Καμαριέρα στο επάγγελμα εδώ και 8 χρόνια, με τρία παιδιά, η Ρουμπίνα Λιβέρη προσπαθεί να τα «φέρει βόλτα» μόνη της, δουλεύοντας για ...μισό και λιγότερο χρόνο και ζώντας με το επίδομα πείνας τον υπόλοιπο.

Η ίδια ήρθε από μόνη της σε επαφή με την Επιτροπή, από τα πρώτα χρόνια σύστασής της, γιατί ήθελε να προσφέρει. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «η φωνή όσων έχουν ανάγκη είναι και δική μου φωνή».

Και η ίδια δέχτηκε την αλληλεγγύη της Επιτροπής, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε, κάτι που «μεγάλωσε τη θέλησή μου να παλέψω, να βγω μπροστά για όλα όσα μας ανήκουν και σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε». Δραστήριο πλέον μέλος της Επιτροπής και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλεί καθέναν όχι μόνο να βοηθήσει αλλά ταυτόχρονα να μπει στην πάλη, να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει σήμερα.

Αυτές τις μέρες η Επιτροπή απευθύνεται ξανά σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού, στα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου και όχι μόνο, καλώντας να ενισχύσει για άλλη μια φορά τη δράση της ο καθένας από το υστέρημά του, να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να δοθούν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Γνωρίζουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων μόνο με την έκφραση αλληλεγγύης, όμως παράλληλα μέσα από την αλληλεγγύη, τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας», καταλήγει η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τις μέρες των γιορτών(2022-12-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις πολύμορφες πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης(2020-12-23 00:00:00.0)
Πείρα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου(2020-08-06 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από την ΟΒΣΑ(2015-01-03 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές(2014-12-18 00:00:00.0)
Γιορτές για τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων(2013-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ