Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πριν αλέκτορα

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία του συνασπισμού κομμάτων που ηγήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές της Χιλής. Θυμίζουμε ότι ο νέος Πρόεδρος υπόσχεται ανάπτυξη της χιλιανής οικονομίας «μέσα από μια δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική» και «με κοινωνική συνοχή», ενώ εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «δικτατορίες» την Κούβα και τη Βενεζουέλα, κλείνοντας το μάτι στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Χιλής. Με αφορμή την εκλογή του, «Αυγή» και «Εφημερίδα των Συντακτών» ξεσαλώνουν, ξαναζεσταίνοντας αυταπάτες για φιλολαϊκή τάχα διέξοδο από τα αδιέξοδα που ζει ο λαός. Τα ίδια έλεγαν και για τον Γάλλο Ολάντ, τον Πορτογάλο Κόστα ή τον Ισπανό Σάντσεθ. Η ίδια «φρενίτιδα» τους καταλάμβανε και κάθε φορά που οι σοσιαλδημοκράτες επικρατούσαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Με κάθε τέτοια αφορμή, καλούν τον λαό να κρεμάσει τις ελπίδες του στο «καινούργιο» που φέρνει τάχα η ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας και η συγκρότηση «αντι-νεοφιλελεύθερων» εκλογικών συμμαχιών με «αριστερά» και άλλα κόμματα, ακόμα και εθνικιστικές δυνάμεις. Τα ψέματα όμως και οι αυταπάτες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα «πριν αλέκτορα φωνήσαι», σκορπώντας απογοήτευση στον λαό. Τώρα πλέον υπάρχει πείρα. Και η πιο σημαντική είναι αυτή που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια των «νεοφιλελεύθερων» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τελικά ψήφισε μαζί τους ένα τρίτο, ενώ απολαμβάνει και τα εύσημα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη συμβολή του στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Παράσιτα

Αυξάνονται και πληθύνονται οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο, με την τελευταία «απογραφή» να τους βγάζει 3.204. Το άθροισμα της περιουσίας τους είναι διπλάσιο από όλα όσα κατέχει το 55% του φτωχότερου πληθυσμού της Γης, δηλαδή περίπου 2,87 δισ. άνθρωποι. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για το βάθος των αντιθέσεων στον καπιταλισμό και την κλοπή του πλούτου που παράγουν δισεκατομμύρια εργαζόμενοι. Οπως προκύπτει, μάλιστα, οι περισσότερες νέες είσοδοι στη λίστα των δισεκατομμυριούχων αφορούν επιχειρηματίες μεγάλων ομίλων τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε πραγματική «ευκαιρία» για το κεφάλαιο, ειδικά για μια χούφτα παράσιτα που εμπορεύονται την Υγεία και υποτάσσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στις ανάγκες της κερδοφορίας τους, αντί αυτή να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Λαμπιόνια

Φαντασμαγορία, λαμπιόνια, σιντριβάνια, παιχνίδια και χώροι άθλησης είναι το «πακέτο» διαφήμισης του λεγόμενου «Experience Park» στο Ελληνικό. Το πάρκο εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα και ανήκει στον όμιλο που έχει αναλάβει την ανάπλαση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, υλοποιώντας - με τις «ευλογίες» και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων - τη μεγαλεπήβολη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και την κατασκευή πολυτελών κατοικιών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πέρα από «κράχτης» για την εξοικείωση του λαού με τη μεγάλη επένδυση, το πάρκο «χρυσώνει το χάπι» και για την απώλεια ενός πολύτιμου χώρου όπως αυτός του πρώην αεροδρομίου, που υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις λαϊκές ανάγκες σε ψυχαγωγία και αθλητισμό, αντί να φτιαχτούν ουρανοξύστες, πανάκριβα σπίτια, εμπορικά κέντρα, καζίνο και μαρίνες με σκοπό το κέρδος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το πάρκο καταλαμβάνει μόλις 70 χιλιάδες τετραγωνικά από τα 2 εκατομμύρια που είναι η συνολική έκταση του πρώην αεροδρομίου. Το ίδιο «έργο», βέβαια, επαναλαμβάνεται και σε κάθε άλλη «εμβληματική» επένδυση. Ποιος δεν θυμάται, για παράδειγμα, την εξαίρεση μιας περιορισμένης έκτασης στα Λιπάσματα Δραπετσώνας από την τεράστια παράκτια ζώνη που πέρασε στην COSCO μετά την εξαγορά του ΟΛΠ; Η εξαίρεση αυτή, που διαφημίστηκε ως «επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε τη «χρυσόσκονη» για να προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που τις συνέπειές της πληρώνουν σήμερα ακριβά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής. Οι λαϊκές ανάγκες, λοιπόν, δεν χωράνε στα σχέδια για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όσα ...λαμπιόνια κι αν ανάψουν για να τα εξωραΐσουν.

Πικρό φαρμάκι

Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι των επιχειρηματικών ομίλων από τα «πράσινα» χαράτσια, που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα. Κι όλα αυτά στο όνομα τάχα της προστασίας του περιβάλλοντος, για την καταστροφή του οποίου υπεύθυνοι είναι όσοι παριστάνουν τώρα τους «σωτήρες», δηλαδή τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η παροιμία αφορά ένα νέο χαράτσι, της τάξης των 0,10 ευρώ, που θα επιβαρύνει από 1/1/2022 τον καφέ σε πλαστικό ποτήρι, κατά τον ίδιο τρόπο που πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες στο σούπερ μάρκετ (άλλη «αμαρτωλή» ιστορία, που αφήνει μεγάλο «πουρμπουάρ» στις αλυσίδες λιανικής). Μάλιστα, τα σαΐνια της φορομπηξίας επιμέρισαν το νέο χαράτσι στα διαφορετικά μέρη της συσκευασίας (πλαστικό ποτήρι και χωριστά το πλαστικό καπάκι), για να σιγουρέψουν προφανώς ότι κανείς δεν θα γλιτώσει το «καπέλο» συνδυάζοντας, για παράδειγμα, ένα χάρτινο ποτήρι με ένα πλαστικό καπάκι ή το αντίστροφο! Οπως και να 'χει, μετά τις ανατιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η τιμή του καφέ γίνεται ακόμα πιο πικρό ...φαρμάκι με τον φόρο στη συσκευασία, που έχει μάλιστα εγγυημένη εισπραξιμότητα, αφού πρόκειται για δημοφιλές ρόφημα με μεγάλη κατανάλωση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1524 Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα.

1834 Πεθαίνει ο Βρετανός ιερωμένος και οικονομολόγος Τόμας Μάλθους, ο θεωρούμενος και «πατέρας» της δημογραφίας.

1861 Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και δημιουργούν τη Ρουμανία.

1909 Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς.

1926 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν και πάλι στη Νικαράγουα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα παραμείνουν στη χώρα έως το 1933.

1944 Η κατάσταση στα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει λίγο - πολύ στάσιμη. Στην Ηπειρο, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από τα Γιάννενα, φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική συντριβή του. Ο στρατάρχης Αλεξάντερ μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Γιώργος Απέργης.

1947 Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Πρώτος Πρόεδρος της ΠΔΚ καθώς και υπουργός Στρατιωτικών ορίστηκε ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1956 Οι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες αποσύρονται από την Αίγυπτο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλαίσιο της κρίσης του Σουέζ.

1963 Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το υπερωκεάνιο «Λακωνία», του εφοπλιστή Γουλανδρή, τυλίγεται στις φλόγες, ενώ έπλεε 500 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια των 1.036 ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο. Στον τελικό απολογισμό: 96 νεκροί και 31 αγνοούμενοι.

1975 Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

1986 Με 264 καταδίκες και ύστερα από πέντε χρόνια ακροαματική διαδικασία, λήγει η δίκη 1.433 στελεχών της συνδικαλιστικής οργάνωσης «DISK» στην Τουρκία.

2013 Πεθαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Καλάζνικοφ, σχεδιαστής του ομώνυμου όπλου (Βραβείο «Στάλιν» 1949, «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας» 1958 κ.ά.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ