Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ από το 15ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που διεξήχθη από 17 έως 19 Δεκέμβρη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ συγκέντρωσε 25 ψήφους (από 17 το 2019) και αναδείχθηκε 3η δύναμη καταλαμβάνοντας έτσι 4 έδρες (έναντι 3 το 2019) στη Διοικούσα Επιτροπή, και μάλιστα από την πρώτη κατανομή.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» 11 έδρες, «Συσπείρωση» 7, «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» (ΚΙΠΑΝ) 3, «Ενωτική Πρωτοβουλία» 2, «Αριστερή Μεταρρύθμιση» (ΑΡΜΕ) 2, «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» 2, «Πανεπιστημιακή Ανεξάρτητη Κίνηση» 1, «Περιφερειακός Συνασπισμός Καθηγητών» 1.
Η ΔΗΠΑΚ είχε έγκαιρα επισημάνει πως ο υβριδικός τρόπος που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, δηλαδή η «δυνατότητα» συμμετοχής είτε εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη ή επιτόπου με φυσική παρουσία, θα ενίσχυε τον εκφυλισμό των διαδικασιών ποια καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στα συνέδρια της ΠΟΣΔΕΠ.
Επιτόπου στη Φιλοσοφική, στον φυσικό χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, βρέθηκαν από την πρώτη μέρα του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, συμμετέχοντας ενεργά με παρεμβάσεις πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μετρημένους κυριολεκτικά στα δάχτυλα, η πλειοψηφία των υπόλοιπων συνέδρων «συμμετείχαν» διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες του Συνεδρίου. Με την εξ αποστάσεως «συμμετοχή» να μεγιστοποιείται μόνο κατά τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος λήξης του Συνεδρίου που έγινε από τους διαχειριστές των ηλεκτρονικών μέσων με αυθαίρετη διακοπή των εξ αποστάσεως συνδέσεων. Αυτό ενώ εξελισσόταν η διαδικασία συζήτησης/ψηφοφορίας των ψηφισμάτων που είχαν κατατεθεί!
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ εκπροσώπησαν το μαχόμενο επιστημονικό δυναμικό στα ΑΕΙ συγκροτημένα, με τεκμηριωμένες θέσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του πανεπιστημιακού κινήματος. Η συγκροτημένη παρουσία της ΔΗΠΑΚ εκτιμήθηκε θετικά και αποτέλεσε την ελπίδα απέναντι στην εικόνα διάλυσης των υπόλοιπων αντιπροσωπειών.
Οι αντιπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ έφτασαν μέχρι το Συνέδριο δίνοντας πρώτα τη μάχη στους συλλόγους τους, ενάντια στη λογική της παραίτησης, της συναλλαγής, του συντεχνιασμού, του εναγκαλισμού του συνδικαλισμού με διοικητικές ή κυβερνητικές θέσεις, διεκδικώντας την ένταξη στους συλλόγους όλων των διδασκόντων στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς. Το πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΠΑΚ αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και δείχνει τον δρόμο για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στον χώρο του ΔΕΠ.