Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διαδηλώνουν και «καταψηφίζουν» τον προϋπολογισμό - οδοστρωτήρα για τις λαϊκές ανάγκες

Διεκδικήσεις στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, αυξήσεων στους μισθούς και προστασίας της υγείας στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων

Με συγκεντρώσεις την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε μια σειρά από πόλεις, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα καταδικάζουν τον αντιλαϊκό - ταξικό κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Στην Αττική, σε συγκέντρωση καλούν εργατικά σωματεία την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ουσιαστικής ανακούφισης, αύξηση δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το κάλεσμα απευθύνουν μεταξύ άλλων: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonissi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Novotel» και στην επιχείρηση «Select Service Partner» (SSP) στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

«Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ», τονίζουν. Αντίστοιχα, σχολιάζουν το γεγονός ότι «τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ».

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο έχει αποφασίσει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Καταγγέλλει το γεγονός ότι «εν μέσω πανδημίας ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 450 εκατομμύρια ευρώ για την Υγεία» και ενώνει τη φωνή της με τα υπόλοιπα σωματεία, απαιτώντας γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στην κινητοποίηση καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.«Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και τη φοροληστεία των οικογενειών μας!», αναφέρει στο κάλεσμά του.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνουν επίσης εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Καθημερινά τα σωματεία πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις σε γειτονιές για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με το κύμα ακρίβειας. Παρεμβάσεις - εξορμήσεις - συσκέψεις προγραμματίζονται: Αύριο, Σάββατο 11/12 στις 10 π.μ. στις λαϊκές αγορές (Βούλγαρη - Κ. Καραμανλή, Μαρτίου - Αλκμήνης, Ξηροκρήνη και Εύοσμο). Την Τρίτη 14/12 στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου.

Στις 18 Δεκέμβρη διαδηλώνουν στην Εύβοια

Μαζική σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού πραγματοποίησαν σωματεία και εργαζόμενοι της Εύβοιας, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Δεκέμβρη, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το πρωί του Σαββάτου 18 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα, διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά, ενώ συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή για τον συντονισμό της κοινής δράσης των σωματείων που συμμετείχαν.

Στην επίθεση που δέχεται κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και του λαού, στην τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας της Εύβοιας και την ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία και διεκδίκησης αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Κώστας Ντούρμας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας. Σημείωσε επίσης πως εργοδοσία και κυβέρνηση βρίσκουν έναν χρήσιμο σύμμαχο, την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που απουσιάζει από τα προβλήματα των εργατών και την οργάνωση της πάλης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας να αλλοιώσει τον συσχετισμό στο ερχόμενο Συνέδριο, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές να μην ανεχθούν αυτήν την κατάσταση, να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεξαγωγή ενός πραγματικού και ζωντανού εργατικού Συνεδρίου.

Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους σωματείων μεταφέροντας την κατάσταση από χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας, τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών, την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά νοικοκυριά από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ενώ έγιναν αναφορές στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην «e-food» και τα όσα κέρδισαν με την αποφασιστικότητά τους, την ενότητα και την αλληλεγγύη.

Ιδιαίτερο τόνο στη σύσκεψη έδωσαν με τις παρεμβάσεις τους υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που χωρίς καμία στήριξη, δύο χρόνια τώρα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα παλεύουν με συνεχείς κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι μετανάστες που πήραν τον λόγο για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ακόμη και για απλά καθημερινά ζητήματα, την ανάγκη κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα από τα σωματεία και την ενότητα όλων των εργαζομένων. Επίσης, εργαζόμενοι στον κλάδο των διανομών, που ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους σε ολόκληρη τη χώρα, κάνουν βήματα στην οργάνωσή τους και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων και συνθηκών δουλειάς.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής προγραμματίζονται:

Την Τρίτη 14 Δεκέμβρη:

-- Στη Λάρισα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη:

-- Στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο.

Στην Κοζάνη, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ