Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ
Μέρα πάλης και αγώνα, όχι αφορμή για μεγάλα λόγια με δήθεν «ευαισθησία»

Περιοδείες του Κόμματος σε δομές Ειδικής Αγωγής | Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, πρέπει να είναι μέρα πάλης και αγώνα κι όχι μια ακόμη αφορμή για μεγάλα λόγια με δήθεν "ευαισθησία" κι "ενδιαφέρον" για τους ανθρώπους με αναπηρίες», αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα και συνεχίζει:

«Είμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια, ζωή με δικαιώματα, ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, που η εγκληματική πολιτική της ΝΔ έχει μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε "αποκλειστικά κορονοϊού" και εξοβελίζει κυριολεκτικά τους χρόνια πάσχοντες από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τεράστιους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.

Η αποθέωση της "ατομικής ευθύνης" και της κρατικής αναισθησίας, στην περίοδο της πανδημίας, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα άτομα με αναπηρία, όπου η στήριξή τους σε υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, πρώιμης διάγνωσης και αποκατάστασης, φροντίδας για τα απαραίτητα τεχνικά και τεχνολογικά βοηθήματα, για μετακίνηση, για απρόσκοπτη κοινωνική ζωή, όλο και περισσότερο εξαρτάται από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αυτές οι κρίσιμες για τη ζωή τους γενικές και πρόσθετες ανάγκες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και πεδίο ανέξοδης και υποκριτικής "φιλανθρωπίας".

Γι' αυτό και η σημερινή Μέρα πρέπει να σημάνει αφετηρία ουσιαστικής ανόδου της οργάνωσης και έντασης της πάλης, για να αποσπαστούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των ΑμεΑ, στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση, στην αποκατάσταση, στο δικαίωμα στη δουλειά. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ πρωτοστατεί και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις».

Στο πλευρό αυτών που μοχθούν για την Ειδική Αγωγή

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας, βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν την Παρασκευή δομές Ειδικής Αγωγής για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Πειραιά με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αιγάλεω, με επικεφαλής την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

Στο Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΜΔΔΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» στην Καισαριανή βρέθηκε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, συνοδευόμενη από τον Ηλία Σταμέλο, πρώην δήμαρχο Καισαριανής και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά το ζεστό καλωσόρισμα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως ο ελλιπής εξοπλισμός, τα ανεπαρκή κτίρια, με χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόλις δύο τουαλέτες για εργαζόμενους και μαθητές. Οπως είπαν, επίσης, παρότι πλησιάζουν Χριστούγεννα, υπάρχουν ακόμη τρία κενά σε βασικές θέσεις με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το Ολοήμερο, ενώ τόνισαν ότι δεν παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό στους δασκάλους, με αποτέλεσμα ο καθένας να προσπαθεί να το συγκροτήσει μόνος του, να το πληρώνει από την τσέπη του και μετά να το κουβαλάει από τάξη σε τάξη, ή και σε άλλο σχολείο αν διοριστεί αλλού.

Παίρνοντας τον λόγο η Λιάνα Κανέλλη αρχικά σημείωσε ότι για το ΚΚΕ αυτή η Μέρα είναι αφορμή να αναδείξει την τραγική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, να συνομιλήσει με όλους όσοι νοιάζονται για τα προβλήματα των ΑμεΑ, ώστε να δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα. Τόνισε πως η Ειδική Αγωγή στηρίζεται αποκλειστικά στο υπερβάλλον φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, με τρομακτικές θυσίες και κόπους από τις οικογένειες, την ώρα που τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για να καλύπτονται επαρκώς και οι ειδικές αυτές ανάγκες.

Πρόσθεσε ότι η Ειδική Αγωγή υποβαθμίζεται, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, δεν γίνονται μια σειρά από απαραίτητες δραστηριότητες κι έτσι οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφύγουν στους ιδιώτες.

Είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος, συνέχισε, του συστήματος και της πολιτικής που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τον άνθρωπο, όπως αποτυπώνεται καθαρά και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Ολοκληρώνοντας, η Λιάνα Κανέλλη κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ: «Σας θέλουμε στο πλευρό μας για μην πάει στράφι ο κόπος σας, να δυναμώσει η συλλογική πάλη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στο σύνολό τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ