Συλλογή υπογραφών και οργάνωση κινητοποίησης για άμεσα μέτρα ενίσχυσης, κόντρα στην υποχρηματοδότηση και την απαξίωση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών στις 9 Δεκέμβρη οργανώνουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τη συνειδητή απαξίωση των συγκοινωνιών. Παράλληλα διακινείται κείμενο που υπογράφουν συνδικαλιστές του χώρου, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί ομόφωνα από το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν κι άλλα σωματεία εργαζομένων στις συγκοινωνίες.
«Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με τη σχέση κόστους - οφέλους, η υποχρηματοδότηση και η συνειδητή απαξίωσή τους έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή καθημερινότητα για εργαζόμενους και επιβάτες», σημειώνεται στο κείμενο. «Η πολιτική αυτή θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των επιβατών, ενώ σε συνθήκες πανδημίας έχει μετατρέψει τα ΜΜΜ σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του COVID-19, αφού καθημερινά συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα».
Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, «η εντατικοποίηση της εργασίας μας σε όλες τις ειδικότητες έχει χτυπήσει "κόκκινο", ενώ για λήψη προληπτικών και ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ούτε λόγος, αφού αυτά για την εργοδοσία είναι κόστος (...)
Συνέπεια όλων αυτών, τα εκατοντάδες κρούσματα και θάνατοι συναδέλφων μας από COVID-19, οι σακατεμένοι εργαζόμενοι και νοσήσαντες όλο και πιο συχνά από επαγγελματικές ασθένειες, και πλέον να θρηνούμε και τον θάνατο συναδέλφου μας κατά την ώρα της εργασίας του στον ΗΣΑΠ».
Μαζί με το κάλεσμα στην κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών, διακινούν και τις διεκδικήσεις τους: Συχνά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), με έξοδα και ευθύνη της εργοδοσίας. Καμία αρνητική μεταβολή σε μισθούς και δικαιώματα, καμία τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Πύκνωση δρομολογίων, προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση των αστικών συγκοινωνιών 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, για αγορά νέων, σύγχρονων, ασφαλών συρμών και οχημάτων και επισκευή των υπαρχόντων. Εξω τώρα οι ιδιώτες και οι εργολάβοι. Καθημερινή απολύμανση των οχημάτων. Καμία παραλαβή - εργασία σε όχημα πριν αυτό να έχει απολυμανθεί. Καμία αλλαγή βάρδιας στον δρόμο. Μείωση ωραρίου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση διακεκομμένων βαρδιών.
Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής οι εξής συνδικαλιστές: ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΑΣΑ - ΟΣΥ), ΚΙΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓ. ΟΑΣΑ), ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΦΡΑΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΔΗΜΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΓΚΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΚΩΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΛΠΑΠ), ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΠΑΠ), ΞΕΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΠΑΠ), ΚΑΪΜΑΚΗΣ ΦΩΝΤΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΣΑΠ), ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓ. ΗΣΑΠ), ΓΟΥΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΗΕΚ), ΡΕΒΥΘΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΜΑ), ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΕΛΜΑ), ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΕΛΜΑ), ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΕΛΜΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΟΣΜΕ), ΛΟΥΚΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΚΑ).
«15 μέρες μετά το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα και η κατάσταση της ΣΤΑΣΥ σε θέματα ασφαλείας και διαδικασιών παραμένει ακριβώς όπως ήταν πριν το δυστύχημα», καταγγέλλει την ίδια ώρα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).
Τονίζει δε ότι η εταιρεία «συνεχίζει με μεγαλύτερη ορμή την καταστρατήγηση διαδικασιών λειτουργίας, διαδικασιών ασφαλείας εργαζομένων, την ένταση της εργασίας, την ένταση του δεσποτισμού. Και ο βασικότερος δείκτης για να αντιληφθούμε αυτόν τον κατήφορο είναι η είσοδος των εργολάβων σε κάθε παραγωγική πλευρά. Η έκπτωση του κόστους από τις εργολαβικές αναθέσεις μετρά με ακρίβεια τις εκπτώσεις καταρχάς στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και στη συνέχεια των απολαβών τους».
Και θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ελέγχθηκε η συμβατότητα του εξοπλισμού του εργολάβου που προκάλεσε το θανατηφόρο ατύχημα του συναδέλφου πριν την είσοδό του στο δίκτυο; Τηρούσε τις διαδικασίες ασφαλείας που προβλέπονται; Γιατί δεν υπήρχε σταματημένος συρμός προστασίας στις δεσμευμένες περιοχές όπου εργαζόταν;».
Σημειώνει, τέλος, ότι η διοίκηση εξακολουθεί να αναθέτει κομμάτια του συγκοινωνιακού έργου σε εργολάβους και να απολύει εργαζόμενους στον καθαρισμό, στο κατ' εξοχήν έργο που αφορά την υγεία των εργαζομένων, για να φέρει και πάλι εργολάβους.