Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό κάλεσμα για συντονισμένες πολύμορφες δράσεις, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας

Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοέμβρη στη Λάρισα η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέματα τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την ανάγκη οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Στη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από περιοχές της χώρας μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής.

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά με σκοπό να γνωστοποιηθούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις της Γραμματείας. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί βδομάδα πανελλαδικής δράσης με διάφορες μορφές αγώνα από 13 έως 18 Δεκέμβρη.

Σταθμό στην πολύμορφη αγωνιστική δράση θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Στο επίκεντρο όλα τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας αναδείχθηκε πως, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», η αντιλαϊκή πολιτική, η οποία εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οξύνει τα προβλήματα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση που καταλήχθηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

  • Η αύξηση των τιμών πώλησης κάποιων αγροτικών προϊόντων, που ήταν συγκυριακή λόγω και της μειωμένης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές παραγωγής, δεν μπορεί να καλύψει την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η οποία δεν είναι συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
  • Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην ΕΕ βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Η κυβέρνηση, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά, αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις επιβαρύνεται κατά 50-70% επιπλέον η τιμή του ρεύματος. Ολα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.
  • Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
  • Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Το εισόδημά μας δεν πρόκειται να αναπληρωθεί καθώς οι «κόφτες» του ΕΛΓΑ εξακολουθούν να ισχύουν. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι έως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και έως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση στον εαυτό τους ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.

Στα λόγια και στις προεκλογικές εξαγγελίες μάς αραδιάζουν ψέματα για τη δήθεν τεράστια σημασία που δίνουν στον πρωτογενή τομέα, που τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οταν παίρνουν τις ψήφους, τότε δίνουν 32 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματός μας από τα μέτρα που παίρνουν για την πανδημία.

Εχουν κάνει σημαία τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να 'ναι ολοκληρώνεται με το «στρατηγικό σχέδιο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Με επιμονή στην οργάνωση, στην ενημέρωση και την κινητοποίηση

Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως, στον μακρόχρονο και δύσκολο αγώνα που διεξάγουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, το σημαντικότερο όπλο τους είναι ο οργανωμένος αγώνας, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η συμπόρευση και κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγώνες και τα μπλόκα, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέσπασαν συγκεκριμένες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και τα μέτρα, σημειώνοντας:

«Ξέρουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο και ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη επίθεση στη συνείδησή του με πρόσχημα την πανδημία και τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί ώστε να σκύψουμε το κεφάλι και να αρκεστούμε στα ψίχουλα, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και να θεωρούμε ως αναπόφευκτο το ξεκλήρισμα.

Τελικά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως όλοι αυτοί είναι αντίπαλοί μας, να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΠΕΜ, όλο το προηγούμενο διάστημα πήρε πολλές πρωτοβουλίες, οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας τις πολύπλευρες μορφές πάλης ώστε να διεκδικήσει λύσεις.

Ως ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα με πανελλαδική έκφραση και αγωνιστική δυναμική μπορούμε να τους χαλάσουμε τη σούπα, να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ