Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
«Πάσα» στη λευκορωσική αντιπολίτευση από Γερμανία και ΕΕ

Παζάρια με γεωπολιτικές προεκτάσεις για το «μέλλον» και την κατεύθυνση της Λευκορωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από τη «μεταναστευτική κρίση», στις πλάτες των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια.

Η Λευκορωσία καταγράφει αυξανόμενο αριθμό επιτόπιων στρατοπέδων που αναπτύσσονται από γειτονικά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Χτες καταγράφηκαν 14, με ικανότητα για ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, ανέφερε η λευκορωσική κυβέρνηση.

Ο δε Πολωνός ΥΠΕΞ, Ζ. Ράου, δήλωσε πως η πολωνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά οι συνομιλίες σχετικά με τη Λευκορωσία, τις πολωνο-λευκορωσικές σχέσεις και το μέλλον της Λευκορωσίας θα πρέπει να γίνουν «με τη λευκορωσική αντιπολίτευση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, για την πολιτική κρίση στη Λευκορωσία και τη «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα της ΕΕ.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντας νόθες τις εκλογές του 2020. Η Μέρκελ κάλεσε σε «ελεύθερες» και «δίκαιες εκλογές» στη Λευκορωσία.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, εξάλλου, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανέστειλε το προηγούμενο διάστημα τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων που διατηρούσε με την ΕΕ, μετά τις νέες ευρωενωσιακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, πιέζοντας για ανταλλάγματα, όπως άρση των κυρώσεων, χρηματοδότηση κέντρων κράτησης των μεταναστών κ.ά. Επίσης πρότεινε στην ΕΕ να δεχτεί 2.000 μετανάστες και οι λευκορωσικές αρχές να επαναπατρίσουν περίπου 5.000.

Οι αρχές της Λευκορωσίας βρίσκονται σε συνεργασία με εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχεδιάζοντας κοινές δραστηριότητες για τον επαναπατρισμό όσων επιδιώκουν να επιστρέψουν, καθώς και για τη ρύθμιση του νομικού τους καθεστώτος και για πιθανή εισδοχή τους σε τρίτη χώρα που θέλει να τους δεχτεί. Αλλοι 118 μετανάστες τη Δευτέρα και περίπου 100 χτες αναχώρησαν από τη Λευκορωσία, ενώ την περασμένη βδομάδα μια πρώτη ομάδα μεταναστών, περισσότεροι από 400 Ιρακινοί, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.

Η διέλευση μεταναστών μέσω της Λευκορωσίας στην Ευρώπη είναι μια κερδοφόρα και κυνική επιχείρηση, δήλωσε ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες «πέταξαν στη Λευκορωσία όχι μέσω Belavia, αλλά κυρίως με πτήσεις τσάρτερ».

Η Δύση από την πλευρά της κατηγορεί τη Λευκορωσία - και την αεροπορική εταιρεία «Belavia» - ότι εμπλέκεται σε ένα δίκτυο διακινητών σε πολλά κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, μαζί με αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως και ότι «διέθετε» λευκορωσικές βίζες σε μετανάστες - πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Αφρική.

Ο Πατρούσεφ σχολίασε σχετικά ότι «η Λευκορωσία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που αποφασίζει μόνη της σε ποιους και για πόσο καιρό θα πρέπει να καθιερώσει ταξίδια χωρίς βίζα. Το Μινσκ έχει τις δικές του προτεραιότητες στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική». Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ «να καταστείλει τα κυκλώματα των διακινητών σε συνεργασία με άλλα κράτη, ειδικές υπηρεσίες και δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα συνεχίσουν να «απαντούν κατάλληλα στις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών», κατά μήκος των συνόρων του «Ενωσιακού Κράτους», προειδοποίησε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» στις πλάτες των μεταναστών(2021-11-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εκατέρωθεν απειλές και τα παζάρια(2021-11-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα, με «όχημα» τους μετανάστες(2021-11-11 00:00:00.0)
Γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας(2020-10-09 00:00:00.0)
«Ολα στο τραπέζι» της συνάντησης Πούτιν - Λουκασένκο(2020-09-10 00:00:00.0)
Αιχμές για συμφωνία ανατροπής(2005-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ