Τις «ευρείς επιθετικές και επικίνδυνες πολιτικές του Ιράν», μεταξύ άλλων μέσω του βαλλιστικού προγράμματος και της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν), καθώς εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της επικείμενης επανέναρξης των παζαριών στη Βιέννη (στις 29 Νοέμβρη) για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο ανακοινωθέν τους ισχυρίζονται μεταξύ άλλων πως τα ιρανικά drones και η χρήση όπλων που χρησιμοποιούν οι «αντιπρόσωποι» («proxies») του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή έχουν ως αποτέλεσμα «εκατοντάδες επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών της Σαουδικής Αραβίας», κατά ναυτικών σε πλοία διεθνούς ναυτιλίας στη Θάλασσα του Ομάν και κατά αμερικανικών στρατευμάτων «που πολεμούν το "Ισλαμικό Κράτος"».
Οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο εκφράζουν επίσης «βαθιά ανησυχία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θεωρώντας πως η Τεχεράνη έχει κάνει βήματα προς ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ζητούν από το Ιράν να συνεργαστεί «πλήρως» με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Τέλος, συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις με κυρίαρχα θέματα τον πόλεμο στην Υεμένη και τις εξελίξεις στο Ιράκ, μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, αλλά και τις προσπάθειες ορισμένων χωρών - μελών (π.χ. Ιράκ) να δημιουργηθούν «αποτελεσματικοί διπλωματικοί δίαυλοι» με την Τεχεράνη με σκοπό να αποτρέψουν και να αποκλιμακώσουν συγκρούσεις, μέσω «ισχυρής αποτρεπτικής και αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».
Χτες, ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας (γνωστές ως Ε3), πραγματοποίησαν αντίστοιχες διαβουλεύσεις στο Ριάντ με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, και αξιωματούχους από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το Ιράν και οι νέες συνομιλίες στη Βιέννη, ενώ κατηγόρησαν την Τεχεράνη για «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», αναφερόμενοι στην εξαπόλυση επιθέσεων με drones και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, θα έχει συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη την Τρίτη, μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.