Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΡΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» στις πλάτες των μεταναστών

Ακόμα πιο ξεκάθαρα στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης μπαίνουν η Ουκρανία και ο αγωγός «Nord Stream 2»

Μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρο logistics στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία

BelTA

Μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρο logistics στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία
Καθώς «χοντραίνει» καθημερινά το γεωπολιτικό «παιχνίδι» που παίζεται στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, στις πλάτες των εκεί εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών, ακόμη πιο ξεκάθαρα μπαίνει στο κάδρο η συνολικότερη αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, για τη Λευκορωσία, για τον αγωγό «Nord Stream 2» και πολλά άλλα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι για μέρες στα σύνορα σε άθλιες συνθήκες, συνέχισαν να ξυλοκοπούνται και να συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις καταστολής της Πολωνίας, χωρίς καν να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την νύχτα της Τετάρτης περίπου 100 μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα κοντά στο χωριό Ντούμπιτσε Τσερκιέβνε. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Λευκορωσίας, προκαταρκτική ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε τη χρήση φυτοφαρμάκων από τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας κατά των προσφύγων.

Η Πολωνία, βέβαια, δέχτηκε μέσα σε ένα 24ωρο 79 «ακτιβιστές» της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ζητούν άσυλο στη χώρα, καθώς αυτό εξυπηρετεί τις επιδιώξεις ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ να «ρίξουν» την κυβέρνηση του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, και να την αντικαταστήσουν με μια κυβέρνηση που θα ταυτίζεται με τα δικά τους συμφέροντα, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ Λευκορωσίας και ΕΕ, σαν οι εξαθλιωμένοι και ξεριζωμένοι άνθρωποι να είναι «πακέτα» που «πηγαινοέρχονται». Σε συνέχεια των ανταλλαγμάτων που ζητά η Λευκορωσία από τις Βρυξέλλες - και αφού έχει προηγηθεί η διακοπή της απαράδεκτης συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ, ως απάντηση στις αυξανόμενες ευρωενωσιακές κυρώσεις κατά του Μίνσκ - η λευκορωσική κυβέρνηση πρότεινε χτες η ΕΕ να πάρει 2.000 μετανάστες - πρόσφυγες και το Μινσκ να στείλει πίσω στις χώρες τους 5.000.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκορώσου Προέδρου, Ντάλια Εϊσμοντ, η πρόταση συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Λουκασένκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Χτες 374 Ιρακινοί επιβιβάσθηκαν σε πτήση επαναπατρισμού, ενώ οι λευκορωσικές δυνάμεις καταστολής εκκένωσαν αυτοσχέδιο καταυλισμό των μεταναστών στα σύνορα, μεταφέροντάς τους σε κέντρο logistics κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μπρουζγκί, όπου στεγάστηκαν από την Τρίτη ορισμένοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της», πρόσθεσε η Λευκορωσίδα εκπρόσωπος.

Η δε Κομισιόν σχεδιάζει «τεχνικές συνομιλίες» με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και με τις λευκορωσικές αρχές για να διευκολυνθούν η πρόσβαση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και ο επαναπατρισμός μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Λουκασένκο».

Αμεση σύνδεση με τον «Nord Stream 2» από τον Πολωνό πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, κάλεσε τη Γερμανία να μην προχωρήσει στην πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, συνδέοντας το ζήτημα με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», αφού προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια που θα έρχονται προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία» από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, «αν δεν προστατεύουμε αποφασιστικά τα σύνορα», πρόσθεσε: «Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της ΕΕ εδώ στην Πολωνία! Και μιλώντας για την ευρύτερη εικόνα, ας εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και ας μη δώσουμε στον Πούτιν επιπλέον χρήματα μέσω της Ενέργειας, ώστε να συνεχίσει να αναβαθμίζεται (...) Ο "Nord Stream 2" πρέπει να σταματήσει».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι υπάρχει δικός της «δάκτυλος», δέχτηκε να μεσολαβήσει στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα διοργανώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, με αφορμή την κατάσταση στα σύνορα.

Καθώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και σε Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τον κίνδυνο πολέμου: «Λευκορωσικές δυνάμεις προκαλούν όλο και πιο άμεσα. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το ένα βήμα παραπάνω», δήλωσε. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε τρόπο. Τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και επίσης του ΝΑΤΟ».

Επανέλαβε επίσης την πολωνική πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρεται στην παραβίαση εδαφών και προβλέπει διαβουλεύσεις των κρατών - μελών.

Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ του G7, ενισχύοντας συντονισμένες παρεμβάσεις της «Δύσης», καταδίκασαν «την ενορχήστρωση της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα από το καθεστώς της Λευκορωσίας», την οποία χαρακτηρίζουν «υβριδική τακτική».

Ανοιχτά πλέον στο «κάδρο» και η Ουκρανία...

Στο μεταξύ, σε μια περίεργη χρονική «συγκυρία», τις τελευταίες βδομάδες, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ «σηκώνουν» το ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας, καταγγέλλουν «ύποπτη» συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την ίδια ώρα που ενισχύεται συστηματικά η αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το φόντο, ο Μοραβιέτσκι ισχυρίστηκε πως δεν είναι γνωστό τι σχεδιάζουν Λευκορωσία και Ρωσία: «Ενδέχεται η κρίση στα σύνορα να έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ο Πούτιν ετοιμάζει στην Ουκρανία», ανέφερε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, βαθύτερη εμπλοκή «μελετά» και η ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη «δυνατότητα βοήθειας της ΕΕ για διάταξη στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, καθώς και τη δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας».

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, εκφράζοντας ανησυχία μήπως η Ουκρανία μετατραπεί σε άλλο ένα σημείο ανάφλεξης στη «μεταναστευτική κρίση», για την οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, έκανε λόγο για συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας πως «δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς σκαρώνει ο κ. Πούτιν, αλλά αυτές οι κινήσεις τραβούν την προσοχή μας και θα προέτρεπα τη Ρωσία να είναι πιο διαφανής».

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τη «Δύση» τη «σύναψη συμφωνιών για επιπλέον παραδόσεις αμυντικών όπλων» απέναντι «στην επιθετικότητα της Ρωσίας στα σύνορα», η οποία «έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας «αναπτύσσουν σειρά μέτρων προκειμένου να συγκρατηθεί η Ρωσία», συνέχισε, με «πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, επίπονα οικονομικά χτυπήματα σε περίπτωση ενίσχυσης της ρωσικής επιθετικότητας», καθώς και με «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διακυβερνητική Συμφωνία - Πλαίσιο Ουκρανίας - Βρετανίας.

Την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, προειδοποίησε τη Ρωσία για «τραγικό λάθος» που θα της κοστίσει σε περίπτωση «στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού» στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας.

Ρωσία: Η Δύση δεν λαμβάνει υπόψη τις «προειδοποιήσεις» μας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι η Δύση δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές», τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Μιλώντας σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα, σημείωσε ότι «οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση (στη Νοτιοανατολική Ουκρανία) με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα (...) αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση εναντίον της Λευκορωσίας.

Στην Ουκρανία και τις «εξαιρετικά προκλητικές δραστηριότητες από ΝΑΤΟικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας», αναφέρθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και επαναλαμβάνοντας ότι «ενώ παίρνουμε μέτρα, εξακολουθούμε να δρούμε εντός της δικής μας επικράτειας». Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι ΝΑΤΟικές δραστηριότητες θα τεθούν και στις προετοιμαζόμενες επαφές μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ