Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανανεώνουν και ενισχύουν τη «στρατηγική εταιρική σχέση»

Εντονη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών είναι σχεδόν καθημερινές στην Ανατολική Ουκρανία.

Προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμ. Κουλέμπα, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον «χάρτα» για «στρατηγική εταιρική σχέση» ΗΠΑ - Ουκρανίας, με σταθερό στόχο την αντιμετώπιση της Ρωσίας και την ανάπτυξη του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το κείμενο της «χάρτας», οι ΗΠΑ δεσμεύονται για ακόμη μια φορά να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ένοπλης επιθετικότητας, των οικονομικών και ενεργειακών διαταραχών και της κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, μέσω της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της εφαρμογής άλλων σχετικών μέτρων.

Ενδεικτικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις και στις προσπάθειες να αναβαθμίσει το καθεστώς της ως Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία πιέζει να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία θεωρεί «κόκκινη γραμμή».

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται να χάσουμε χρόνο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε πιθανή αμυντική συνεργασία που θα ενίσχυε τις δυνατότητές της, όπως στην ανταλλαγή πληροφοριών ή στα συστήματα αεράμυνας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αναφορές για «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση ή επιθετική ενέργεια «θα ανησυχούσε τις ΗΠΑ». Πάντως τόσο η Ρωσία όσο και η ίδια η Ουκρανία έχουν διαψεύσει αμερικανικά δημοσιεύματα για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσιακή Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε την «καταστροφική πολιτική του Κιέβου που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones κρούσης κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ».

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν εισέλθει από τις αρχές του μήνα δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία για να συμμετέχουν σε «κοινές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τρία αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε ένα 24ωρο και ακόμη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της εφημερίδας «Izvestia», τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συγκεντρώνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην Κριμαία, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι θεωρούν «πιθανό» η παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα να «ενθαρρύνει» την ουκρανική κυβέρνηση να κλιμακώσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, αποσκοπώντας σε αμερικανική και ΝΑΤΟική βοήθεια.

Η δραστηριότητα πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα «προκαλεί ανησυχία στον Ρώσο Πρόεδρο» και αποτελεί λόγο για αυξημένη επαγρύπνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν απρογραμμάτιστες δραστηριότητες και δημιούργησαν μια πολυεθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ