Ουσιαστικό στήριγμα στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της
Λειτουργία και δράση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και νόημα μετά από δύο χρόνια ελλιπούς διά ζώσης εκπαίδευσης λόγω των μέτρων της πανδημίας, αλλά και ακόμα μεγαλύτερων αναγκών για τη λαϊκή οικογένεια, που με δυσκολία τα φέρνει βόλτα και μπορεί να στηρίξει τα παιδιά της στην προσπάθεια για μάθηση, που στο σημερινό σύστημα δεν αποτελεί δικαίωμα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ηταν άλλωστε τα ίδια τα παιδιά που βλέποντας την προσπάθεια που γίνεται, από τον πρώτο χρόνο, διέδωσαν από στόμα σε στόμα τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου, κάλεσαν συμμαθητές τους να συμμετέχουν και σήμερα πάνω από 500 κάνουν ήδη μάθημα, ενώ άλλοι 400 έχουν ήδη κάνει εγγραφή για να ξεκινήσουν άμεσα.
Πρόκειται για παιδιά από όλο τον δήμο Πατρέων, ορισμένα και εκτός αυτού, μαθητές Δημοτικού (80), Γυμνασίου (200) και Λυκείου (200), ακόμα και από το Ναυτικό ΕΠΑΛ, με τις ανάγκες «κάθε μέρα να αυξάνονται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Φροντιστηρίου Γεωργία Γαλυφοπούλου.
Μαθήματα που τα διδάσκουν περίπου 75 καθηγητές, είτε πρόκειται για αδιόριστους εκπαιδευτικούς, είτε για συνταξιούχους και ορισμένους εν ενεργεία, είτε για φοιτητές από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών φύλαξης και καθαριότητας των σχολείων, που περνούν 5-6 ώρες καθημερινά στους χώρους, έχοντας και ευθύνη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.
Φέτος, λόγω της ελλιπούς διά ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Λαϊκό Φροντιστήριο, ξεκίνησε να λειτουργεί για τη Β' και την Γ' Λυκείου, καθώς και για τη Β' Γυμνασίου από τις 26 του περασμένου Ιούνη, καλύπτοντας εκπαιδευτικά κενά, σταματώντας στο τέλος καλοκαιριού και συνεχίζοντας εκ νέου από τον Σεπτέμβρη για όλες τις τάξεις.
«Ηταν μια πολύ σημαντική ανάγκη», σημειώνει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, τονίζοντας πως «αντιληφθήκαμε τα κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είχαν συνέχεια, έχασαν βασικές μαθησιακές πλευρές, λόγος για τον οποίο τα βοηθήσαμε το καλοκαίρι».
Από τις 10 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν εκ νέου τα μαθήματα για όλους και για όσους νέους μαθητές εγγράφηκαν για τη Β' και την Γ' Λυκείου, ενώ από τις 21 του ίδιου μήνα για τις υπόλοιπες τάξεις της Δευτεροβάθμιας. Αμεσα θα αρχίσουν τα μαθήματα για το Δημοτικό και η επικεφαλής του Λαϊκού Φροντιστηρίου, αναφερόμενη στον τρόπο που συνολικά λειτουργεί αυτό, επισημαίνει:
«Για να είναι ουσιαστική η βοήθεια, έχουμε τμήματα όχι μεγαλύτερα των 7 - 8 παιδιών ανά τάξη. Απλωνόμαστε αξιοποιώντας το απόγευμα σχολεία σε κάθε Διαμέρισμα και σχεδόν κάθε γειτονιά της πόλης. Υπάρχουν όμως μεγάλες ανάγκες και στα περίχωρα, όπως Δεμένικα, Οβρυά, όπου περιμένουν μαθητές όλων των βαθμίδων. Καλούμαστε καθημερινά να λύσουμε διάφορα ζητήματα, έως και τη μεταφορά των καθηγητών, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησής τους με τη συγκοινωνία, είτε γιατί αυτή δεν βολεύει, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς ή φοιτητές».
Στάθηκε παράλληλα στη μεγαλύτερη ανάγκη του Λαϊκού Φροντιστηρίου, που είναι «η στήριξή του και από άλλους εκπαιδευτικούς», όχι ως «φιλευσπλαχνία» αλλά ως ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη, που προήλθε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων. Μαθήματα σήμερα κάνουν 65 άτομα και σύμφωνα με την Γ. Γαλυφοπούλου «θα πρέπει σε αυτούς να προστεθούν τουλάχιστον 70 όλων των ειδικοτήτων», ενώ προσθέτει ότι «είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των αδιόριστων, που συμβάλλουν αφιλοκερδώς, δεν ψάχνουν κάποια "ιδιαίτερα" με το αντίστοιχο τίμημα, όπως επίσης των φοιτητών, που έχουν αγκαλιάσει το Φροντιστήριό μας και βοηθάνε ουσιαστικά τα παιδιά».
Αυτή η προσπάθεια βρίσκει ανταπόκριση και στις επιδόσεις των μαθητών. Συνολικά όλο αυτό το διάστημα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με συνεχείς επιτυχίες, εισαγωγή πολλών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σχετικές αναφορές και στις εκδηλώσεις στο τέλος κάθε περιόδου.
Ωστόσο είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που έχει να λύσει καθημερινά μια λαϊκή οικογένεια, που όπως δηλώνει και η επικεφαλής του Φροντιστηρίου «οι μαθητές, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν εκτός Πάτρας, αν δεν βρούνε κάποια σχολή στον τόπο τους βάζουν άλλες, δεύτερης επιλογής. Πολλοί, ενώ έχουν τα μόρια, δεν πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, επιλέγοντας κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ».
Πρόκειται για δυσκολίες που «φαίνονται μέσα στην τάξη», συνεχίζει, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης ακόμα και με τρόφιμα για οικογένειες. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ακόμα και να δώσουμε έστω ένα κολατσιό το απόγευμα στα παιδιά. Απ' την άλλη και οι γονείς στηρίζουν την προσπάθειά μας, βλέπουν τις αποδόσεις των παιδιών, εκφράζονται με ευγνωμοσύνη, αλλά οι ανάγκες είναι τέτοιες που καθημερινά αυξάνονται για όλα τα επίπεδα».
Παράδειγμα αποτελεί η άνεργη θεολόγος εκπαιδευτικός Μίνα Παναγοπούλου, που εργάστηκε το 2019 με 8μηνη σύμβαση στον δήμο, εντάχθηκε στη δομή του Λαϊκού Φροντιστηρίου για βοήθεια γραμματειακής στήριξης και παρά τη λήξη της σύμβασής της παραμένει καθημερινά από τότε στο «πόστο» της, εθελοντικά.
«Ηταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που με έκανε να κάνω αυτήν την επιλογή», σημειώνει, προσθέτοντας: «Η θέλησή μου για προσφορά, αυτά που βλέπω καθημερινά, αλλά και η δουλειά που γίνεται εδώ, δεν με άφησαν να έχω δεύτερες σκέψεις από το να συνεχίσω».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην έδρα του Φροντιστηρίου, στην αντιδημαρχεία Παιδείας, το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά, από γονείς που ήθελαν να ενημερωθούν για τις δράσεις του Φροντιστηρίου και να εγγράψουν τα παιδιά τους - ο λόγος που και η Μίνα Παναγοπούλου τόνισε: «Χρειαζόμαστε την προσφορά και άλλων καθηγητών - δασκάλων».
Ο Κυριάκος, που φέτος είναι φοιτητής στο πρώτο έτος στη Σχολή Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών, ως μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου, από την Α' Λυκείου. Επέλεξε να βοηθήσει στο Φροντιστήριο, ως δάσκαλος στα παιδιά του Δημοτικού, γιατί «όπως μου προσφέρθηκε εμένα απλόχερα βοήθεια, έτσι θέλω να συμβάλω και εγώ».
Οπως εξηγεί, «το Λαϊκό Φροντιστήριο έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα στήριξης των σπουδών τους, αφού όσοι διδάσκουν έχουν και τρόπο να σου μεταδώσουν τη γνώση». Ηθελε να δώσει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή του σε άλλη σχολή, λέει, όμως «η εισαγωγή των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος και η ύλη, που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε εννιά μήνες», δεν του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Στην ίδια θέση βρίσκονται κι άλλοι, επισημαίνει.
«Το θέμα είναι να μην παραιτούμαστε», τονίζει και καλεί σε ενίσχυση του Φροντιστηρίου, καθώς «είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια».
Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, είναι καθοριστική. Από την εξασφάλιση της απογευματινής λειτουργίας αρκετών σχολείων που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα μέχρι την έδρα των γραφείων του Φροντιστηρίου, όπου υπάρχει διαθέσιμη δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά και αναλώσιμα υλικά. Είναι μια σταθερή βάση, που χρειάζεται συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, καθώς κάθε χρόνο τα προβλήματα του λαού πολλαπλασιάζονται, αλλά και λόγω ακριβώς της αναγνωρισμένης προσπάθειας που γίνεται.