Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι την έχουν ανάγκη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των σχετικών αιτήσεων για φέτος, ενώ τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν «είναι τα ίδια κριτήρια - κόφτες που πέρσι άφησαν πάνω από 2.000 φοιτητές χωρίς τη μετεγγραφή τους».

Οπως αναφέρει σχετικά το ΜΑΣ: «Η κυβέρνηση, αφού συνέχισε την εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, αφού άφησε δεκάδες τμήματα χωρίς εισακτέους, τώρα χτυπά και την τελευταία ελπίδα των φοιτητών να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν! Βάσει των κριτηρίων, ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν τη μετεγγραφή τους θα είναι πολύ πιο μικρός συγκριτικά με αυτούς που τη δικαιούνται και την έχουν ανάγκη! Ακόμα, η εφαρμογή για ακόμα μια χρονιά της απαράδεκτης "βάσης μετεγγραφής", που προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής, θέτει φραγμούς για τους αιτούντες, ενώ μη αντιστοίχιση ανάμεσα στα παλιά τμήματα και τα νέα που πανεπιστημιοποιήθηκαν, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνει χιλιάδες φοιτητές "στον αέρα", χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής.

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά εκτοξεύει και αυτή με τη σειρά της το κόστος σπουδών, αφήνει σε πλήρη εγκατάλειψη τις φοιτητικές εστίες, φορτώνει τα βάρη της ακρίβειας στις οικογένειές μας, μετατρέπει σε "άφταστο όνειρο" τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολλούς περισσότερους φοιτητές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να "χρυσώσει το χάπι" θεσπίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης σε 5 τμήματα, άσχετου όμως αντικειμένου, αποτελεί κοροϊδία και ομολογία της ανύπαρκτης στήριξης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη!».

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών, που διεκδικούν μετεγγραφή, να τους στηρίξουν στη συγκρότηση δικών τους επιτροπών, να τους δεχτούν ως μέλη τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής»!
  • Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα σε παλιά και νέα Τμήματα.
  • Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές:

-- Με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί.

-- Των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.

-- Που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω.

-- Που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο.

-- Που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ