Με όλες του τις δυνάμεις, με κάθε πρόσφορη μορφή κινητοποίησης και δράσης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εντείνει την πάλη του ενάντια στ' αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, θα έχει τη δική του καθοριστική συμβολή στη μάχη των συμβάσεων εργασίας. Χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αφού έκανε τον απολογισμό για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 30-31 Γενάρη, συζήτησε τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, ενόψει της κυβερνητικής επίθεσης, των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους, μπροστά και στη 2η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη στις 6 Απρίλη να συσπειρωθούν γύρω του να συγκρουστούν με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου.
Η άμεση επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους - υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος - ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη δράση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των 46 συλλαλητηρίων που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αθήνα μοιράστηκαν 160.000 προκηρύξεις και έγιναν 220 περιοδείες στους χώρους δουλιάς, σε δημόσιες υπηρεσίες και σε επιχειρήσεις. Τα ίδια τα συλλαλητήρια - στα οποία ήταν έντονη η συμμετοχή της νεολαίας - έδειξαν ότι οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν την πάλη τους, προετοιμάζονται για νέες αναμετρήσεις. Με καινούρια συλλαλητήρια, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις στα υπουργεία και πρωτοβουλίες ενημέρωσης, το ΠΑΜΕ θ' αποκαλύπτει την πραγματική ουσία των μέτρων, αλλά και την τακτική της κυβέρνησης. Το γεγονός - σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος - ότι η κυβέρνηση δεν πάει με τον ίδιο χοντροκομμένο τρόπο, δε θα πει ότι δεν επιδιώκει αύξηση των ορίων ηλικίας. Αλλωστε εκεί ακριβώς οδηγεί και η πρόταση του Πολυζωγόπουλου για σύνταξη ανάμεσα στα 58-65 και μάλιστα με δυνατότητα παραμονής στην εργασία. Οπως η πρόταση για κατώτερες συντάξεις στις 126.000 δραχμές, σημαίνει ουσιαστικά μείωση των συντάξεων.
Γι' αυτό - σχολίασε ο συνδικαλιστής - θα επιχειρήσουν να συνδέσουν το φορολογικό με την κοινωνική ασφάλιση. Το φορολογικό θα γίνει το σωσίβιο για να διασωθεί η διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» που είναι και το όχημα των ανατροπών.
«Οπου αναπτύσσουμε δράση, έχουμε και αποτελέσματα» ήταν το συμπέρασμα του Γ. Πέρρου, μιλώντας για τη δουλιά του Συντονιστικού της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την παρέμβαση που έγινε για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, τη δράση στον τομέα των υπηρεσιών (εταιρίες σεκιούριτι), γεγονός που εκφράστηκε και με την εκπροσώπηση στο Συντονιστικό και νέων σωματείων.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεμπερδεύει» και με το ασφαλιστικό, όπως θέλησε και με τους αγρότες, σημείωσε ο Δ. Σούκης. Ομως θα νιώσει πολύ σύντομα ότι οι ταξικές δυνάμεις «είναι εδώ» και πιο αποφασισμένες. Το ΠΑΜΕ θα επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο ρόλο του στο συνδικαλιστικό κίνημα και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων.
Για την τακτική της κυβέρνησης - στη συγκεκριμένη φάση - μίλησε ο Α. Τσώλης, ο οποίος σημείωσε την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ να «διαπλέξουν» την ΕΓΣΣΕ και την κοινωνική ασφάλιση, ώστε ο «διάλογος» και οι ανατροπές να περάσουν πιο εύκολα και χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος.
Στην ανάγκη διεύρυνσης στην πάλη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και με νέες δυνάμεις, αναφέρθηκε ο Α. Αβραμίδης, ο οποίος και πρότεινε κοινό συλλαλητήριο με τους αγρότες στην περίπτωση που κατέβουν στην Αθήνα.
Τη θετική απήχηση που είχαν οι περιοδείες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, περιέγραψε ο Τ. Φωτόπουλος και μάλιστα σε χώρους με εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως η «Κοσμοτέ» και η «Βόνταφον». Θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την κατεύθυνση και γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστια, αλλά και γιατί σε πολλούς χώρους δεν υπάρχουν συνδικάτα και ο ρόλος μας είναι αναντικατάστατος.
Για τις πρωτοβουλίες της Γραμματείας Νέων μίλησε η Χ. Αποστόλου και σημείωσε ότι η δράση του ΠΑΜΕ βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους νέους εργαζόμενους, στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στα Κέντρα Κατάρτισης. Αυτό εκφράστηκε και με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και είναι ένα σημάδι που δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά και υποχρεώσεις.