Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή η Ελευθερία Κοτούπα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΟΥΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΟΥΠΑ
«Εφυγε» από τη ζωή, στα 94 χρόνια της, η συντρόφισσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΟΥΠΑ (1927-2021) από την Ομορφοκκλησιά Καστοριάς, μαχήτρια του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Από τις πρώτες γυναίκες του χωριού, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ για να συμβάλει στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές. Εάν και ο θάνατος παραμόνευε μέρα νύχτα, όπως η ίδια μας έλεγε, «δεν φοβόμασταν το τι θα πάθουμε, διότι εμείς είχαμε το σκοπό μας, την ιδεολογία μας, θέλαμε λεύτερη πατρίδα!». Η οικογένειά της ήταν καταδιωκόμενη στη διάρκεια της «λευκής» τρομοκρατίας κι έτσι η Ελευθερία τον Απρίλη του 1947 έφυγε στο βουνό, όπου ήταν ήδη ο αδερφός της Χρήστος, μαχητής του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη στο ύψωμα Φαλτσάτα στις 7 Ιούλη 1949. Μαχήτρια της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, αξιωματικός πεζικού, απόφοιτη της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ (ΣΑΓΑ), πήρε μέρος σε σκληρές μάχες στον Γράμμο και το Βίτσι. Με υπερηφάνεια και με την ίδια πίστη που είχε στα νιάτα της έλεγε: «Είχαμε αντοχή διότι πιστεύαμε στον αγώνα μας. Εάν και πεινασμένοι, διψασμένοι στις μάχες πηγαίναμε όλο με τραγούδια και χορούς. Δεν το είχαμε ανάγκη, εάν θα σκοτωνόμασταν, θα σκοτωνόμασταν. Ο πόλεμος αυτά έχει. Ναι, εμείς πηγαίναμε για την πίστη μας, για τα ιδεώδη μας, για το δίκιο μας».

Τραυματίστηκε βαριά στο χέρι, στο πλευρό και στο κεφάλι στη μάχη του Μάλι Μάδι, τον Σεπτέμβρη του 1948. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στα Σκόπια, όπου έμεινε για αρκετό καιρό. Από εκεί μεταφέρθηκε μαζί με άλλους τραυματίες στην Ουγγαρία, στο νοσοκομείο της Βουδαπέστης. Οταν θεραπεύτηκε, πήγε στο χωριό Μπελογιάννη όπου σαν δασκάλα φρόντιζε τα ελληνόπουλα. «Εγώ διάβαζα πολύ. Στα παιδιά μάθαινα και πολλά αντάρτικα τραγούδια, ήξερα πάρα πολλά. Και πάντα έλεγα στα παιδιά ότι αυτά είναι αντάρτικα τραγούδια, τα τραγουδούσαμε όταν πολεμούσαμε και τουφεκίζαμε τους φασίστες». Μαζί με την οικογένειά της μετακομίζουν στην Τσεχοσλοβακία όπου ζούσαν τα δύο αδέρφια της. Ηταν ευτυχισμένη και περήφανη για τα τρία παιδιά της, που όχι μόνο σπούδασαν αλλά έμειναν πιστοί στην ιδεολογία της, στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στην επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του Κόμματος στην Τσεχία τιμήθηκε για την προσφορά της.

Καλό ταξίδι, συντρόφισσα Ελευθερία.

* Στη μνήμη της συντρόφισσας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΤΟΥΠΑ από την Ομορφοκκλησιά (Γκάλιστα) της Καστοριάς, που ήταν και ο θείος μου Δημήτρης Γιαννούσης (πιτσιρίκος) αντάρτης, το χωριό Μπελογιάννη, όπου υπήρξε δασκάλα της αδελφής μου, και την Τσεχοσλοβακία όπου ζήσαμε και εμείς, προσφέρουμε 20 ευρώ στην ΚΟΒ Καματερού του ΚΚΕ.

Γιώργος Γιαννούσης, Αλέκα Γιαννούση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ