Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Νημποριό

Μέτωπο συγκροτήματος ρωμαϊκού λατομείου στο Νημποριό
Μέτωπο συγκροτήματος ρωμαϊκού λατομείου στο Νημποριό
Με συνοπτικές διαδικασίες συζητείται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έγκριση ή μη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, στον έτσι κι αλλιώς υπερ-κορεσμένο από αιολικά πάρκα δήμο Καρύστου.

«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεχίζουν ακάθεκτες να θυσιάζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης, που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για τον λαό. Ο κατάλογος με τα μνημεία που πρέπει να φύγουν από τη μέση, γιατί είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών "πράσινων" ομίλων, όλο και μακραίνει... Στο στόχαστρο αυτήν τη φορά μπαίνουν ο λόφος του Αγ. Νικολάου και το Νημποριό των Στύρων, δήμου Καρύστου Ευβοίας», αναφέρει στην καταγγελία της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) υπουργείου Πολιτισμού.

Ηδη πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής (Ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα - κηρυγμένα μνημεία, ρωμαϊκά λατομεία στο Πόρτο Λάφια κ.ά.) έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, ενώ η οδοποιία τους περνά ανεξέλεγκτα μέσα από τους χώρους. «Τα νέα αιολικά πάρκα στα Στύρα θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτούς. Ακόμα χειρότερα, το αιολικό πάρκο στη θέση Πυργάρι Νημποριού κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό έως και το παραλιακό του μέτωπο», αναφέρει η ΔΑΣ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού είναι μεγάλες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, αφού, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, ενώ γνώριζε για την επικείμενη εγκατάσταση του νέου αιολικού πάρκου, δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια στην κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, ενώ αυτός είναι δημοσιευμένος ήδη από το 1964, με συνεχείς αναφορές στη βιβλιογραφία. Ο σχετικός φάκελος για την κήρυξη του χώρου κατατέθηκε τον Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν από την κατάθεση της ΜΠΕ.

Η ΔΑΣ απαιτεί να αποσυρθεί από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ η εξέταση της ΜΠΕ. Να ακυρωθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες. Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου, την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας και την ανάδειξή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβολή της συζήτησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού(2021-10-28 00:00:00.0)
Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών(2021-03-11 00:00:00.0)
«Φτάνει πια! Καμία άλλη ανεμογεννήτρια»(2021-03-10 00:00:00.0)
Εκδοση μπροσούρας με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια(2018-07-17 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση δεν αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων(2017-10-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Ενέργεια στην Κάρυστο(2017-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ