Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους

Από την απεργία στην «Deere & Co.»

QUAD-CITY TIMES / DISPATCH ARG

Από την απεργία στην «Deere & Co.»
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ σε μια σειρά κλάδους, ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, στα εξαντλητικά ωράρια, στην έλλειψη επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης, στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη απεργούν ή ετοιμάζονται να απεργήσουν περίπου 100.000 Αμερικανοί εργαζόμενοι σε μεγάλες κλινικές, βιομηχανίες τροφίμων, λιμάνια, πανεπιστήμια κ.α.

Ενδεικτικά, οι εργάτες στη βιομηχανία τροφίμων «Nabisco» πραγματοποίησαν πολυήμερη απεργία, από τις 10 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτέμβρη, σε πολλές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη χώρα, πετυχαίνοντας να μπλοκάρουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και την ικανοποίηση αιτημάτων τους για μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση συνθηκών δουλειάς.

Την περασμένη βδομάδα απεργία ξεκίνησαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία μηχανημάτων «Deere & Co.» σε Αϊόβα και Ιλινόις, στη μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση σε επιχείρηση στις ΗΠΑ από το 2019.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησαν απεργίες ή ενέκριναν την έναρξη απεργιών 24.000 νοσηλευτές σε Καλιφόρνια, Ορεγκον και Νέα Υόρκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων IATSE, που εκπροσωπεί όσους δουλεύουν σε 350 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής στο Χόλιγουντ, είχε ψηφίσει έναρξη απεργίας στις 18 Οκτώβρη, μπροστά στην οποία οι εργοδότες αναγκάστηκαν να ικανοποιήσουν τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων (αναδρομικές αυξήσεις στους πιο χαμηλόμισθους, αύξηση διαλειμμάτων για σίτιση και ανάπαυση στη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, περισσότερες μέρες αργιών, καλύτερα επιδόματα κ.ά.).

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται επίσης πάνω από 1.400 εργαζόμενοι στη βιομηχανία δημητριακών «Kellogg's» σε Νεμπράσκα, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Τενεσί, ενώ απόφαση για απεργία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έχουν πάρει 6.500 λέκτορες σε πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε μήνυμά του εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς σε πολλούς κλάδους.

Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως "John Deere", "Kellog's", "Nabisco", οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και οι ήρωες ενάντια στην πανδημία υγειονομικοί βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, ενάντια σε ένα σύστημα που αξιοποίησε την περίοδο της πανδημίας για να αυξήσει τα κέρδη του ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Και στις ΗΠΑ μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά η εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζεται και οξύνεται μαζί με τον αυταρχισμό, την καταστολή, την επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, όπου μεγαλώνει η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, με πολλούς κλάδους να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Με μεγάλες απεργίες των εργαζομένων ντελίβερι, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, ενώ προετοιμάζονται απεργίες των οικοδόμων, πανεργατικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και νέες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.

Συνάδελφοι, η αγανάκτηση και οργή των εργαζομένων, που διογκώνεται και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες, είναι απόδειξη των αδιεξόδων ενός συστήματος όπου παράγουν οι πολλοί αλλά κερδίζουν οι λίγοι. Για τους εργαζόμενους ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του ρατσισμού και των πολέμων.

Εχουμε τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, του συλλογικού ταξικού αγώνα. Οι αγώνες σας δίνουν δύναμη και σε εμάς. Είμαστε στο πλευρό σας!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τις απεργίες σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα(2022-12-07 00:00:00.0)
Σε τροχιά μεγάλων απεργιών οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία(2022-12-01 00:00:00.0)
Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα(2022-11-09 00:00:00.0)
Με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών(2022-11-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησε δυναμικός απεργιακός αγώνας στα λιμάνια(2022-08-23 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι οργανώνουν αγώνες ζητώντας αυξήσεις μισθών και δικαιώματα(2022-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ