Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
«Εκρηξη» χρεών για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά

Περίπου 4 εκατομμύρια φτωχά λαϊκά νοικοκυριά στη Βρετανία, με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 στερλίνες, έχουν απλήρωτα στεγαστικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σύμφωνα με όσα καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου «Τζόζεφ Ράουντρι» την οποία δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι τριπλασιάστηκε από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020.

Στην έρευνα καταγράφεται η αγωνία πολλών γονιών να εξασφαλίσουν τροφή στο καθημερινό τραπέζι, ηλεκτρικό ρεύμα και ζέστη τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω και της μεγάλης αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διακόπτει ακόμα και τα ανεπαρκή μέτρα προσωρινής «ανακούφισης» που πήρε μέσα στην πανδημία, μεταξύ των οποίων ήταν και η αναστολή των εξώσεων, μέτρο που έληξε στις αρχές του μήνα.

Ραγδαία αύξηση της φτώχειας καταγράφει και το Δίκτυο Δημοτικών Συμβουλίων Αγγλίας, που σχετίζεται με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Προειδοποιεί για κύμα νέων αστέγων τον ερχόμενο χειμώνα, ως αποτέλεσμα τερματισμού των προσωρινών κρατικών μέτρων οικονομικής στήριξης των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Βαθαίνει ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση στην αγορά Ενέργειας

Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με την «έκρηξη» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνθήκες μεγάλης ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή ρεύματος στη Βρετανία, προωθείται και η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά Ενέργειας στη χώρα.

Τα 6 μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου ελέγχουν ήδη τα τρία τέταρτα της αγοράς και «τρέχει» η παραπέρα ενίσχυσή τους. Πριν από την «ενεργειακή κρίση» υπήρχαν περίπου 50 «μικρότεροι» προμηθευτές Ενέργειας, που κατείχαν το 30% της αγοράς, ωστόσο ήδη 13 απ' αυτούς έχουν χρεοκοπήσει, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της «Scottish Power», Κιθ Αντερσον, μιλώντας χτες στο «Reuters» εκτίμησε ότι τις επόμενες βδομάδες θα χρεοκοπήσουν άλλοι 20.

  • Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντεν έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία για Συνθήκη ελεύθερου εμπορίου, με στόχο την απάλειψη δασμών από δεκάδες προϊόντα. Το εμπόριο της Βρετανίας με τη Νέα Ζηλανδία αποτελεί μόλις το 0,2% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της χώρας, ωστόσο η κυβέρνηση Τζόνσον επεδίωξε τη συμφωνία μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση, με την προσδοκία ότι αυτή θα λειτουργήσει ως «πύλη» προς τις αγορές των χωρών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ κρατών του Ειρηνικού (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Βιετνάμ κ.ά.). Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της ανέδειξε ότι η συμφωνία θα προσφέρει νέες αγορές σε νεοζηλανδικά προϊόντα (αγροτικά, κρασιά, κτηνοτροφικά κ.λπ.) συνολικής αξίας 720 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org