Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIFA - UEFA
Φουντώνουν οι κόντρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Φουντώνει για τα καλά, όπως δείχνουν πλέον ξεκάθαρα τα πράγματα, η κόντρα αντίπαλων συμφερόντων στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με FIFA και UEFA να οδεύουν πλέον προς ακραίες καταστάσεις. Ετσι, την πρόσφατη επισημοποίηση των σχεδίων της πρώτης για τη διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια φαίνεται να ακολουθεί μια σφοδρή αντίδραση από πλευράς UEFA και πλέον σε πιο πρακτικά επίπεδα. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», 12 εκ των 55 ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ...απόσχισή τους από την Παγκόσμια Ομοσπονδία σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή κοντά στις εξελίξεις, ωστόσο δεν αναφέρει ποιες ομοσπονδίες είναι αυτές που προτίθενται να αποχωρήσουν από τη FIFA. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως πριν από λίγες μέρες με κοινή ανακοίνωση οι ομοσπονδίες της Δανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και των Νήσων Φερόε δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της FIFA για το Μουντιάλ.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν το πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να προχωρά σε επικοινωνία με μέλη της διοίκησης της UEFA προκειμένου να τους πείσει για τη βιωσιμότητα των νέων σχεδίων. Ωστόσο συνάντησε και πάλι την έντονη αντίθεση των διοικούντων την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της FIFA άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια αλλά με διαφορετικές συμμετέχουσες εθνικές ομάδες.

Πάντως, παρά τις αναφορές της κάθε αντιμαχόμενης πλευράς στο... καλό του ποδοσφαίρου το προφανές είναι πως οι κόντρες συμφερόντων αποσκοπούν στο ποιο τελικά ποδοσφαιρικό προϊόν θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην τεράστια πίτα των κερδών που προσφέρει η αγορά, για την οποία διεξάγεται και μια αδυσώπητη επιχειρηματική μάχη των πολυεθνικών που στηρίζουν τη μια ή την άλλη πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ