Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις 4 Νοέμβρη πλημμυρίζουμε τους δρόμους

Σε εξέλιξη το μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Τα εργοτάξια της Αθήνας «οργώνει» το Συνδικάτο Οικοδόμων
Τα εργοτάξια της Αθήνας «οργώνει» το Συνδικάτο Οικοδόμων
Με στόχο να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να ενισχυθεί ο κοινός βηματισμός ενάντια στην αντεργατική πολιτική, να ενταθεί η πάλη για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και να αναπτυχθεί η διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους Σωματεία και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, μετά τη μεγάλη σύσκεψη με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Σπόρτιγκ, που ανέδειξε τις δυνατότητες για ενίσχυση της κοινής και συντονισμένης δράσης «από τα κάτω», οι πρωτοβουλίες είναι καθημερινές μπροστά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση.

Τόσο η οργάνωση του συλλαλητηρίου όσο και η απεργιακή προετοιμασία γίνονται αντικείμενο συζήτησης στις εκλογοαπολογιστικές και άλλες συνελεύσεις των σωματείων, στις συσκέψεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι παραπάνω αποφάσεις και κατευθύνσεις τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, για σταθερό εργάσιμο χρόνο, για υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, σε σύγκρουση με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος νόμος.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως η απεργία στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργία, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Παιδείας.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Ανάμεσα στις μάχες που δίνουν κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεχωρίζει η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στις σημερινές συνθήκες που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, «τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει.

Στο έδαφος αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους του κλάδου: «Η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτερου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο "ξεφτίλα" που επιδρά στο δωρόσημο, στα επιδόματα, στη σύνταξη. Θα γίνει ο κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες. Θα είναι ανάσα και ανακούφιση από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβασή μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει.

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του, ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνέλευσης και της απεργιακής κινητοποίησης, το Συνδικάτο οργανώνει στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο εργοτάξιο υπογειοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα Σεπόλια, σε εργοτάξιο στη λεωφόρο Συγγρού, σε εργοταξιακούς χώρους και οικοδομές στις δυτικές συνοικίες. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τους συνδικαλιστές για την οργάνωση της πάλης τους και ενημερώθηκαν για το σχέδιο ΣΣΕ που προτείνεται από την Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με την απόφαση για απεργία.

Απεργία ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Απεργούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διεκδικούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην Αθήνα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Στην Πτολεμαΐδα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, μπροστά στην απεργία. Το ΣΕΕΕΝ Θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας στις 4.30 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους και άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.

Σε συλλαλητήριο καλεί και το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 12 μ. στη Μεγαλόπολη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org