Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αλλη μια απόλυση συνδικαλιστή που μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης

Ακόμη μία απόλυση συνδικαλιστή με το γράμμα του νόμου Χατζηδάκη αποκαλύπτεται μετά τη σχετική καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την απόλυση του ταμία της διοίκησής του από την επιχείρηση «Αξονας ΑΕ» στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το σωματείο, η εργοδοσία επιχείρησε να αποκρύψει ότι ο λόγος της απόλυσης είναι η πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου, επικαλούμενη προκλητικά ...άγνοια της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, όταν ο συνδικαλιστής είχε πρωτοστατήσει στην απόκρουση σειρά αυθαιρεσιών της εργοδοσίας όλους τους προηγούμενους μήνες και παρά την επίσημη ενημέρωσή της από τις 3/7/2020 με ηλεκτρονικό έγγραφο του σωματείου για την εκλογή του στη διοίκηση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου.

Ωστόσο, σε απαντητική επιστολή της εργοδοσίας προς την Επιθεώρηση Εργασίας, μετά την προσφυγή του σωματείου και του συνδικαλιστή για την ανάκληση της απόλυσης, η εργοδοσία επικαλείται «σπουδαίο λόγο» ως αιτιολόγηση της απόλυσης σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη. Μάλιστα, επικαλείται τον νόμο, με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας πως ό,τι ισχύει για την προστασία της μητρότητας ισχύει και για τα συνδικαλιστικά στελέχη. Στην ανατριχιαστική αυτή αναφορά η εργοδοσία κατέφυγε για να νομιμοποιήσει την παράνομη απόφασή της να απολύσει τον συνδικαλιστή ενώ ήταν σε κανονική άδεια.

Σημειώνεται ότι και η Επιθεώρηση Εργασίας με την απόφασή της αναγνωρίζει ότι η απόλυση γίνεται για τη συνδικαλιστική δράση πάρα την προβλεπόμενη προστασία της από τον 1264/1982, ενώ καταγράφει ότι η απόλυση σε περίοδο αδείας είναι άκυρη παραπέμποντας ...στα αστικά δικαστήρια.

«Ο συνάδελφος απολύεται για τη συνδικαλιστική του δράση, για το γεγονός ότι δεν έσκυψε το κεφάλι στα παράλογα θέλω της εργοδοσίας», σημειώνει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι ο συνδικαλιστής αρνήθηκε το προηγούμενο διάστημα να συναινέσει στη μείωση του ωραρίου εργασίας του, αντιστάθηκε στην εντατικοποίηση, διεκδίκησε δεδουλευμένα, μπήκε μπροστά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη δουλειά συναδέλφου που απολυόταν, αρνήθηκε τη μετακίνησή του σε άλλη εταιρεία της εργοδοσίας. Απολύεται, τονίζει η ανακοίνωση, «στην προσπάθεια της εργοδοσίας να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο ευέλικτοι, πιο φθηνοί».

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο οι μεγαλοεργοδότες υπαγόρευσαν αυτόν τον νόμο - έκτρωμα στην κυβέρνηση της ΝΔ», επισημαίνει το Σωματείο επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ότι στόχος είναι να εξαπολυθεί πογκρόμ συνδικαλιστικών διώξεων και να μείνουν οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

«Κάνουν όμως μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο καθάρισαν, αυτός ο νόμος όπως και οι άλλοι αντίστοιχοι στο παρελθόν θα πάνε στα σκουπίδια», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου, κάνοντας κάλεσμα σε Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας, να ανακληθεί η απόλυση και να ενταθεί ο αγώνας να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Χατζηδάκη.

Απολύθηκε στα πλαίσια της «ανακατανομής πόρων»!

Την απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», και μάλιστα με την αιτιολόγηση της «ανακατανομής ανθρώπινων πόρων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, η απόλυση «ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους στην επιδίωξη των αφεντικών για μειώσεις εργαζομένων οι οποίοι θεωρούνται το καύσιμο για την ολοένα μεγαλύτερη κερδοφορία» και προσθέτει πως «η λεγόμενη "ανακατανομή ανθρώπινων πόρων" έρχεται και δένει με τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον νόμο Λιβάνιου, να προσμετρούνται ως εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς εργαζόμενοι εταιρειών παραγωγής συνεργαζομένων με τους τηλεοπτικούς σταθμούς», ώστε να συμπληρώνεται το «πλαφόν».

Το ΠΑΜΕ Τύπου αναδεικνύει στους εργαζόμενους «ότι αυτή και κάθε επόμενη από τις απολύσεις που θα ακολουθήσουν στον κλάδο, είναι αποτέλεσμα του οπλοστασίου όλων των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ την τελευταία δεκαετία, με επιστέγασμα τους νόμους Λιβάνιου και Χατζηδάκη» και καλεί σε «οργάνωση από τα κάτω σε κάθε τόπο δουλειάς όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από ειδικότητα, με ενότητα και αλληλεγγύη στη βάση των κοινών μας συμφερόντων ως εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ