«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ομαλοποιήσουν ή να αναβαθμίσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το καθεστώς Ασαντ, ούτε και ενθαρρύνουμε άλλους να το πράξουν», ανέφερε χτες ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου «Reuters», που επεσήμανε τα βήματα αραβικών χωρών - συμμαχικών προς τις ΗΠΑ - προς την κατεύθυνση αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Συρία και την κυβέρνησή της. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η έκβαση του πολέμου στη χώρα, με την κυβέρνηση Ασαντ να διατηρεί - με τη στήριξη της Ρωσίας - τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, επιδρά σε διεργασίες για «προσαρμογές» στη στρατηγική των ΗΠΑ και άλλων εμπλεκόμενων δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η Ιορδανία συμφώνησε με τη Συρία την πλήρη λειτουργία κοινού μεθοριακού περάσματος, ενώ την Κυριακή ξαναρχίζουν οι απευθείας πτήσεις των ιορδανικών αερογραμμών μεταξύ Αμμάν και Δαμασκού. Από το Δεκέμβρη του 2018 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα Αυγούστου φέτος το Ιράκ επιχείρησε να εξασφαλίσει (δίχως επιτυχία) την πρόσκληση και συμμετοχή της Συρίας στην περιφερειακή Σύνοδο της Βαγδάτης, ενώ πριν μια βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, συνάντησε για πρώτη φορά μετά από μια 10ετία τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την παραμονή περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία, όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία της 23ης Σεπτέμβρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί τροπολογίας που κατέθεσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζ. Μπόουμαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, ζητώντας να τεθεί υπό έγκριση (ή απόρριψη) μέσα σε 60 μέρες η συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίσει την στρατηγική της ενημερώνοντας το Κογκρέσο. Η τροπολογία τότε είχε απορριφθεί με 286 ψήφους κατά και 141 υπέρ, με 99 Δημοκρατικούς βουλευτές να ενώνονται με 187 Ρεπουμπλικάνους στην απόρριψή της.
Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, συμφωνώντας ότι οι τζιχαντιστές θα πρέπει να απωθηθούν από την περιοχή γιατί εξαπολύουν επιθέσεις κατά του συριακού στρατού. Αυτό δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι.