Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Θυσιάζει δικαιώματα, περιβάλλον, δημόσια υγεία για την κερδοφορία των μονοπωλίων στο λιμάνι

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, που απαίτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για να καταδειχθεί το έγκλημα σε βάρος του λαού του Πειραιά συνολικά, ψηφίζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ, η συζήτηση της οποίας ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τη σύμβαση που είχε υπογράψει το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με την παράδοση αρχικά του 51% των μετοχών του στην COSCO και επιπλέον 16% των μετοχών μετά από 5 χρόνια. Με τη συμπληρωματική σύμβαση, η κυβέρνηση της ΝΔ διευκολύνει ουσιαστικά την COSCO να απαλλαγεί από συμβατικές της υποχρεώσεις τις οποίες θεωρεί βαρίδια, ακόμα και την υποχρέωση να ενημερώνει έστω για τις επενδύσεις της. Επιπλέον, της δίνεται και επίσημα το «OK» να καταστρέψει περιοχή όπου διαφυλάσσεται αναντικατάστατη πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Πειραϊκή και ο τάφος του Θεμιστοκλή, προκειμένου να τη μετατρέψει σε προβλήτα για κρουαζιερόπλοια.

Τσακώνονται στην «ποδιά» των επενδυτών

Ολος ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα ήταν για το ποιος είναι ικανότερος στη διαμόρφωση του φιλοεπενδυτικού κλίματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις της σύμβασης «επιβεβαιώνουν την πρόθεση του κράτους για υγιή συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιδεικνύουν ισχυρά δείγματα γραφής του φιλοεπενδυτικού κλίματος που εκπέμπει η χώρα και, κυρίως, αποτρέπουν τους κινδύνους ανώμαλης εξέλιξης της συμβατικής μας σχέσης με τον ΟΛΠ, αποτρέπουν την αβεβαιότητα και τις πιθανές δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων». Ο δε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, δείχνοντας ότι μοιράζονται κοινές αγωνίες και ότι το πρόβλημα είναι απλά διαχειριστικό, διευκρίνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πει να σταματήσει η επένδυση. Ισα - ίσα λέμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η επένδυση, η σύμβαση είναι ισχυρή και υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που καθορίζεται το πώς θα συνεχιστεί η επένδυση».

Οι συμβάσεις σας είναι απορριπτέες από τον λαό

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι «αντάμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πνίγετε τα δικαιώματα του λαού και τη δημόσια υγεία, πνίγετε την προστασία του περιβάλλοντος». «Ο καβγάς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι η COSCO δεν υλοποίησε τις επενδύσεις που είχε δεσμευτεί όταν εκείνος υπέγραψε μαζί της την εξευτελιστική συμφωνία του 2016. Ομως, ακριβώς αυτές οι επενδύσεις είναι που συνθλίβουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών στρωμάτων», συνέχισε και προκάλεσε και τους δύο να πάνε να κάνουν λόγο για «καλή» και «κακή» σύμβαση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίοι πνίγονται από τη σκόνη, τη ρύπανση, την παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων, που τους έχει «φάει» το μονοπώλιο, από τη ρύπανση του αέρα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Να πάτε να τα πείτε» στους εργαζόμενους της COSCO, πρόσθεσε, που είναι όλοι εργολαβικοί, χωρίς μόνιμες συμβάσεις εργασίας και δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, υπενθυμίζοντας το κονδύλι που είχε εξασφαλίσει στην COSCO η Περιφερειακή Διοίκηση της Δούρου για την κατασκευή της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων, η οποία καταστρέφει την Πειραϊκή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι όσο κι αν θέλουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα να δείξουν ότι έχουν διαφορές, στηρίζουν με χέρια και με πόδια την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, στρατηγική της ΕΕ, με την οποία είναι άρρηκτα δεμένοι οι στρατηγικοί στόχοι της εγχώριας αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ