Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Σε «συνεργάτες» θέλει να μετατρέψει τους συμβασιούχους η εργοδοσία

Ανεργος ή «συνεργάτης»: Αντιμέτωποι με το δίλημμα, δηλαδή είτε να βρεθούν στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε να αποδεχτούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες», χάνοντας παράλληλα μια σειρά από δικαιώματα, βρίσκονται εργαζόμενοι στην επιχείρηση «e-food».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενοι που δούλευαν ως διανομείς για λογαριασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης, με τρίμηνες συμβάσεις μέσω της εταιρείας «ενοικίασης εργαζομένων» «Manpower Group», κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν στην ανεργία, είτε να αναγκαστούν να δουλεύουν με μια σύμβαση που επιφέρει πλήγμα σε στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Η λήξη των συμβάσεων αξιοποιείται από την εργοδοσία ως εργαλείο, ώστε «να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων», επισημαίνει το Συνδικάτο. «Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με την "Manpower" αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους», τονίζει.

Ετσι, «η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή "συνεργάτης"», προωθώντας 6μηνες συμβάσεις τύπου «freelancer», που απαλλάσσουν την εργοδοσία «από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα» και καθιερώνουν την πληρωμή «με το κομμάτι». Οπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, την ίδια τακτική ακολουθεί η πολυεθνική «Delivery Hero», στην οποία ανήκει η «e-food», στις χώρες που δραστηριοποιείται και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Στην επίθεσή της αυτή, η «e-food» έχει όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης που άναψε το «πράσινο φως» για τις μεγάλες πλατφόρμες διανομής, ώστε να απασχολούν εργαζόμενους, και μάλιστα σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα, με το καθεστώς όχι του μισθωτού αλλά του «συνεργάτη»!

«Κανένας συνάδελφος διανομέας δεν πρέπει να δεχτεί να του επιβάλει η εταιρεία το "συνεργατικό" μοντέλο», τονίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας «να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων». Μπροστά στην εξέλιξη αυτή καλεί σε συνέλευση τους διανομείς την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3).

Το Συνδικάτο διεκδικεί:

-- Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την «e-food» με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

-- Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

-- Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, τον παγετό κ.ά.

-- ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές.

-- Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

-- Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ