Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν ανταγωνιστικές προσπάθειες ενίσχυσης συμμαχιών

Στη Νότια Κορέα βρέθηκε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν Σύνοδο Κορυφής με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Νότιας Κορέας

Yonhap

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Νότιας Κορέας
Με υψηλούς τόνους αντιδρά η Κίνα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, την ίδια ώρα που το Πεκίνο εντείνει τα δικά του ανταγωνιστικά σχέδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) που θα φιλοξενήσει ο Λευκός Οίκος στις 24/9, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί σταθερή πεποίθηση της Κίνας ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας πρέπει να ακολουθήσει την τάση της ειρήνης και ανάπτυξης και να συμβάλει στην προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αντί να στοχοποιεί ή να υπονομεύει τα συμφέροντα μιας άλλης πλευράς. Η διαμόρφωση κλειστών και με αποκλεισμούς "κλικών" που στοχοποιούν άλλες χώρες είναι αντίθετη με την τάση της εποχής μας και αποκλίνει από τις προσδοκίες των χωρών της περιοχής. Δεν θα συναντήσει υποστήριξη και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Ο Ζάο μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «η Κίνα δεν είναι μόνο μια ισχυρή μηχανή οικονομικής ανάπτυξης σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά και μια δύναμη υπεράσπισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιφέρεια. Η ανάπτυξη της Κίνας δημιουργεί δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη και πλεονέκτημα για την ευημερία της περιφέρειας. Οι χώρες τις οποίες απασχολεί η κατάσταση αυτή πρέπει να απορρίψουν την ξεπερασμένη νοοτροπία που δεν γεννά κανένα όφελος και τη στενόμυαλη γεωπολιτική προσέγγιση, και να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη της Κίνας με σωστό τρόπο, να σεβαστούν τη φιλοδοξία των λαών της περιοχής και να εργαστούν περισσότερο με στόχο την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των χωρών της περιφέρειας».

«Αναρωτηθείτε αν προτιμάτε τις ΗΠΑ ή την Κίνα...»

Ακόμα πιο «ωμή» ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, στη Σεούλ, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Νότιας Κορέας απέναντι στην αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας. «Οι Νοτιοκορεάτες πρέπει να αναρωτηθείτε μόνοι σας αν προτιμάτε τις ΗΠΑ ή την Κίνα (...) Ενα πράγμα είναι σαφές, ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι κοντινοί γείτονες και εταίροι, που δεν μπορούν ο ένας να εγκαταλείψει τον άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Με αφορμή δε τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων Κίνας - Ν. Κορέας, είπε ότι αυτό το χρονικό διάστημα «έχουν γίνει πολλές αλλαγές και έχουν προκύψει πολλά πρακτικά οφέλη. Εμείς πάντως επιθυμούμε περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Ο Γουάνγκ βρέθηκε στη Νότια Κορέα ολοκληρώνοντας πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή, ξεκινώντας από το Βιετνάμ και συνεχίζοντας σε Καμπότζη και Σιγκαπούρη, λίγες βδομάδες μετά την αντίστοιχη περιοδεία που πραγματοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στο επίκεντρο των επαφών του Κινέζου ΥΠΕΞ βρέθηκε η προσπάθεια ενίσχυσης συνεργασιών σε αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ, όπως η Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP - Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση), στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, ο Γουάνγκ παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «Κίνα και Νότια Κορέα έχουν βρεθεί σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά και οι δύο έως τώρα έχουν υποστηρίξει η μία την άλλη στο αναπτυξιακό μονοπάτι που έχουν διαλέξει και έχουν σεβαστεί η μία τα κρίσιμα συμφέροντα της άλλης (...) και θα έπρεπε να κρατήσουμε αυτήν την καλή παράδοση και στο μέλλον».

Κορεατική Χερσόνησος: «Προσδοκίες ειρήνης» με νέες πυραυλικές δοκιμές

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι η επίσκεψη Γουάνγκ στόχευε μεταξύ άλλων στο να στηρίξει την «ουδετερότητα» που μέχρι τώρα η Σεούλ έχει επιλέξει απέναντι στις κρούσεις της Ουάσιγκτον να ενταχθεί στο σχήμα «Quad».

Εστίαζαν δε σε προσδοκίες που η κυβέρνηση Μουν έχει και για τον ρόλο του Πεκίνου στις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος εξέφρασε προσδοκίες για τη «σταθερή υποστήριξη της Κίνας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση και την ειρήνη στη Χερσόνησο». Μάλιστα, διεργασίες γύρω από τη Χερσόνησο θα αναζωπυρωθούν, όπως φαίνεται, και ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (Φλεβάρης 2022), τους οποίους ο Μουν αποκάλεσε «άλλη μία ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, μετά τους Χειμερινούς Αγώνες του 2018», που έγιναν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ.

Ο δε Γουάνγκ είπε ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξουν ιστορικές στιγμές από τη μια μέρα στην άλλη».

Μαζί με τις «προσδοκίες», βέβαια, προχωρούν και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ.

Χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί και δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Επίσης χτες, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε νέα - «επίσημη» αυτήν τη φορά - δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από νέο επιθετικό υποβρύχιο, παρουσία και του Προέδρου της χώρας. Με αυτήν τη δοκιμή η Νότια Κορέα εντάχθηκε σε μια μικρή ακόμα ομάδα χωρών που έχουν τη σχετική τεχνολογία (SLBM), ενώ όλες διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ