Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«Απόνερα» από τη συνομιλία Σι - Μπάιντεν

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, διέψευσε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι Πρόεδροι των δύο χωρών απορρίφθηκε πρόταση του Τζο Μπάιντεν για διά ζώσης συνάντησή τους, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες». Ωστόσο, πληροφορίες της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν πως ο Σι δεν δέχθηκε την πρόταση Μπάιντεν για κατ' ιδίαν συνάντηση, σημειώνοντας ότι προηγουμένως πρέπει οι ΗΠΑ να κατεβάσουν τους τόνους έναντι της Κίνας. Αντίστοιχα, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ανέφεραν πως «ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενδοαστικές αντιπαραθέσεις εντός των ΗΠΑ προκαλεί ο ισχυρισμός που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Peril» («Kίνδυνος») των δημοσιογράφων της «Ουάσιγκτον Ποστ» Μπομπ Γούντγορντ και Ρόμπερτ Κόστα πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε επιφυλάξεις για τη διανοητική κατάσταση του τότε Προέδρου Ντ. Τραμπ και ανησυχούσε για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας. Φέρεται μάλιστα να επικοινώνησε μυστικά με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Λι Ζουτσένγκ, στις 30/10/2020 (ελάχιστες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές) λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν στην Κίνα, καθώς και στις 8/1/2021, μετά τα έκτροπα στο Καπιτώλιο, λέγοντας στον Λι πως θα τον προειδοποιήσει σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Αντιδρώντας στις παραπάνω αναφορές του βιβλίου, ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι σκόπευε να επιτεθεί στην Κίνα, προσθέτοντας πως αν υπήρξαν πράγματι τέτοιες επικοινωνίες του Μ. Μίλι με το Πεκίνο αυτό συνιστά «προδοσία».

«Ενιαία προσέγγιση» απέναντι στην Κίνα αναζητεί η ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Λιθουανίας απέναντι στις κινεζικές πιέσεις και να μην ενδώσει στις εμπορικές απειλές, τονίζει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, μετέδωσε το «Ρόιτερς».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την προσέγγισή τους στην Κίνα - τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ - σε δείπνο κορυφής στις 5 Οκτώβρη στη Σλοβενία, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, αναφέρει πως η απόφαση της Κίνας να αποσύρει τον πρέσβη της στη Λιθουανία, επειδή η τελευταία άνοιξε διπλωματική αποστολή στην Ταϊβάν, είναι «κατακριτέα» και θα πλήξει τους δεσμούς ΕΕ - Κίνας.

«Θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Κίνα μόνο με ενιαία, συνεκτική και κοινή προσέγγιση», αναφέρει ο Γιάνσα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει πίεση», ενώ αναφέρει ότι «η Ταϊβάν παραμένει σημαντικός συνεργάτης μας, αυτό δεν πρέπει να το αρνηθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της. Επιπλέον, εκτός από το άνοιγμα διπλωματικής αποστολής στην Ταϊβάν, η Λιθουανία έγινε πριν από μερικούς μήνες η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποχώρησε από το σχήμα «17+1» το οποίο έχει συγκροτήσει η Κίνα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, κατηγορώντας το ως «διχαστικό».

Εκτός από την ανάκληση του Κινέζου πρέσβη, Λιθουανοί αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι η Κίνα έχει αρχίσει να κάνει το εμπόριο με τη χώρα της Βαλτικής πιο δύσκολο, σταματώντας την έγκριση αδειών για εξαγωγές τροφίμων στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ