Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα, αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη με αιχμή την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Με την προκλητική απουσία όλων των αναγκαίων μέτρων που διεκδικεί εδώ και δύο σχολικές χρονιές το κίνημα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, και με χειρότερους όρους από τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα μορφωτικά κενά, προσέρχονται στα σχολεία τη Δευτέρα οι μαθητές για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων γι' αυτήν την πρώτη βδομάδα πρέπει να έχουν κάνει τον πρώτο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το υπουργείο καλεί να προσέλθουν στα σχολεία στις 8.15 π.μ. τη Δευτέρα και μέχρι την τέλεση του αγιασμού να τους γίνει ενημέρωση για τη σωστή χρήση της μάσκας, που είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του σχολείου (εκτός των ωρών γυμναστικής και σίτισης) και όλα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα του σχολείου.

Για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων το κάθε σχολείο θα ενημερώσει για την ώρα προσέλευσης, ανάλογα με την ώρα του αγιασμού. Ολοι οι μαθητές προβλέπεται επίσης τη Δευτέρα να πάρουν και τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μαθητή αυτός θα μπαίνει σε καραντίνα για 10 μέρες. Για τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος και εκπαιδευτικούς προβλέπεται ότι αν είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν 2 δωρεάν rapid tests σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ και ειδικότερα οι ανεμβολίαστοι μαθητές που κάθονται στο ίδιο ή στα διπλανά θρανία από τον μαθητή που βγήκε θετικός, θα κάνουν επιπλέον και καθημερινά self tests. Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος προβλέπονται 2 self tests ανεξαρτήτως της θέσης που κάθονται.

Η κυβέρνηση, πασχίζοντας να πείσει ότι θέλει τα σχολεία ανοιχτά, να λειτουργούν διά ζώσης, ανακοίνωσε ότι ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο όταν βγουν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές του, επί της ουσίας βάζοντας τις βάσεις για να γίνουν οι αίθουσες εστίες υπερμετάδοσης.

Ενώ παραπέμπει στον απαραίτητο εμβολιασμό - κι αυτό με τις γνωστές επικλήσεις περί «ατομικής ευθύνης» αντί για κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους, στα σχολεία - που όμως αποδεδειγμένα δεν αρκεί από μόνος του: Και γιατί αφορά μόνο τις ηλικίες 12 - 18 και γιατί οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Κι αυτά την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» επηρεάζει τις μικρές ηλικίες και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων (όπως και η πείρα των άλλων χωρών) κάνουν λόγο για πιθανότητα να νοσήσει έως και το 30% (!) των παιδιών.

Ολα αυτά γιατί το κύριο πρόβλημα παραμένει: Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που συνδυαστικά θα θωράκιζαν όσο το δυνατόν τα σχολεία, γιατί όπως δηλώνει τα θεωρεί κόστος.

Αντί για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αξιοποίηση χώρων και προσωπικού (εκπαιδευτικού και καθαριότητας), ανοίγει τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αυξάνει τον ανώτατο αριθμό των μαθητών στις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγχωνεύει και κλείνει σχολεία (ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές!), αφαιρεί ζωτικούς χώρους από σχολεία «φυτεύοντας» κοντέινερ στις αυλές και αφαιρώντας τους αίθουσες για να στεγάσει όπως όπως και με μπαλώματα τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της έδωσε και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ!

Ολοι στα συλλαλητήρια

Απέναντι σ' αυτά, αλλά και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που την ίδια ώρα «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είχαν ήδη το πρώτο τους αγωνιστικό ραντεβού τη βδομάδα που μας πέρασε με συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας και καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς σε νέο συλλαλητήριο με αιχμή την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στο πλαίσιο αυτό η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» δίνει αγωνιστικό ραντεβού στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχωρούν την ίδια μέρα και οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org