Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Δίκες κατηγορουμένων για τρομοκρατικές επιθέσεις

Ξεκίνησε ξανά την Τρίτη στο ειδικό στρατοδικείο, ύστερα από 17μηνη παύση, η δίκη - «λάστιχο» των 5 κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, από τις οποίες συμπληρώνονται το Σάββατο 20 χρόνια.

Οι 5 άνδρες, που κρατούνται επί 15 χρόνια σε συνθήκες απομόνωσης, κατηγορούνται για «φόνο» και «τρομοκρατικές ενέργειες». Η υπεράσπιση καταγγέλλει ωστόσο ότι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της CIA και τις φυλακές του Γκουαντάναμο, ζητώντας για τον λόγο αυτό να ακυρωθούν τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αμερικανικές αρχές.

Σημειώνεται ότι μέσα σε 20 ολόκληρα χρόνια, μετά από εκατοντάδες συλλήψεις και απαγωγές «υπόπτων» σε όλο τον πλανήτη από τη CIA, καταγγελίες και αποκαλύψεις για βασανιστήρια, απόκρυψη και πλαστογράφηση στοιχείων από τις αμερικανικές κυβερνήσεις κ.ά., έχουν καταδικαστεί μόνο δύο ύποπτοι.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, άρχισε χτες η δίκη για τις πολύνεκρες επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι τον Νοέμβρη του 2015, όταν συνολικά 130 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και εκατοντάδες ακόμα τραυματιστεί μετά από εισβολή ενόπλων σε 6 μπαρ και εστιατόρια, στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και ένα στάδιο. Ο 31χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ - ένας από τους βασικότερους κατηγορούμενος - έχει δηλώσει «μαχητής του "Ισλαμικού Κράτους"». Οι επιθέσεις είχαν σημειωθεί με φόντο την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ, ενώ αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια για την αναβάθμιση της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας στη Γαλλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Χτες έγινε ολιγόλεπτη διακοπή, μετά από διαμαρτυρίες του Αμπντεσλάμ ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους «σαν σκυλιά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ