Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει σχολεία

Να εγκριθούν εδώ και τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα απαιτήσουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων της Θεσσαλονίκης, με κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, στις 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή της η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «μέσα στην εποχή της πανδημίας και ενώ το ζητούμενο είναι να μικρύνουν τα τμήματα για να μπορέσουν να κρατηθούν οι αποστάσεις στις αίθουσες, η κυβέρνηση και το υπουργείο, υποταγμένοι στη λογική κόστους - οφέλους, δεν κλείνουν απλώς τμήματα, αλλά σχεδόν ολόκληρα σχολεία!».

Οπως αναφέρει, «δεν δίστασαν να κόψουν τμήμα προσανατολισμού όπου το 50% των μαθητών είναι παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες», ενώ «σε πολλές περιπτώσεις είχαμε το πρωτοφανές να μην εγκρίνουν σε σχολεία τα τμήματα όλων των προσανατολισμών και να εξαφανίζονται ολόκληρες τάξεις!».

Ετσι συνέβη με το 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου (Καλοχώρι), όπου δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα προσανατολισμού στη Γ' τάξη και στη Β' το τμήμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών με 8 άτομα. Το υπουργείο καταργεί δηλαδή τη Γ' τάξη και στη Β' θα μείνουν 15 μαθητές. Αυτό σημαίνει πως 25 μαθητές θα βγουν προς αναζήτηση σχολικής στέγης λίγο πριν το πρώτο κουδούνι, ενώ το κοντινότερο σχολείο του δήμου δεν μπορεί να τους δεχτεί, γιατί έχει και το ίδιο πρόβλημα χώρων, αλλά δεν υπάρχει ούτε απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο 2ο ΓΕΛ Χαλκηδόνας (Αδενδρο), όπου δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα Προσανατολισμού στη Β' τάξη, ενώ στη Γ' τάξη εγκρίθηκε μόνο το Οικονομίας - Πληροφορικής με 8 μαθητές. Και εδώ 28 μαθητές θα βγουν προς αναζήτηση σχολικής στέγης.

Επιπλέον, σε άλλα πέντε ΓΕΛ δεν εγκρίθηκαν περίπου δέκα τμήματα προσανατολισμού που συνολικά αριθμούν σχεδόν 50 μαθητές.

Επίσης, στα ΕΠΑΛ ο οδοστρωτήρας «περικοπές» δεν χτύπησε μόνο τα «ολιγομελή», αλλά και αυτά που είχαν πολλές εγγραφές.

Ετσι στο 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στο τμήμα της Γ' τάξης Σχεδιασμού - Διακόσμησης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, μοναδικό σε Εσπερινό ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα, τον Ιούλη γράφτηκαν 31 μαθητές. Επειδή όμως το σχολείο δήλωσε μόνο ένα τμήμα, το σύστημα δέχτηκε μόνο 22 από αυτούς. Οι μαθητές, που έμειναν εκτός, δεν το γνωρίζουν και στις 13 Σεπτέμβρη θα έρθουν στο σχολείο! Κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός τμήματος ολιγομελούς με 12 μαθητές, αυτό δεν του επιτρέπεται, σπρώχνοντας εργαζόμενους μαθητές σε ιδιωτικές δομές.

Επίσης, δεν εγκρίθηκαν ολιγομελή τμήματα σε άλλα έξι ΕΠΑΛ.

  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή το κείμενο της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με το οποίο αιτείται να εγκριθούν όλα τα τμήματα Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εγκριθούν όλα τα τμήματα στα ΕΠΑΛ(2022-08-18 00:00:00.0)
Εκατοντάδες καταργήσεις σχολείων και τμημάτων αντί για μέτρα αραίωσης των μαθητών(2021-09-08 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση από μαθητές Λυκείων της Λάρισας(2018-10-02 00:00:00.0)
Καταγγελία για το κλείσιμο 65 ολιγομελών τμημάτων(2018-09-05 00:00:00.0)
Με ελλείψεις και προβλήματα κλείνει ο Σεπτέμβρης για τα σχολεία(2017-10-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για την κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ(2017-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ