Με πολύ μεγάλη μαζικότητα οι εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις
ΤΡΙΚΑΛΑ |
Σε όλες ανεξαιρέτως τις εκδηλώσεις έγινε εκτεταμένη αναφορά στη ζωή και το τεράστιο έργο του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, οι συναυλίες των Φεστιβάλ γέμισαν από τα τραγούδια του, έγιναν βιντεοπροβολές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Με εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου έγιναν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ στα Τρίκαλα, στο νησάκι του Αγιαμονιώτη ποταμού (πάρκο αναψυχής και περιπάτου - πίσω από τον Μύλο Ματσόπουλου). Χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, λαϊκές οικογένειες της περιοχής πήραν μέρος στο πιο μεγάλο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια.
Στον χώρο που είχαν διαμορφώσει από την Πέμπτη τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, υπήρχαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικά περίπτερα, εκθέσεις, χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, γινόταν συλλογή υλικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε θέατρο σκιών με τον Κοσμά Παναγιώκα που διασκέδασε τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ |
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με ιδιαίτερες στιγμές στο ξεκίνημα και το τέλος της συναυλίας, όπου ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Το Φεστιβάλ πέρασε την Παρασκευή και από την Ελασσόνα. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα παρουσίασε το «Ημερολόγιο Καραντίνας», ένα ζωντανό, μουσικό ημερολόγιο που ξεδιπλώνει την εμπειρία της φετινής χρονιάς, έτσι όπως την έζησαν οι μαθητές.
Αμέσως μετά το θεατρικό δρώμενο ακολούθησε ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή του Στέλιου Καραβίδα στο πιάνο και της Δέσποινας Μαύρου στη φωνή.
ΑΡΤΑ |
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εξάλλου αποτέλεσαν έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους πυρόπληκτους, που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, που συσπειρώθηκαν στα σωματεία και τους συλλόγους τους, στις Επιτροπές Αγώνα, που βγήκαν στον δρόμο επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο, ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Εκφράστηκε δυναμικά η στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις μαχητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό στον Πύργο και αλλού.
Στις εκδηλώσεις ξεχωριστή αναφορά έγινε στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα «Banda Morena».
Στη Θήβα, όπου το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε νέο χώρο, ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της Οργάνωσης για την οικονομική ενίσχυσή του αφού τα έσοδά του θα διατεθούν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σύντομο χαιρετισμό από τον Χρήστο Καραβαγγέλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Σειρά πήρε το συγκρότημα «Demon Fox» από την Αθήνα με hip hop συναυλία, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη εμπλούτισαν τη συναυλία που ακολούθησε από το συγκρότημα του Χρήστου Μπότση και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από «Το Συνάφι».
Με συμμετοχή κόσμου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη το 47ο Φεστιβάλ την Παρασκευή και το Σάββατο, στο κεντρικό πάρκο της πόλης, το οποίο ζωντάνεψε με στέκια, εκθέσεις κ.ά.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της πόλης, χαιρετισμό από την Γραμματέα του ΤΣ Πιερίας της ΚΝΕ, Αρχοντία Παπαγεωργίου, και ακολούθησε από το θεατρικό τμήμα της Ενωσης Ποντίων Πιερίας η κωμωδία «Ποίος Είμαι;», που διασκέδασε το κοινό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Πιερίας, μετά από τον σύντομο χαιρετισμό του, χάρισε στην ΚΝΕ ένα βιβλίο ως ένδειξη ευχαριστίας για την πρόσκληση συμμετοχής στο Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο από τον Θανάση Λαδά.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο με εξίσου μεγάλη συμμετοχή νέων, φοιτητών, εργαζομένων της περιοχής. Η αυλαία άνοιξε με έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από τους Μαρία Γιαννούλη και Δημήτρη Χόντα και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακολούθησαν συναυλίες από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» που ψυχαγώγησαν το κοινό με μεγάλες λαϊκές επιτυχίες και από τους «unmute us».
Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας».
Στάση στη Βέροια έκανε το Σάββατο το 47ο Φεστιβάλ. Ανοιξε τις πύλες του το απόγευμα στην πλατεία Ελιάς, όπου μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη μουσική των «BaLLada» και λαϊκό γλέντι με τους «Τρεις Λαλούν». Στον χώρο συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους που παραδόθηκαν στο Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα μαθητών και άλλων νέων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το Φεστιβάλ στη Δράμα, σε νέο χώρο, στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας, ένα πραγματικό στολίδι φυσικού πλούτου στο κέντρο της πόλης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Τις εντυπώσεις έκλεψε το μουσικό συγκρότημα «Οι συμπέθεροι και ο Αγάς» με αφιέρωμα στο λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι. Οι συζητήσεις - ειδικά ανάμεσα στους μαθητές - άναψαν κατά την ξενάγησή τους στην έκθεση με τίτλο «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας!» και κατά το «small talk» «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».
Με παραδοσιακά πολύ υψηλή συμμετοχή έγινε το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αρτα για δύο μέρες στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.
Τα μέλη της ΚΝΕ, με μεράκι και εθελοντισμό, ζωντάνεψαν τον χώρο με την κατασκευή περίτεχνων περιπτέρων για τον «Οδηγητή», την έκθεση βιβλίου, το Μαθητικό Στέκι, αλλά και περιπτέρων αφιερωμένων στην Κούβα και την Παλαιστίνη. Σημείο έλξης δεκάδων μικρών παιδιών το περίπτερο που πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι ρομποτικής.
Την πρώτη βραδιά το πρόγραμμα άνοιξε ο Στάθης Αρτινός, ο οποίος ερμήνευσε πολλά αγαπημένα τραγούδια καλλιτεχνών του έντεχνου χώρου, ενώ στη συναυλία της στη συνέχεια η Φωτεινή Βελεσιώτου ξεκίνησε το πρόγραμμά της με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τη βραδιά έκλεισε το συγκρότημα «Χαγιάλ».
Το Φεστιβάλ το Σάββατο χαιρέτισε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αρτας της ΚΝΕ, Χρήστος Κατσαρός. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, από την οποία δεν έλειψαν φυσικά τραγούδια του Μίκη που έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση. Το Φεστιβάλ έκλεισε με λαϊκό γλέντι.
Στο Μεσολόγγι τις εντυπώσεις κέρδισε το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στην υπερεκατοντάχρονη ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Τραγούδια και μελωδίες, παλαιότερες και σύγχρονες, μεταξύ αυτών και του Μίκη Θεοδωράκη, που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες και τη δράση του ΚΚΕ και ενέπνευσαν κάθε αγωνιστή.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, με επίκεντρο το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές, οι εκδηλώσεις και σε Λευκάδα, Ναύπλιο, όπως και στη Λήμνο.