Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναμενόμενο...

«Η έξοδος από την ύφεση, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η γρήγορη ανάπτυξη, δημιουργεί ταυτόχρονα και κύμα ανατιμήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού», έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για «αναμενόμενο» πρόβλημα, αφού «η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) απαίτησε και οδήγησε στην εκτύπωση χρήματος από τις τράπεζες παγκοσμίως». Τα ίδια έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο και διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ομολογώντας πως ο πληθωρισμός «αποτελεί τίμημα» της λεγόμενης «επεκτατικής πολιτικής». Ολα αυτά, όμως, δεν προέκυψαν στο «παρά πέντε», αλλά είναι ...«αναμενόμενα» εδώ και 1,5 χρόνο, που τα νεοκεϊνσιανά «γιατροσόφια» στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται απ' όλα τα αστικά κόμματα σαν το «μαγικό ραβδί» που μπορεί τάχα να απαλλάξει από τα αδιέξοδά του το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να φέρει «ανάπτυξη για όλους». Τελικά, «πριν αλέκτορα φωνήσαι» επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» και της επεκτατικής διαχείρισης της κρίσης, όχι μόνο με την ένταση της εκμετάλλευσης και τις αντεργατικές ανατροπές που επιταχύνονται, αλλά και με τη φοροληστεία και το ροκάνισμα του εισοδήματός τους από την ακρίβεια, για να μασουλήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα νέα «μεγάλα πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

... ψέμα

Κι όμως: Τόσο η κυβέρνηση, που καλλιεργεί κλίμα προσμονής για «φιλολαϊκές» εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που ζητάνε από την κυβέρνηση «να μην είναι παρατηρητής» των ανατιμήσεων, ρίχνουν με το ...φτυάρι τη στάχτη στα μάτια του λαού ότι μπορεί και η πίτα να είναι ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δηλαδή, και οι «αναπτυξιακοί στόχοι» του κεφαλαίου να πιάνονται, και ο λαός να μη σηκώνει τα βάρη και να ευημερεί. Τι παρουσιάζουν όμως ως «μέτρα ανακούφισης», που θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ; Κάποιες επιπλέον φοροαπαλλαγές, που κατά βάση αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν αλλάζουν σε τίποτα το γεγονός ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το 95% και πλέον των άμεσων και έμμεσων φόρων. Ορισμένα καραμπινάτα μέτρα υπέρ της εργοδοσίας, όπως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τις «τρύπες» στα Ταμεία να αποτελούν το έδαφος για μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Μέτρα για την «αναδιανομή της φτώχειας» από τους φτωχούς στους πιο εξαθλιωμένους, όπως για παράδειγμα με το χαράτσι για τις ΑΠΕ, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τα λαϊκά στρώματα κι ένα κομμάτι του θα κατευθύνεται σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο, από το οποίο, σημειωτέον, όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να αποκλείσουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. Το μόνο «αναμενόμενο», λοιπόν, είναι ότι για πολλοστή φορά χρεοκοπεί το ψέμα πως μπορούν οι λαϊκές ανάγκες να βρεθούν στην ίδια πλευρά με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χυδαιότητες

«Συναγερμός για τις συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών», «φρούριο η Θεσσαλονίκη», «μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. σε αρνητές - υπάρχουν πληροφορίες για ...απόβαση με πούλμαν»... Τα παραπάνω προβοκατόρικα ρεπορτάζ ενόψει του συλλαλητηρίου και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών των εργατικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, λέγονται και γράφονται σε αστικά ΜΜΕ. Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μάλιστα αναφέρθηκε - προκαλώντας ερωτήματα - ότι «το Σάββατο το απόγευμα, οι διαδηλωτές από την πλατεία ΧΑΝΘ θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το χώρο των επισήμων»! Ο στόχος τέτοιων στημένων ρεπορτάζ, που φωνάζουν από μακριά ότι γράφονται κατά παραγγελία, είναι σαφής και υπηρετεί την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης. Την προσπάθεια δηλαδή, από τη μια, να συκοφαντηθούν το εργατικό κίνημα, η δράση του και οι δίκαιες διεκδικήσεις του, μεταξύ άλλων και για την ουσιαστική προστασία του λαού από την πανδημία, και, από την άλλη, να «φουσκώνει» ο βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης, τα αντιδραστικά και σκοταδιστικά στοιχεία, που σαν «από μηχανής θεός» δίνουν άλλοθι στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε ότι πέρσι, με το άνοιγμα των σχολείων, επιχειρήθηκε από τα επιτελεία του συστήματος να συκοφαντηθούν οι μαθητές, όταν τους χαρακτήριζαν «αρνητές της μάσκας» επειδή αγωνίζονταν για μέτρα προστασίας στο μάθημα. «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη», λοιπόν... Ας συγκρατηθούν όμως όσοι απεργάζονται τέτοιες χυδαιότητες. Οι εργατικές κινητοποιήσεις θα δώσουν απάντηση το ερχόμενο Σάββατο και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, και στις βρωμιές σε βάρος του κινήματος που τη συνοδεύουν.

Το ακριβώς αντίθετο

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Covid-19 δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για νεφροπάθειες σε όσους έχουν νοσήσει βαριά από την ασθένεια. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19», που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για τα νεφρά, από απλή δυσλειτουργία έως προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. Υπολογίζουν μάλιστα ότι το 5% αυτών που νοσούν με Covid, περνούν βαριά την ασθένεια και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση για μια ομαλή αποθεραπεία, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα και μια πιο μόνιμη ζημιά. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο πιο μακρόχρονη ήταν η Covid-19, τόσο πιο αυξημένη ήταν η πιθανότητα εκδήλωσης νέων νεφρικών προβλημάτων, ακόμη και αν ο ασθενής με κορονοϊό δεν είχε χρειαστεί νοσηλεία ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, είναι ότι η πανδημία δεν τελειώνει με τον έλεγχο του ιού και ότι τα «απόνερα» απαιτούν ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγχρονο και δωρεάν, που θα παρέχει όλη την αναγκαία φροντίδα σε όσους νόσησαν και τώρα κινδυνεύουν από τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που σ' αυτήν τη φάση υλοποιείται με το «νέο ΕΣΥ», με το κλείσιμο δηλαδή μονάδων, νοσοκομείων και κλινικών στο σύστημα της «μιας νόσου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ