Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΪΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Συντονισμός κινήσεων με στόχο διεργασίες για επανέναρξη «ειρηνευτικής διαδικασίας»

Ξεκίνησε χτες στο Κάιρο η τριμερής σύνοδος κορυφής Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής με στόχο τον συντονισμό των τριών πλευρών ενόψει μιας πιθανής έναρξης διπλωματικής διεργασίας από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με στόχο μια πιθανή ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση (μολονότι επί του παρόντος αρνείται κάτι τέτοιο η ισραηλινή κυβέρνηση).

Στο ανακοινωθέν της συνόδου, που δημοσιοποίησε η προεδρία της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού με στόχο «την ενεργοποίηση προσπαθειών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να συνεργαστούν με αδερφούς και εταίρους για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» για το Παλαιστινιακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι παρά τις ενέργειες του Ισραήλ στην αντίθετη κατεύθυνση, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη «να εργαστεί σε αυτό το στάδιο για να προετοιμάσουμε την ατμόσφαιρα με την εφαρμογή βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν την επίτευξη ολοκληρωμένης ηρεμίας στα παλαιστινιακά εδάφη».

Πριν από την τριμερή σύνοδο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συνάντησε τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', συζητώντας διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, πέραν του Παλαιστινιακού.

Το επόμενο διάστημα επίκειται και η συνάντηση ανάμεσα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, όπου θεωρείται αναμενόμενο να συζητήσουν όσα αποφασιστούν στο Κάιρο, έπειτα και από την πρόσφατη περιοδεία του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Αίγυπτο.

Εγκαίνια νέου λιμανιού υπό κινεζική διαχείριση στη Χάιφα

Στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στη Χάιφα το νέο υπερσύγχρονο λιμάνι (που δεν ανήκει στο ισραηλινό δημόσιο) το οποίο έγινε από την κινέζικη κατασκευαστική εταιρεία «Shanghai International Port Group» (SIPG), μετά από εργασίες έξι ετών και κόστος περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.

Τα εγκαίνια έκανε η υπουργός Μεταφορών Μεράβ Μιχαέλι, η οποία επικρότησε το νέο λιμάνι, λέγοντας πως θα επισπεύσει τις μεταφορές εμπορευμάτων και θα μειώσει τα κόστη.

Η κατασκευή του νέου λιμανιού στη Χάιφα είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ - στο πλαίσιο του συνολικότερου κινεζο-αμερικανικού ανταγωνισμού - αλλά και ορισμένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στο Ισραήλ, οι οποίοι επικαλούνταν μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται κοντά σε βάση ισραηλινών υποβρυχίων.

Ωστόσο, και άλλες κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, έχοντας αναλάβει μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων εκείνες που κέρδισαν τη δημοπράτηση κατασκευής και διαχείρισης «ιδιωτικού» λιμανιού στο Ασντότ, την κατασκευή νέου δικτύου τραμ στο Τελ Αβίβ κ.ά.

  • Χτες στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ όρισε τον πρώτο του πρεσβευτή στο Μπαχρέιν, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών πριν από έναν χρόνο, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ. Ο πρέσβης Eitan Na'eh είχε υπηρετήσει προηγούμενα ως προσωρινός επικεφαλής στην ισραηλινή πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρώτο κράτος του Κόλπου με το οποίο το Ισραήλ σύναψε διπλωματικές σχέσεις. Ο πρώτος πρέσβης του Μπαχρέιν στο Ισραήλ έφτασε στη χώρα νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ