Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
«Πραξικοπηματικός» τερματισμός της απεργίας των υγειονομικών

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έκανε νόμο τη ΣΣΕ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που είχαν απορρίψει οι εργαζόμενοι

Από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των υγειονομικών
Από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των υγειονομικών
Με τη μέθοδο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη Δανία έβαλε τέρμα στην απεργία των υγειονομικών, που εδώ και 10 βδομάδες έδωσαν μεγάλη μάχη έχοντας στο πλευρό τους την πλειοψηφία του δανέζικου λαού.

Νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Δανίας είχαν απορρίψει την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση στην οποία κατέληξαν ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι εργοδότες και η κυβέρνηση.

Από τις αρχές Ιούνη απεργούσαν με αιτήματα ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, για προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και τα μεγάλα κενά, για αυξήσεις μισθών, καθώς και για να εξαλειφθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών του κλάδου που ξεπερνάει το 14%.

Την απαράδεκτη ΣΣΕ που οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είχαν απορρίψει δυο φορές με ψηφοφορία τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να την καταστήσει νόμο του κράτους, προκειμένου να λήξει η απεργία, διαιωνίζοντας τα μεγάλα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη σε βάρος των υγειονομικών και των ασθενών. Για να το πετύχει αυτό, αξιοποίησε τις δυνατότητες καταστολής του εργατικού κινήματος που παρέχει το «δανέζικο μοντέλο» του καπιταλισμού, για να εξασφαλίζεται ότι θα προχωράει απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική.

Η απεργία είχε «χτυπηθεί» από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, αλλά και από σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές εργατοπατέρες άλλων ομοσπονδιών, που αντί να δείξουν αλληλεγγύη, έκαναν δηλώσεις για... «κακή στιγμή» για να γίνει απεργία, ενώ ισχυρίζονταν πως αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών θα διεκδικήσουν και άλλοι κλάδοι, κάτι που επιφέρει αστάθεια στην «κανονικότητα» και θα δημιουργήσει προκλήσεις για το δανέζικο μοντέλο της «εργασιακής ειρήνης»!

Με «επιχειρήματα» δε ότι αναβάλλονται εγχειρήσεις και εξετάσεις - αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία - τα ΜΜΕ δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα να συκοφαντούν την απεργία, ενώ δεν έλεγαν κουβέντα για το πόσες ιατρικές πράξεις αναβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας λόγω των διαχρονικών ελλείψεων στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ