Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΕΠΙΔΗΜΙΑ» ΟΠΙΟΕΙΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ασυλία για τη βιομηχανία «Purdue» και «βολικές» αποζημιώσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εγκρίνει το «βολικό» σχέδιο πτώχευσης που πρότεινε η φαρμακευτική βιομηχανία «Purdue», που προβλέπει την καταβολή 4,5 δισ. δολαρίων σε θύματα και οργανισμούς που επλήγησαν από την «επιδημία» οπιοειδών φαρμάκων, δηλαδή τη μεγάλη έξαρση της χρήσης εθιστικών παυσιπόνων που προωθούνταν με παραπλανητικό τρόπο από μονοπώλια του φαρμάκου, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ μέσα σε 20 χρόνια.

Το σχέδιο πτώχευσης που εγκρίθηκε εγγυάται πρακτικά ασυλία στους ιδιοκτήτες της φαρμακοβιομηχανίας «Purdue» έναντι μελλοντικών διώξεων για τα πεπραγμένα τους, ενώ τα 4,5 δισ. που καλείται να καταβάλει η εταιρεία σε αποζημιώσεις, είναι ένα μικρό κλάσμα από τα 30 δισ. δολάρια των εσόδων από τις πωλήσεις του οπιοειδούς αναλγητικού «OxyContin».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του 95% των πιστωτών της και 43 αμερικανικών πολιτειών, ωστόσο ο εισαγγελέας της πολιτείας Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ