Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπρηστικός μηχανισμός η πολιτική εμπορευματοποίησης

Eurokinissi

Την οργή και αγανάκτηση που κυριαρχεί στους χιλιάδες πυρόπληκτους για την καταστροφή των κόπων μιας ζωής, αλλά και για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης μετέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως τόνισε, ενώ ακόμα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις στάχτες και τα αποκαΐδια, όπως στην Ηλεία, η ΔΕΗ τους στέλνει κανονικά τους λογαριασμούς, ενώ θεωρούν κοροϊδία τα τρία έτη απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ όταν τα σπίτια έχουν καταστραφεί, ή όπου τα γλίτωσαν οι κάτοικοι καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.

Απαντώντας στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν τον λόγο εμφάνισαν ως «πρωτοφανή», ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι είναι μόνο για τις εντυπώσεις, χωρίς ουσία για τους πυρόπληκτους και την κατάσταση που ζουν.

«Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τους κοροϊδεύουν», σημείωσε και τόνισε πως ένας καλλιεργητής με 15 στρέμματα ελιάς, δηλαδή 300 δέντρα, θα εισπράξει ως αποζημίωση 16.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσει για την ασφάλειά του 5.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ και αν ασφαλίζεται και η γυναίκα του, άλλες 5.000 ευρώ. «Και του λέτε με τα υπόλοιπα χρήματα να αποκαταστήσει τα δέντρα και να ζήσει και την οικογένειά του για τέσσερα χρόνια», και με δεδομένο ότι τα δέντρα θα αρχίζουν να αποδίδουν ξανά μετά από 10 χρόνια «αυτός ο άνθρωπος πώς θα ζήσει;».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε και τους κτηνοτρόφους. Για 7 χρόνια, τόνισε, απαγορεύεται η ελεύθερη βόσκηση. Που σημαίνει ότι θα πρέπει για 7 χρόνια να αγοράζει ζωοτροφές. Αυτό το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Αντίστοιχα παραδείγματα έφερε για τους μελισσουργούς. Ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους ρητινοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας, τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει είτε στα οικειοθελή προγράμματα, ή να δουλέψουν στην κατασκευή των ΑΠΕ που θα γίνουν στις καμένες περιοχές.

Κατήγγειλε την υπονόμευση της πρόληψης από όλες χωρίς εξαίρεση τις κυβερνήσεις που καθήλωσαν τον προϋπολογισμό της αντιπυρικής προστασίας στο 0,04% του προϋπολογισμού, που διατήρησαν τον διαχωρισμό της πρόληψης και της καταστολής που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998, που έχουν τη λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα έργα που δεν συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη ως ευαγγέλιο.

«Εμπρηστικός μηχανισμός, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και των ορεινών όγκων, για να φυτεύονται αιολικά πάρκα, τουριστικές επιχειρήσεις και να τρίβουν τα χέρια τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι».

Αυτή η πολιτική, σημείωσε, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο με τους κόφτες και τις εξαιρέσεις στις αποζημιώσεις που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, έχουν στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την αλλαγή των χρήσεων γης για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», που είναι η κοινή στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη διαχείριση και δεν μιλάει για 100% αποζημιώσεις σε όλους τους πυρόπληκτους, πλήρη κάλυψη του εισοδήματος όσο διαρκεί η αποκατάσταση των δασών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Απευθυνόμενος στον λαό επισήμανε: «Μην περιμένετε να σας λύσουν τα προβλήματα οι διάφοροι προστάτες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Τον δρόμο τον έδειξε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφιλιά και θα το δείξουν οι πυρόπληκτοι την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη στην Ηλεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ