Το άνοιγμα του δρόμου για απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με όχημα τη νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ενδιάμεσο σταθμό το καθεστώς της αναστολής, επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Το μέτρο της αναστολής έχει τεθεί σε ισχύ από τις 16 Αυγούστου για το ανεμβολίαστο προσωπικό προνοιακών δομών (μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφείων κ.τ.λ.), ενώ από την 1η Σεπτέμβρη το ίδιο θα γίνει για το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία κ.ά.) που δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς αν η αναστολή εργασίας μπορεί να γίνει απόλυση, σημείωσε ότι «αν οι αναστολές κρατήσουν σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, κάποια πράγματα θα επανεξεταστούν». «Δεν μπορεί η αναστολή να είναι επ' άπειρον», αλλά αποτελεί ένα «ενδιάμεσο στάδιο που σου δίνει λίγο παραπάνω χρόνο για να εμβολιαστείς», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Real FM».
Επιστράτευσε μάλιστα την τρομοκρατία, λέγοντας ότι δεν αποτελεί «καλή συστατική επιστολή» το γεγονός ότι θα «γραφτεί στο βιογραφικό» τους ότι είναι ανεμβολίαστοι και θα μπουν στη ...μαύρη λίστα κάθε εργοδότη «του παρόντος και του μέλλοντος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όπως έχει δικαιώματα ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος, έχει και η επιχείρηση».
Τέλος, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους εργαζόμενους, πέρα από τους υγειονομικούς, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Σε ερώτηση ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία, όπου οι κλειστοί χώροι λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, είπε πως αν η κατάσταση «δεν βαίνει βελτιούμενη» θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Προανήγγειλε επίσης δηλώσεις «στο εγγύς μέλλον» για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.