Σε πλατιά σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης ενόψει και της ΔΕΘ
Παράλληλα, προγραμματίζουν συλλαλητήριο την Τρίτη 31 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, για να δοθεί μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης που μπαίνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Το συλλαλητήριο θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υλικής βοήθειας.
Στην πορεία προς τη ΔΕΘ, μαζί με τον πλούσιο προγραμματισμό των σωματείων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σχεδιάζονται επίσης:
Ολα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης αγωνιστικού συντονισμού των εργατικών σωματείων, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με μεγάλη συμμετοχή. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος και Νίκος Μαυροκέφαλος.
Εισηγητικά, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που αναμένεται να παρουσιάσει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και την προετοιμασία του εργατικού κινήματος της πόλης να δώσει απάντηση.
Θυμίζοντας παλιότερες υποσχέσεις και εξαγγελίες, με τις οποίες οι πρωθυπουργοί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπάθησαν να «αμπαλάρουν» τα αντιλαϊκά τους σχέδια και να βάλουν τον λαό σε στάση αναμονής, ο Θ. Κουτσουράς είπε: «Και οι δύο, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, έχουν τον ίδιο οδηγό, την ίδια στρατηγική. Πώς το κεφάλαιο θα κερδίζει ακόμα περισσότερα. Με άλλα λόγια, πώς ο λαός θα χάνει όλο και περισσότερα. Πάνω σε αυτόν τον δρόμο εναλλάσσονται στην εξουσία και συνεχίζει ο ένας από εκεί που σταμάτησε ο άλλος.
Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ είναι η Ελλάδα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο πρωθυπουργός θα έρθει να μας πείσει πως ο εθνικός στόχος όλων των Ελλήνων είναι η ανάπτυξη των λίγων πάνω στις πλάτες των πολλών. Θα έρθει να μας παρουσιάσει τα σχέδια για την "πράσινη" ανάπτυξη πάνω στα καμένα, που φέρνει ενεργειακή φτώχεια στον λαό και κέρδη στα μονοπώλια.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, για τις μεγάλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο στην πόλη μας, όπου οι μεγάλες πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους στην Πληροφορική, τους νέους δρόμους εκμετάλλευσης που ανοίγει η τηλεργασία, για να επενδύσουν ένα και να πάρουν πίσω χίλια.
Για τη λεγόμενη εξωστρέφεια της περιφέρειας που την βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με τους άθλιους όρους δουλειάς, οι εργάτες στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και αλλού που τη στιγμή που έχει ανέβει ο τζίρος των επιχειρηματιών, οι εργαζόμενοι βλέπουν τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους».
Τόνισε ότι ο τελευταίος χρόνος αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα για όλη την εργατική τάξη, καθώς απέδειξε πως μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, κράτος και εργοδοσία περνάνε με οδοστρωτήρα πάνω από κάθε λαϊκό δικαίωμα. Απέναντι σ' αυτήν την επέλαση, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου εργατικών σωματείων που θα κλιμακώνει την πάλη.
Μιλώντας για τη δουλειά των σωματείων από δω και πέρα, σημείωσε ότι «κάθε κατάστημα, κάθε αποθήκη, εργοστάσιο, γραφείο πρέπει να αποκτήσει το δικό του επιτελείο μάχης, το δικό του σωματείο, τη δική του επιτροπή, που θα οργανώνει την πάλη των εργαζομένων.
Οπου τολμά εργοδότης να φέρει απολύσεις, αλλαγές συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, να συναντά τείχος από αποφασισμένους εργαζόμενους, κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης από άλλα σωματεία. Ακόμη περισσότερο, σε κάθε χώρο δουλειάς να διαμορφωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους πλαίσιο αιτημάτων, με βάση το τι είναι σήμερα αναγκαίο, και όχι με βάση τον ρεαλισμό των στόχων της εργοδοσίας».
Επίσης, να δοθεί βάρος στο να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να οργανωθούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, που να αγκαλιάζουν και νέους εργαζόμενους. Να καταλήξει κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή σε ένα πλούσιο σχέδιο δράσης, να εμπνεύσει για τη δυνατότητα και την προοπτική που ανοίγει ο οργανωμένος αγώνας.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η εργατική τάξη να απαντήσει με αποφασιστικότητα στον σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, να παλέψει για να ξηλωθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να μείνουν στα χαρτιά, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για σύγχρονες διεκδικήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που, όπως είπε, «παρουσιάζει και νομιμοποιεί ως αναγκαίες θυσίες για την εργατική τάξη όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό την απασχολεί. Παρουσιάζει ως χάπενινγκ τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καταψηφίζει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
Αρα και στη γραμμή και στο περιεχόμενο και στις μορφές δεν περνάει μέρα που να μην επιβεβαιώνει αυτή η ηγεσία ότι όχι απλά έχει πάρει διαζύγιο με τα εργατικά προβλήματα και με τις εργατικές ανάγκες αλλά έχει γίνει μηχανισμός συνδιαμόρφωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα θα λέγαμε επιδιώκει και να πάρει μερίδιο στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς». Ξεκαθάρισε ότι σ' αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχει προοπτική για τους εργαζόμενους, υπάρχουν μόνο θυσίες.
Αναφέρθηκε επίσης σε παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη δύναμη της εργατικής τάξης και αποδεικνύουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με τη διαμόρφωση ενός ενωτικού μαζικού πλατιού εργατικού μετώπου «να καταφέρουμε να αφήσουμε και τους νέους νόμους ανενεργούς αλλά να ανοίξουμε και την προοπτική, τον δρόμο για να έχουμε κατακτήσεις».
Μέσα από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών καταγράφηκε η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, ενώ εκπρόσωπος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ αναφέρθηκε στην πολιτική αφανισμού και τα λουκέτα που έρχονται για χιλιάδες ακόμα επαγγελματίες.
Εγινε αναφορά στον χώρο του Εμπορίου, όπου π.χ. η LIDL, αξιοποιώντας παλιότερους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αποφάσισαν να διευρύνουν το ωράριο των καταστημάτων τους με ακόμη μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των σχέσεων εργασίας, με ακόμη περισσότερα 4ωρα.
Ο όμιλος Σκλαβενίτη διευρύνει τις συμβάσεις 3ήμερων για τους φοιτητές, το οποίο προμοτάρει και ως ευεργεσία. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα προχωρούν σε αλλαγές συμβάσεων στους εργαζόμενους, ώστε να ενσωματωθούν οι νέοι νόμοι και να αξιοποιηθούν όποτε ο εργοδότης το θεωρήσει πιο κερδοφόρο.
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, όπου με το «κανόνι Μουζενίδη» δόθηκε μια γεύση για την ανάπτυξη στον κλάδο και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Για τον «εθνικό στόχο» της πληρότητας των ξενοδοχείων, που για τις καμαριέρες, τους γκρουμ, τους μάγειρες κ.ά. σημαίνει περισσότερη εντατικοποίηση, τσακισμένα ωράρια, δικαιώματα, μισθούς. Αλλά και τις συνθήκες δουλειάς στα επισιτιστικά καταστήματα, στους διανομείς κ.λπ.
Αναδείχθηκαν όμως και οι άλλες πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής στη ζωή του εργαζόμενου λαού, π.χ. με την εφαρμογή των «πράσινων» πολιτικών της ΕΕ, τα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, την ενεργειακή φτώχεια, την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ, τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να βάλει εισιτήριο ακόμα και στον Ολυμπο. Ειδική αναφορά έγινε, τέλος, στην κατάσταση στον χώρο της Υγείας και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία.