Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ - ΑΓΩΝΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ

Στη διαδήλωση που οργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, με αφορμή τη ΔΕΘ, καλεί το ΠΑΜΕ. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης, αγώνα, διεκδίκησης!», τονίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο αγώνας του λαού της βόρειας Εύβοιας, που έδωσε σκληρή μάχη με τις φλόγες και τώρα αγωνίζεται για να μείνει στον τόπο του και να ζήσει με αξιοπρέπεια, είναι μεγάλη παρακαταθήκη. Στις πρόσφατες πυρκαγιές, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το διαρκές έγκλημα. Μόνο η πρωτοβουλία και η οργάνωση του λαού αποδείχτηκε ότι μπορεί να έχουν αποτέλεσμα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Απευθύνουμε κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ελευθεριών του λαού. Για να σταματήσουν ο λαός και οι εργαζόμενοι να γίνονται αυτοί και οι περιουσίες τους τα θύματα στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, να συναντηθούμε για να οργανώσουμε την απάντηση των εργαζομένων, να υπερασπιστούμε τον λαό μας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Τη στιγμή που ο λαός μας, όλη η χώρα καίγεται στην κυριολεξία από τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες της εγκληματικής ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, αποδείχτηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, της ζωής και των περιουσιών του λαού που σταματάει εκεί που αρχίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αν κάτι έγινε ξανά στάχτη στη νέα ανείπωτη τραγωδία που ζει αυτές τις μέρες ο λαός σε όλη την Ελλάδα, είναι ο μύθος ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού.

Τη ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ μάς κήρυξε πόλεμο ψηφίζοντας νομοσχέδιο με τις "ανατροπές του αιώνα", ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, το οποίο στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν πλήθος άρθρων του νομοσχεδίου. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εξαθλιωμένους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του, δηλαδή τα κέρδη του. Γι' αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη συνδικαλιστική δράση.

Τη στιγμή που για άλλο ένα καλοκαίρι για λογαριασμό των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών βλέπουμε τα πρωτόκολλα υγείας απέναντι στην πανδημία να γίνονται καπνός, ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Αντί να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχυθεί η ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων να ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα, να συνεχίζει ακόμα πιο έντονα την επίθεση απέναντί μας.

Με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025 εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης. Καλούν τους εργαζόμενους να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αναστολής που έχουν γίνει κανόνας και το ύψος του μισθού για την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το εισόδημα εξανεμίζεται, οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών είναι προ των πυλών.

Προκαλούν τον λαό και τους εργαζόμενους με τα σχέδιά τους για το "νέο ΕΣΥ" που εκτός των άλλων συγχωνεύει νοσοκομεία μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Τη στιγμή που όλοι βίωσαν ξεκάθαρα την "απάτη" της συνύπαρξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, η κυβέρνηση, βρίσκοντας στρωμένο έδαφος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δίνει νέα προνόμια στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας εις βάρος των αναγκών της δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο - έκτρωμα ετοιμάζεται να ρημάξει ακόμα περισσότερο το Ασφαλιστικό μέσω του νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις.

Ενισχύει το "νέο επιτελικό κράτος", που πέραν όλων των άλλων στρώνει το έδαφος για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στα καμένα. Μέχρι και να βάλουν εισιτήριο στον Ολυμπο ετοιμάζονται!

Προωθούν το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, που μέσω της λεγόμενης "αυτονομίας" προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων, φέρνει ένταση των ταξικών φραγμών και τη δημιουργία ενός, σε όλα τα επίπεδα, ταξικά διαχωρισμένου σχολείου. Θέλουν τα παιδιά των εργαζομένων με λίγες γνώσεις και γρανάζι στις μηχανές των κερδών τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Το πλατύ μέτωπο που εκφράστηκε από τα συνδικάτα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και ενάντια στην εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλο αυτό το διάστημα δίνει δύναμη και πείρα στους εργαζόμενους για το σήμερα και το αύριο ώστε να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η δράση και η πρωτοβουλία του λαού απέναντι στις πυρκαγιές, η παλικαρίσια στάση των υγειονομικών μέσα στην πανδημία και οι αγώνες τους μέσα από τα σωματεία τους, η μαχητική απάντηση της νεολαίας στα σχέδια της κυβέρνησης για υποβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων, ένα πράγμα αποδεικνύουν: Οτι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Σήμερα αποτελεσματικό είναι το κάθε σωματείο, ο κάθε εργάτης και εργάτρια αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα στους χώρους εργασίας να καταργήσουν στην πράξη την εφαρμογή του άθλιου νομοσχεδίου, να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και να αντεπιτεθούν στοχεύοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε αυτές τις συνθήκες το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να φτιαχτούν νέα, να βελτιωθεί η λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων.

Να χτιστεί τείχος απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, με μαζικούς αγώνες, με ανέβασμα των μορφών πάλης. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί.

Με τη δράση μας αποδυναμώνουμε τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό μέσα στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα καλούμε κάθε προβληματισμένο και τίμιο συνδικαλιστή να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις, όποιες επιφυλάξεις και να έχει.

Τα φαινόμενα εκφυλισμού, νοθείας, η καλλιέργεια του "κοινωνικού εταιρισμού" και διαλόγου που παπαγαλίζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των εργοδοτών αποτελούν θανάσιμο αντίπαλο των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι αυταπάτες που καλλιεργούν ότι με "υγιείς" επιχειρήσεις θα υπάρχει και ευημερία των εργαζομένων τσακίζονται από την ίδια την πραγματικότητα αφού η ανάπτυξη των επιχειρηματιών προϋποθέτει εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα, που βαδίζουμε στην εποχή του 5G, της ρομποτικής, δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια χούφτα επιχειρηματίες να ζουν μέσα στη χλιδή και εμείς που με τον κόπο, τον ιδρώτα και την ίδια μας τη ζωή παράγουμε τα πάντα να ζούμε μια ζωή κόλαση. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!

Με τη συμμετοχή μας δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα μας, παλεύουμε για ένα μέλλον φτιαγμένο στο μπόι των ονείρων μας, χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά. Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι στην εγκληματική πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεών τους, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ευθύνονται για τις νέες αιματοχυσίες και τα πολυπληθή ρεύματα προσφύγων, όπως στο Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια κατοχής. Συνένοχες είναι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που έδιναν εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να ενισχύσουν το έγκλημα των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν και τώρα χτίζουν νέα τείχη και υπερδομές - φυλακές για τους πρόσφυγες.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς να φτάσει το κάλεσμα για ενωτικό μαζικό αγώνα. Για να μείνουν στα χαρτιά όλοι οι νόμοι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, διεκδικώντας:

-- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Επαναφορά του κατώτατου μισθού με νόμο ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξησή του. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

-- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση όλων των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επαναφορά της Κυριακής - αργίας σε όλους τους κλάδους.

-- Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες, όπως για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, τις απολύσεις συνδικαλιστών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος.

-- Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet, των εισιτηρίων στις Μαζικές Μεταφορές, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.

-- Μέτρα ενάντια στην αισχροκέρδεια των ενοικίων. Επαναφορά του προγράμματος εργατικής κατοικίας που διακόπηκε το 2009.

-- Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Αύξηση στο επίδομα ανεργίας, επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

-- Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.

-- Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν καθολικός εμβολιασμός του λαού. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία tests στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

-- Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στις πυρόπληκτες περιοχές. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποζημίωση για τις καταστροφές στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, για εξοπλισμό και μέσα και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Πυροσβεστική και Δασαρχεία.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ