Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο ΥΠΕΞ του Περού Εκτορ Μπέχαρ, μόλις 19 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, αρνούμενος να ανακαλέσει δηλώσεις του από το 2020, ότι πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα την περίοδο 1980-2000 ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών, του Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής CIA (ειδικά αυτές ενάντια σε στόχους συμφερόντων της Κούβας, αναφέροντας ακόμα ότι και το «Φωτεινό Μονοπάτι», των μαοϊκών ανταρτών, ενδεχόμενα ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο της CIA). Tις δηλώσεις του Μπέχαρ, που τη δεκαετία του 1960 ήταν αντάρτης γκεβαρικής οργάνωσης, ανέσυραν περουβιανά ΜΜΕ, ενώ η αντιπολίτευση στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Π. Καστίγιο έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Στους 1.941 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Σάββατο στην Αϊτή. Την ίδια ώρα, οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν λόγω της τροπικής καταιγίδας «Γκρέις», διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό επιζώντων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που έμειναν άστεγοι ή χωρίς τροφή και νερό.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μάλι, από τζιχαντιστές που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους (οι 13 έφηβοι). Στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ