Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Σάκος του μποξ» χιλιάδες μετανάστες

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα στο πλαίσιο γεωπολιτικών αντιθέσεων

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες μετανάστες να γίνονται ξανά «σάκος του μποξ» σε γεωπολιτικές αντιθέσεις, αυτήν τη φορά ανάμεσα στην ΕΕ, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης, η Λευκορωσία ανέστειλε την ειδική συμφωνία της με την ΕΕ για τη μετανάστευση. Τις τελευταίες βδομάδες εκατοντάδες μετανάστες - κυρίως από το Ιράκ - περνούν στη Λιθουανία, συλλαμβάνονται από τις λιθουανικές αρχές και επαναπροωθούνται βίαια στο λευκορωσικό έδαφος.

Χτες η λιθουανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι 12 Λευκορώσοι συνοριοφύλακες εισήλθαν στο λιθουανικό έδαφος για να οδηγήσουν 35 μετανάστες στα σύνορα. Η Λιθουανία απέστειλε διπλωματική διαμαρτυρία στη λευκορωσική κυβέρνηση, ενώ ενημέρωσε σχετικά τους «εταίρους» της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λιθουανίας υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα με τη Λευκορωσία εξαιτίας της «μεταναστευτικής κρίσης».

Αντίστοιχα, η Πολωνία έχει αναπτύξει επιπλέον 900 στρατιώτες για να εμποδίσουν «παράνομες εισόδους» στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών, 1.935 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία τον Αύγουστο και 760 έχουν συλληφθεί.

Στη Λετονία το τελευταίο 24ωρο οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 46 μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία και συνέλαβαν έξι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κρατικής Συνοριοφυλακής, από την αρχή του έτους έχουν φυλακιστεί 362 μετανάστες και από τις 10 Αυγούστου έχουν απωθηθεί 436 μετανάστες. Στη Λετονία είχε ξεκινήσει η κατασκευή φράχτη, αλλά έχει ανασταλεί και η κυβέρνηση ενέκρινε 1,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση συρματοπλέγματος με ξυράφια.

Χτες συνεδρίασαν και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για τη «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η στάση του Μινσκ «ισοδυναμεί με άμεση επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση και την πίεση της ΕΕ», αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών, ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν να «αναπτυχθούν επιπλέον εμπειρογνώμονες, προσωπικό, τεχνικός εξοπλισμός και να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για αυτά τα κράτη μέλη και κυρίως να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Επίσκεψη Μέρκελ σε Ρωσία και Ουκρανία

Σε αυτό το φόντο και καθώς κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα επισκεφτεί αύριο Παρασκευή τη Μόσχα και τις επόμενες μέρες το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η Λευκορωσία, η υπόθεση Ναβάλνι, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και τα ζητήματα του «Nord Stream 2» και της συνέχισης της διέλευσης ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ