Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 6 πρωτεύουσες επαρχιών

Αύριο η συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας - Πακιστάν στη Ντόχα

Βομβαρδισμένο κτίριο στην επαρχία Χελμάντ, από τις συγκρούσεις των Ταλιμπάν με τον αφγανικό στρατό

Copyright 2021 The Associated

Βομβαρδισμένο κτίριο στην επαρχία Χελμάντ, από τις συγκρούσεις των Ταλιμπάν με τον αφγανικό στρατό
Συνεχίζονται αμείωτες οι μάχες στο Αφγανιστάν μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Ταλιμπάν, τις τελευταίες βδομάδες για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις πρωτεύουσες των επαρχιών.

Από την Παρασκευή και μέχρι χτες οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει 6 από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν. Την Κυριακή κατέλαβαν τη μεγαλούπολη Κουντούζ, την οποία πολιορκούσαν εδώ και μερικές βδομάδες, τη Σαρ-ι-Πουλ και την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ. Χτες πήραν το Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Σαμάνγκαν.

Η Κουντούζ, με περίπου 300.000 κατοίκους, που είχε πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν δύο φορές τα τελευταία χρόνια (2015 και 2016), αποτελεί σταυροδρόμι στρατηγικής σημασίας στο βόρειο Αφγανιστάν, ανάμεσα στην Καμπούλ και στο Τατζικιστάν. Θεωρείται η πρώτη σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν από τον Μάη, όταν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ άρχισαν τη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Είχαν ήδη καταλάβει το Σάββατο τη Σεμπεργάν και την Παρασκευή τη Ζαράντζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρούζ, που συνορεύει με το Ιράν. Στα τέλη Ιούνη οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το συνοριακό φυλάκιο Σιρ Χαν Μπαντάρ, στη μεθόριο με το Τατζικιστάν, πάνω σε έναν νευραλγικό οικονομικό και γεωπολιτικό άξονα προς την Κεντρική Ασία.

Η Κανταχάρ και η Χεράτ, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν αντίστοιχα, όπως και η Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, πολιορκούνται επίσης εδώ και αρκετές μέρες.

Τουλάχιστον 27 παιδιά σκοτώθηκαν και 136 τραυματίστηκαν σε τρεις επαρχίες - Κανταχάρ, Χοστ και Πακτιά - τις τρεις προηγούμενες μέρες εν μέσω κλιμάκωσης της βίας, ανακοίνωσε χτες η UNICEF, προσθέτοντας ότι «οι θηριωδίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ - που κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων - «προχώρησαν τις τελευταίες μέρες σε αρκετά αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν για να υπερασπιστούν τους Αφγανούς εταίρους μας», δήλωσε το Σάββατο η Νικόλ Φεράρα, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου του αμερικανικού στρατού, που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια για την «πολιτική διευθέτηση» στο Αφγανιστάν. Ο Ρώσος απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, δήλωσε χτες ότι τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη των Ταλιμπάν θα ληφθούν υπόψη και θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση της διευρυμένης Τρόικας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν) στην Ντόχα.

Την ετοιμότητα του Ιράν να διευκολύνει τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις Ταλιμπάν - κυβέρνησης εξέφρασε ο ΥΠΕΞ του, Τζαβάντ Ζαρίφ, σε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ υπογράμμισε τον ρόλο του Ιράν και άλλων περιφερειακών χωρών στην «προώθηση της ειρήνης» στο Αφγανιστάν.

Ο ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ Τζέφρι Ντελορέντις, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προέτρεψε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν την επίθεση και να ακολουθήσουν διαδικασία πολιτικής διευθέτησης.

Ο ΟΗΕ σημείωσε ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια «φονικότερη και πιο καταστροφική φάση», με περισσότερους από 1.000 αμάχους να έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα, κατά την επίθεση των Ταλιμπάν σε μεγάλες αστικές περιοχές. Οι μάχες και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εκατομμύρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διατροφή εξαιτίας του πολέμου και της ξηρασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά επιθέσεων κατά των αστυνομικών δυνάμεων(2012-06-28 00:00:00.0)
Αιματηρό διήμερο(2008-01-04 00:00:00.0)
Πόλεμος, απειλές και ναρκωτικά(2004-09-25 00:00:00.0)
«Μάχες» μαίνονται...(2001-11-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται σε μαζική κλίμακα οι βομβαρδισμοί(2001-11-04 00:00:00.0)
Σε τροχιά αναζωπύρωσης του εμφυλίου;(1999-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ