Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ατιμώρητο έγκλημα η περσινή έκρηξη στη Βηρυτό

«Ανταλλαγή» ρουκετών και όλμων με το Ισραήλ

Από τη χτεσινή εκδήλωση μνήμης και οργής στη Βηρυτό

Copyright 2021The Associated P

Από τη χτεσινή εκδήλωση μνήμης και οργής στη Βηρυτό
Μαζικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις πένθους και μνήμης πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο το περασμένο 24ωρο για την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε σαν χτες πέρυσι, προκαλώντας τον θάνατο 214 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.500 άλλων και σημαντικές ζημιές σε υποδομές της πολύπαθης πόλης. Ενα χρόνο μετά, εξακολουθούν να μην έχουν αποδοθεί ευθύνες στους αρμόδιους υπεύθυνους και υπουργούς της κυβέρνησης του Λιβάνου για την εγκληματική αμέλεια της αποθήκευσης επικίνδυνων χημικών υλών, όπως οι μεγάλες ποσότητες με νιτρικό αμμώνιο που βρίσκονταν από το 2014 σε αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού, σε ακατάλληλες συνθήκες.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο και τεταμένο, όχι μόνο εξαιτίας της λαϊκής οργής για το ατιμώρητο έγκλημα, αλλά και λόγω έντονης κινητικότητας και φημολογίας για πιθανό ξέσπασμα βίαιων - ακόμα και ένοπλων - συγκρούσεων εντός και εκτός λαϊκών κινητοποιήσεων, μετά και την ανακάλυψη ποσοτήτων όπλων από τον στρατό σε ΙΧ αυτοκίνητα διαδηλωτών που κινούνταν προς την πρωτεύουσα.

Νωρίς χτες το βράδυ, σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», στο περιθώριο πορείας σημειώθηκαν βανδαλισμοί καταστημάτων και συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς και στρατιώτες έξω από το κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού. Επεισόδια με τουλάχιστον έξι τραυματίες σημειώθηκαν νωρίτερα, κατά την πορεία που πραγματοποίησαν στην ανατολική συνοικία Τζεμαγιέλ μέλη και υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου.

Ολες οι δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις ήταν χτες κλειστές. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες παντού, ακόμα και στις πρεσβείες ξένων χωρών.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα πένθους, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε μία ακόμα Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι για τη ρημαγμένη οικονομία του Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δώσει στην πολιτική ηγεσία της χώρας «λευκή επιταγή». Απαίτησε «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» και νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, λέγοντας κατά τ' άλλα στον λαό του Λιβάνου ότι «μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία».

Ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ και τούμπαλιν

Επίσης χτες, το μεσημέρι, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή υλικές ζημιές, παρά μόνο σοκ σε τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησαν αντίποινα του ισραηλινού στρατού, που εκτόξευσε τρεις φορές όλμους σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου, και πάλι χωρίς να προκληθούν θύματα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, απέδωσε τις ρουκέτες σε μικρές ομάδες Παλαιστινίων και όχι στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ