Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κριτήριο

Οι δικαιολογίες για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» δεν μπορούν να συγκαλύπτουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των αμέτρητων καταστροφικών συνεπειών που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς

Copyright 2021 The Associated

Οι δικαιολογίες για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» δεν μπορούν να συγκαλύπτουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των αμέτρητων καταστροφικών συνεπειών που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς
«Εμείς ζητάμε πυροσβεστικά οχήματα να σώσουν τα σπίτια μας και αυτοί μας στέλνουν περιπολικά για να μας διώξουν... Αμα δεν έχουν μέσα, ας μας αφήσουν να σβήσουμε εμείς τη φωτιά». Τα παραπάνω λόγια - κραυγή αγωνίας από κάτοικο της φλεγόμενης Βαρυμπόμπης, που ακούστηκαν ζωντανά σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μέσα σε λίγες λέξεις αποτύπωσαν τη διαχρονική γύμνια του κράτους όταν πρόκειται να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού. Γιατί, αντί να εξασφαλιστεί σχεδιασμένα, με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα, ότι δεν θα καούν σπίτια μέσα στον αστικό ιστό, το μόνο που εξασφαλίστηκε και στην περίπτωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη είναι αυτό που δεν «κοστίζει» τίποτα: Το να ειδοποιείται ο κόσμος να εγκαταλείψει «προληπτικά» και άρον άρον την περιοχή που καίγεται. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να καεί ακόμα και η κεντρική πλατεία της πόλης, με τους κατοίκους να μετακινούνται κατά σειρά από τη Βαρυμπόμπη στο Ολυμπιακό Χωριό και στη συνέχεια στις Αχαρνές, έχοντας τη φωτιά στο κατόπι. Δηλαδή ...τρεχάτε να γλιτώσετε.

... και ο πήχης

Αυτό το «αρχέγονο» μέτρο, δηλαδή το να απομακρύνεται κανείς από τη φωτιά για να μην καεί, πλασάρεται εν έτει 2021 ως «υποδειγματική διαχείριση» μιας πυρκαγιάς. Κριτήριο δεν είναι η ουσιαστική προστασία κατοίκων, υποδομών και περιουσιών, δεν είναι το πώς δεν θα πάρουν φωτιά και το πώς δεν θα καούν πόλεις και δασικές εκτάσεις. Κριτήριο διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι ότι «έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πυρκαγιές, γιατί τα μέσα που έχουμε δεν επαρκούν και κοστίζουν», οπότε το θέμα είναι «να μη χρεωθούμε και νεκρούς». Εκεί μπαίνει ο πήχης. Γι' αυτό και οι συγκρίσεις με την τραγωδία στο Μάτι αποτελούν πρόκληση για τους πυρόπληκτους τόσο εκείνης της καταστροφής όσο και της σημερινής. Αυτό είναι το κριτήριο που πρέπει να ξηλωθεί, για να μπει και ο πήχης εκεί που αρμόζει, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές - τεχνολογικές κατακτήσεις, την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία του λαού και των κόπων του, του περιβάλλοντος όπου αξίζει να ζει.

Φοροεπιδρομή

Δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα που «πλακώνουν» το λαϊκό εισόδημα. Ούτε μόνο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά αγαθά, που κάνουν εφιάλτη τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα, που σε ορισμένα νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη βενζίνη να πουλιέται μέχρι και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Είναι και το φορολογικό τσουνάμι που «φουσκώνει» το επόμενο εξάμηνο, με υποχρεώσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ το μήνα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα τα καταβάλουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Συνολικά, πάνω από 25 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγρότες το επόμενο εξάμηνο, για φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το φορομπηχτικό καλεντάρι της κυβέρνησης. Το ίδιο έργο βέβαια επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με τον λαό να καταβάλλει σχεδόν το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων, για να μπορεί το κράτος να στηρίζει απλόχερα με φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για τις υποσχέσεις για φορομειώσεις που διαρρέει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η κυβέρνηση, είναι για να χρυσώσουν το χάπι, και μια πιο προσεκτική ματιά επιβεβαιώνει ότι αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους ή τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι, ακόμα κι αν κάτι γλιτώσουν, θα τους το αρμέξουν η κυβέρνηση και τα μονοπώλια από την άλλη τσέπη.

Υποδομές

Ανεξάρτητα από το αν τελικά η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκλήθηκε από βλάβη στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας, το βέβαιο είναι ότι οι υποδομές για τη μεταφορά του ρεύματος υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους πεπαλαιωμένες και προκαλούν προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με τον καιρό. Ειδικά σε συνθήκες μεγάλης καταπόνησης, όπως είναι ο καύσωνας αυτών των ημερών, το δίκτυο φτάνει στα όριά του και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταρρέει, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μέση και χαμηλή τάση, που είναι στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο έχει συνολικό μήκος κοντά στα 240.000 χλμ. και περίπου 163.000 υποσταθμούς σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι με πολλές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους. Το δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε με κρατικές επενδύσεις για να στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα και τμηματικά ιδιωτικοποιείται στη φάση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, «μοιράζοντας» στα διάφορα μονοπώλια τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξυπηρετεί. Οι υποδομές αυτές δοκιμάζονται σε χιονιάδες και καύσωνες. Ο προσανατολισμός όμως για τις όποιες βελτιώσεις και την παραπέρα ανάπτυξη του δικτύου καθορίζεται από το κέρδος των μετόχων και όχι από την ανάγκη του λαού για φτηνή, επαρκή και ασφαλή Ενέργεια. Ετσι, εκατοντάδες δισ. ευρώ δαπανιούνται για τις διασυνδέσεις, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, άρα και τα κέρδη των ομίλων, την ίδια ώρα που μια απλή χιονόπτωση μπορεί να συσκοτίσει ολόκληρες περιοχές και η επισκευή της βλάβης να διαρκέσει μέρες, αφού τα «φτηνά» εργολαβικά συνεργεία έχουν αντικαταστήσει τις μόνιμες σχέσεις εργασίας στον μετοχικό ΔΕΔΔΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ