Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες και οι βομβαρδισμοί

Οι φτωχότεροι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα έχουν εγκλωβιστεί ενώ γύρω τους μαίνονται οι συγκρούσεις Ταλιμπάν - στρατού

Βομβαρδισμένο σπίτι σε συνοικία της Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

Βομβαρδισμένο σπίτι σε συνοικία της Καμπούλ
Συνεχίζεται το δράμα του αφγανικού λαού που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εδώ και δεκαετίες και ενώ τους τελευταίους μήνες κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικού στρατού, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα στο νότιο Αφγανιστάν προσπαθούν να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την αντεπίθεση του στρατού με στόχο να απομακρύνει από την πόλη τους Ταλιμπάν. Οι οικογένειες με οικονομική άνεση ή αυτοκίνητο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όμως οι οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα παραμένουν στην περιοχή και έχουν εγκλωβιστεί, δεν γνωρίζουν ούτε πού να πάνε ούτε πώς, ενώ οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί γύρω τους συνεχίζονται. Ηδη δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, στην Καμπούλ 3 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες το πρωί από έκρηξη νάρκης. Είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις την Τρίτη το βράδυ. Η μία ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας δίπλα στο σπίτι του υπουργού Αμυνας, την ώρα που εκεί πραγματοποιούνταν «σημαντική συνάντηση», σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη και προειδοποίησαν ότι αυτή ήταν μόνο «η αρχή των αντιποίνων» εναντίον Αφγανών αξιωματούχων.

Στις δύο εκρήξεις στην Καμπούλ - σε απόσταση δύο ωρών η μία από την άλλη - 8 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NDS).

Τους τελευταίους 3 μήνες οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της υπαίθρου στο Αφγανιστάν και μεθοριακά περάσματα και πλέον οι μάχες διεξάγονται σε πρωτεύουσες περιφερειών, Λάσκαρ Γκα, Κανταχάρ και Χεράτ. Σύμφωνα με τις αρχές της Χεράτ, οι δυνάμεις του στρατού ανακατέλαβαν από τους Ταλιμπάν περιοχές των προαστίων της πόλης.

Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη στο Αφγανιστάν να καταβάλουν «μεγαλύτερη προσπάθεια» για την προστασία των αμάχων, προειδοποιώντας ότι ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τους βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Μπαλάκι» και πάλι οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, η Τουρκία αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσφερθεί η δυνατότητα να εγκατασταθούν στην επικράτειά τους Αφγανοί που είχαν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό και χιλιάδες ακόμη αν τους αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα.

Οι Αφγανοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πηγαίνουν αρχικά σε κάποια τρίτη χώρα, όπου θα υποχρεούνται να περιμένουν για 12 έως 14 μήνες, ώσπου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεών τους.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτό θα προκαλέσει «μεγάλη μεταναστευτική κρίση» στην περιοχή, απορρίπτει κάθε αναφορά στην Τουρκία ως μεταβατικό προορισμό Αφγανών προσφύγων και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να τους μεταφέρει απευθείας με αεροσκάφη.

Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως διεξάγονται συνομιλίες με κράτη της περιοχής για τις αναμενόμενες προσφυγικές ροές, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ενώ ενδέχεται Αφγανοί να πάνε στην Τουρκία μέσω Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ