Χάλκινο για τον Λευτέρη Πετρούνια
Associated Press |
Η συγκομιδή των διακρίσεων συμπληρώθηκε με τη διπλή πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ γυναικών, της Κατερίνας Στεφανίδης και της Νικόλ Κυριακοπούλου, καθώς και με την πανηγυρική πρόκριση της Εθνικής πόλο στα προημιτελικά.
Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε την ανατροπή στην τελευταία του προσπάθεια και με άλμα στα 8,41 μ. εκτοξεύτηκε στην 1η θέση, από την 4η όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή. Προηγουμένως είχε προβληματίσει αρκετά, έχοντας τρία χαμηλά άλματα (8,11 μ., 8,10 μ. και 8,15 μ.) και δύο άκυρα. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι με το τελευταίο αυτό άλμα έπιασε με την ίδια επίδοση τον προπορευόμενο εκείνη τη στιγμή Κουβανό Ετσεβερία, έχοντας όμως καλύτερες προσπάθειες συνολικά, ενώ ο τραυματισμός του Ετσεβερία, που εγκατέλειψε στο τελευταίο άλμα, τον άφησε οριστικά 2ο και σφράγισε την πρωτιά για τον Ελληνα πρωταθλητή. 3ος τερμάτισε ο επίσης Κουβανός Μέικελ Μάσο με 8,21 μ.
Eurokinissi Sports |
Με ένα σπουδαίο άλμα στην τελευταία προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε την πρωτιά στο μήκος |
Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το χρυσό, όπως στο Ρίο, ωστόσο ο Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους ανέβηκε στο βάθρο των νικητών για δεύτερη φορά σε ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιτυχία που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί ότι προερχόταν από μια δύσκολη χρονιά και σοβαρή επέμβαση στων ώμο τον Νοέμβρη του 2020, που καθιστούσε αμφίβολη ακόμα και τη συμμετοχή του στους Αγώνες.
Στον τελικό ο Ελληνας πρωταθλητής βαθμολογήθηκε με 15.200 β., όντας άψογος πάνω στους κρίκους, ωστόσο ένα βηματάκι στην έξοδο του στέρησε μια υψηλότερη βαθμολογία. Ο ίδιος μίλησε για γλυκόπικρη γεύση, τονίζοντας πως αν και η νέα του επιτυχία τον γεμίζει πλήρως, εντούτοις θα ήθελε την πρωτιά, και έδωσε ραντεβού για το 2024 και το Παρίσι.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο βασικός αντίπαλος του Πετρούνια στο αγώνισμα, Κινέζος Γιανγκ Λιου με 15.500 β., και το ασημένιο ο συμπατριώτης του, Χάο Γιόου, με 15.300 β.
Παρά την καταρρακτώδη βροχή κατά τη διεξαγωγή του προκριματικού στο επί κοντώ γυναικών, που οδήγησε στη διακοπή του για μια ώρα, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον τελικό.
Η Στεφανίδη πέρασε με τη δεύτερη τα 4,55 μ. και παρέμεινε στην πορεία υπεράσπισης του χρυσού στο Ρίο, ενώ η Κυριακοπούλου πέρασε το όριο με την πρώτη.
Αντίθετα, η τρίτη Ελληνίδα αθλήτρια στον αγώνα, Ελένη Πόλακ, έδειξε επηρεασμένη από τη διακοπή και μένοντας στα 4,40 μ. αποκλείστηκε.
Με μια άνετη και ευρεία νίκη επί των ΗΠΑ με 14-5, η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της σφράγισε πανηγυρικά την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά, παραμένοντας αήττητη (4 νίκες - 1 ισοπαλία). Στους «8» η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο σήμερα σε νοκ άουτ αγώνα.
Κόντρα στις ΗΠΑ οι Ελληνες διεθνείς συνέχισαν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, παίρνοντας από νωρίς τα ηνία του αγώνα (4-1, 6-2) χωρίς να αφήσουν περιθώρια στους αντιπάλους τους. Πρωταγωνιστές της ελληνικής νίκης ήταν οι Γενηδουνιάς (5 γκολ) και Φουντούλης (4 γκολ).
Με την 5η θέση στον τελικό των 50 μ. ελεύθερο της κολύμβησης ολοκλήρωσε τη σπουδαία παρουσία του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο Κριστιάν Γκολεμέεφ, που έπιασε τον Σπύρο Γιαννιώτη στην καλύτερη παρουσία Ελληνα κολυμβητή σε Ολυμπιακούς (5ος στα 1.500 ελεύθερο το 2004). Ο Γκολεμέεφ στον τελικό πλήρωσε ουσιαστικά την άσχημη εκκίνηση, που τον άφησε πίσω, πριν τερματίσει 5ος με χρόνο 21.72.