Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα ... σουβλάκια των αθλητών στίβου και η τρύπια στέγη

Στα σοβαρά προβλήματα της προετοιμασίας των αθλητών στίβου στην Καλαμάτα είχε σταθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Γ. Πομάσκι μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη
Στα σοβαρά προβλήματα της προετοιμασίας των αθλητών στίβου στην Καλαμάτα είχε σταθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Γ. Πομάσκι μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη
Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη, μετά την προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπισε, έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των αθλητών/τριών αλλά και των σωματείων στη χώρα μας. Προβλήματα που έχουν αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα φανερώνοντας την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού. Και που φυσικά ακόμα και στην περίπτωση των επιτυχιών, όπως οι χτεσινές του Μίλτου Τεντόγλου με το χρυσό στο μήκος και του Λευτέρη Πετρούνια με το χάλκινο στους κρίκους, τις καθιστά ως το αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο ενός προσωπικού αγώνα που χρειάστηκε να δοθεί από τους ίδιους, προκειμένου να ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα, παρά ως το αποτέλεσμα ενός οργανωμένου πλαισίου στήριξης από την ίδια την πολιτεία. Κάτι αντίστοιχο αφορά φυσικά και τις περισσότερες των περιπτώσεων των αθλητών της ελληνικής αποστολής που δίνουν το «παρών» στη διοργάνωση του Τόκιο. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως στα χρόνια προβλήματα ήρθαν να προστεθούν το τελευταίο έτος οι συνέπειες της πανδημίας και του αθλητικού lockdown, επιδεινώνοντας περισσότερο την κατάσταση.

Μόλις λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Απρίλη συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός προπονητής στίβου του ΣΕΓΑΣ, επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας του στίβου που ταξίδεψε στο Τόκιο και προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, σε αθλητική εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ είχε αποκαλύψει τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το κλιμάκιο αθλητών της Εθνικής στίβου που εκείνη την περίοδο προετοιμαζόταν στην Καλαμάτα ενόψει των Αγώνων του Τόκιο. Συγκεκριμένα, είχε περιγράψει πως οι αθλητές υποχρεώνονταν να πληρώνουν οι ίδιοι τη διατροφή τους σε εστιατόρια και σουβλατζίδικα της πόλης. Ενώ μέχρι τις τελευταίες μέρες, περίμεναν τα λεφτά της επιχορήγησης προκειμένου να πληρωθεί η διαμονή τους. Παράλληλα, ο προπονητής των επιτυχιών στο στίβο για πολλοστή φορά εστίασε στα γενικότερα χρόνια προβλήματα στον αθλητισμό. Οπως η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου στήριξης από την πολιτεία σε σημαντικούς τομείς (π.χ. σχολικός αθλητισμός, επιβίωση σωματείων κ.ά.), οι σημαντικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και στις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και η τραγική κατάστασή τους (όσων είναι διαθέσιμες).

Ο πρωταθλητής των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, τους προηγούμενους μήνες με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο είχε αποκαλύψει τα σοβαρά προβλήματα στο κλειστό του Αγίου Κοσμά, όπου το γήπεδο έμπαζε νερά σε έντονη βροχόπτωση, ενώ η στέγη κινδύνευε με κατάρρευση σε δυνατό άνεμο. Φυσικά, υπάρχει πληθώρα παρόμοιων ελλείψεων αφού και άλλοι αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων έχουν αναφερθεί είτε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν για να αθληθούν είτε ακόμα και σε θέματα που αφορούν ακόμα και την επιβίωσή τους.

Διαχρονικές οι κρατικές ευθύνες

Είναι ενδεικτικό πως σε μια χρονιά Ολυμπιακής προετοιμασίας, ακόμα και τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση ως κρατική επιχορήγηση ή ως έκτακτο βοήθημα λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καταβλήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το θέμα μάλιστα της καθυστερημένης καταβολής των κρατικών επιχορηγήσεων έφερε δύο φορές στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετικές Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα όσα βίωσαν (και βιώνουν) οι αθλητές και τα σωματεία δεν είναι μεμονωμένα ούτε χωρίς αιτία. Οι ρίζες των προβλημάτων βρίσκονται στις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και συνεχίζει και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτικές που έχοντας βάση τις λογικές του «λιγότερου κράτους» και στον αθλητισμό οδήγησαν στο να βαφτίζονται τα ψίχουλα που δίνονται κρατική ενίσχυση, μετατρέποντός τον από δικαίωμα για όλους σε πολυτέλεια και σε επιχείρηση για το κέρδος, μέσω της παράδοσής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα κατ' επίφαση αθλητικά νομοσχέδια που έχουν φέρει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα οποία ποτέ δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού. Αντίθετα, αυτό που ενδιαφέρει πάντα είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος της «αγοράς», η απαλλαγή από όσα προβλήματα απαξιώνουν το «προϊόν» και τελικά το περαιτέρω στρώσιμο του δρόμου για τα κέρδη. Είναι οι ίδιες πολιτικές που διαφημίζοντας την παρουσία χορηγού ως πανάκεια για τα προβλήματα καλούν τις ομοσπονδίες και τους αθλητές να βρουν χορηγούς προκειμένου να επιβιώσουν αθλητικά και οικονομικά. Ωστόσο, η περίπτωση του Θ. Ιακωβίδη και της άρσης βαρών αποδεικνύει πως ό,τι δεν πουλάει αφήνεται στη μοίρα του σε έναν αθλητισμό - εμπόρευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχαρητήριο μήνυμα για την επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου(2022-08-18 00:00:00.0)
Κορυφαίος αθλητής του μήκους ο Τεντόγλου(2022-01-04 00:00:00.0)
Κορυφαίος Ελληνας αθλητής ο Μ. Τεντόγλου(2021-10-26 00:00:00.0)
Υποψήφιος για καλύτερος αθλητής της Ευρώπης ο Μ. Τεντόγλου(2021-09-29 00:00:00.0)
Προσδοκίες για διακρίσεις, με το «βλέμμα» στα άλματα(2021-07-31 00:00:00.0)
«Χρυσό» άλμα για τον Μίλτο Τεντόγλου(2021-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ